Kreativt tänkande och vilda visioner i Kyrolandets turismprojekts andra workshop

22.04.2021

KM toinenworkshop

Turismföretagare från Kyrolandet och aktörer med anknytning till områdets turism samlades i slutet av mars redan för andra gången för att delta i en virtuell workshop inom Kyrolandets turismprojekt. Heidi Savolainen från turismföretaget Seikkailuapinat inledde evenemanget genom att gå igenom vad som behandlats under den första workshopen, samt sparrade deltagarna att låta tankarna flöda fritt och skapa vilda visioner.

– Målet med workshopen är att vi lär oss att fördomsfritt innovera tillsammans. Turismen kommer att komma igång på nytt efter den här utmanande situationen och då måste vi vara redo, sa hon.

Efter inledningen delades deltagarna i tre grupper där var och en presenterade sig för sin grupp med hjälp av en så kallad elevator pitch.

– Det är meningen att ni under det här projektet lär känna de andra aktörerna inom ert eget område så väl att ni genast vet vem ni ska kontakta, när någon bra samarbetsmöjlighet dyker upp, konstaterade Savolainen.

Göra området känt med hjälp av ett evenemang

Under den egentliga workshopen indelades deltagarna igen i tre grupper. Alla hade som uppgift att tillsammans komma med idéer till ett evenemang som skulle få besökarna att vistas längre i området och öka dess välbekanthet.

– Vad skulle vara roligt att genomföra? Vad är vi bra på, hurdant hemligt kunnande har vi? slängde Savolainen som tankeväckare.

Som avslutning för workshopen presenterade varje grupp vad de hittat på:

  1. Gammaldags idrottsevenemang. Hålls mot slutet av juli, ett veckoslutsevenemang för hela familjen. Genomförs turvis i tre kommuner (Storkyro, Laihela, Lillkyro), alla deltar i att arrangera. Olika grenar, där man utnyttjar områdets historia och kunnande. Olika kategorier för deltagarna: familjer, tävlingsserie, osv.
  2. Förlängt 1700-talsevenemang. Det ursprungliga evenemanget samlar årligen cirka 20 000 besökare, så det lönar sig att utnyttja sådant som redan finns. Hela familjens evenemang, som går att kombinera i praktiken med vad som helst. Exempel: övernattningsmöjlighet för husvagnsturister.
  3. 10 broar runt vid Kyro älv. Ett förlängt veckoslutsevenemang, som i början ordnas endast på sommaren men senare även på vintern. Evenemanget skulle gå ut på att springa, gå eller cykla en runda. Olika serier för tävling och nöje. Möjligt att genomföra även som lagtävling och kombinera med andra grenar.

Vad till näst?

Den relativt korta idéproduktionen resulterade i tre fullständigt genomförbara evenemangsidéer.

– Även på kort tid kan man få mycket gjort. Det är bra om ni fick en känsla att ni vågar ringa företagarkompisen om ni får någon bra idé, uppmuntrade Savolainen.

Det nästa steget inom projektet är att fundera hur workshopens idéer kunde utnyttjas på bästa möjliga sätt.

– Det kräver förmodligen ett separat projekt där man koncentrerar sig enbart på att genomföra någon av de evenemangsidéer som kläcktes i den här workshopen. Därför uppmanar jag alla företagare och aktörer i regionen som är intresserade att kontakta mig, så kan vi tillsammans planera hur vi går vidare med saken. Det finns flera alternativ, men var och en av dem förutsätter att lokala aktörer själva deltar i planeringen och genomförandet, uppmanar projektchef Peter Källberg från VASEK.

– En förhoppningsvis livlig turistsäsong står för dörren, och de flesta företagare har sin dagliga verksamhet att tänka på. Därför blir det också en liten paus när det gäller infotillfällen och workshops, och vi återkommer på hösten med nya teman. Då skall vi hoppas att vi kan träffas även fysiskt, fortsätter han.

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera