Första moderna tidens trähöghus i Vasa byggs upp i Melmo

08.10.2020

IMG 0889Lakeas regionchef Ari Myllyniemi och projektchef Ari Nyman vid Vaasan Viherlehto.

Trä har redan i århundraden använts som byggmaterial för hus, men KL-tekniken (korslimmat trä) har ändrat spelplanen för träbyggning permanent. De hållbara och miljövänliga träbyggnaderna blir allt fler även i Vasaregionen, och regionens första trähöghus, Vaasan Viherlehto, byggs som bäst i Melmo. Lakea ansvarar för dess uppbyggnad. 

– KL är en miljövänlig lösning. Massivträ binder stora mängder kol i sig och har bra kolhandavtryck. Här i Finland har vi omfattande skogar att få timmer ifrån, så material behöver man inte transportera långa vägar, förklarar Lakeas regionchef Ari Myllyniemi.

Lakea har profilerat sig som ett företag som för kunnande i träbyggning till nya orter. De första trähöghusen byggde företaget för sex år sedan och har sedermera varit först i flera städer med att låta bygga trähöghus och samtidigt fört kunnande till lokala underleverantörer. 

– I Vasaregionen finns det ännu inte mycket kunnande inom träbyggning, största delen av aktörerna som är med i Viherlehto-projektet kommer från andra områden. Planerare med kvalificering inom träbyggning är över huvud taget fåtaliga i hela Finland, men arbete skulle det finnas nog om, berättar Myllyniemi. 

KL-skivorna som används i Viherlehto har tillverkats av Crosslam från Kuhmo och CLT Plant från Kauhajoki, och elementen som gjorts av dem är tillverkade av Elementti Sampo från Kuhmo. Elementmonteringen på bygget sköts av Nordic Rakennus från Jakobstad och byggnaden är planerad av Marco Casagrande från Helsingforsbaserade Casagrande Laboratory. 

Mer än bara grönt kolhandavtryck 

KL-byggning har flera fördelar än bara miljövänlighet. Bostäderna monteras och byggs helt färdiga på fabriken och de färdiga elementen transporteras till bygget, där delarna monteras i rätt ordning och rörsystemet och elledningarna kopplas samman till en funktionerande helhet. På så sätt undviker man helt byggande i våta förhållanden, eftersom huselementen emballeras i plast på fabriken och monteras färdigt endast då vädret är torrt.
 
Samtidigt är genomgångstiden för bygget kortare än vid betongbyggen och byggskedet innehåller betydligt färre lyftningar, då hela våningar lyfts på plats på en gång. 
IMG 0886

Hela våningar lyfts på plats på en gång.

Att bygga i fabriksförhållanden möjliggör även serieproduktion, och i framtiden kan produktionslinjerna vara robotiserade. Därtill är det möjligt att transportera KL-elementen till och med långa sträckor tack vare deras lätthet, vilket inte kan sägas om betongelement. 

– Hemmen byggda av trä är också estetiska. Trä är ett varmt och akustiskt material som tilltalar sinnena. För detta har vi fått mycket positiv respons från kunderna, ler bostadsförsäljare Katariina Heinua


Flera lokala aktörer till branschen efterlyses 

I all sin miljövänlighet kan träbyggning bidra till de olika nationella och lokala koldioxidsnålhetsmålen, men varför är det fortfarande så sällsynt i Vasaregionen? 

– En orsak till det kan vara ovillighet att ta risker: det handlar ju om en ganska ny teknik, så det kan vara enklare att fortsätta med sådant som man alltid tidigare gjort, funderar Myllyniemi. 
Enligt Vasa stads planläggningschef Päivi Korkealaakso finns det inget hinder för träbyggning ur planläggningens synvinkel: 

– Med planen påverkar man inte byggnadens stomme, endast fasaden. En bra detaljplan är sådan att den åtminstone inte förbjuder träfasad, men nog kan ju också en träbyggnads fasad vara av annat material än trä. Ibland betonar man miljöfrågor i tomternas sökkriterier och då kan man få tilläggspoäng av träbyggning. 

– Det är fint att Lakea har börjat profilera sig inom träbyggning här i de österbottniska landskapen. Jag skulle gärna se flera lösningar som Viherlehto i Vasa, fortsätter hon. 

Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs projektchef Mauritz Knuts har följt utvecklingen av träbyggning i Finland och i Vasaregionen med intresse, och han besökte även Viherlehtobygget. 

– Hoppas att vi i framtiden får se flera lokala företag syssla med träbyggning. Det finns potential inom branschen för många olika aktörer från planerare till elementmontör, konstaterar Knuts. 
 



‹ Gå till "Nyheter"

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera