Uutiset

Yrittäjän henkilökohtaiset oikeudelliset asiakirjat – strateginen toimenpide yrityksen ja perheen turvaksi

Moni yrittäjä keskittyy liiketoimintansa kehittämiseen, mutta unohtaa henkilökohtaiset oikeudelliset asiakirjat. Asianajaja Oskar Sundback Näsman & Båskilta korosti 13.3. järjestetyssä webinaarissa, että nämä asiakirjat ovat tärkeitä paitsi yrittäjän itsensä, myös perheen ja liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta.

pexels karolina grabowska 8530722

Yritys ja avioliitto – Avioehtosopimus tuo turvaa

– Yrittäjän kannattaa varmistaa, ettei yritysomaisuus joudu ositukseen avioeron yhteydessä, Sundback huomauttaa.

Avioliiton purkautuessa puolisoiden omaisuus jaetaan pääsääntöisesti tasan, ellei avioehtosopimusta ole tehty. Avioehto voi olla joko kokonaan avio-oikeuden poissulkeva, osittainen tai yksipuolinen.

Avioehto kannattaa laatia ajoissa ja rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastossa (DVV).

– Yrityksen tulevaisuuden turvaaminen alkaa ennaltaehkäisystä, Sundback tiivistää.

Sairaus ja työkyvyttömyys – Edunvalvontavaltakirja varmistaa päätöksenteon

– Jos yrittäjä ei pysty hoitamaan asioitaan, kuka ne hoitaa hänen puolestaan? Sundback kysyy.

Edunvalvontavaltakirjalla yrittäjä voi määritellä valtuutetun hoitamaan sekä yritys- että henkilökohtaisia asioita, jos hän itse tulee toimintakyvyttömäksi. Edunvalvontavaltuutus vahvistetaan DVV:ssä.

Valtakirjan etuina on se, että valtuuttaja päättää itse valtuutetun, siihen ei liity vuosittaista tilintekovelvollisuutta ja byrokratia sekä kustannukset ovat pienemmät.

On myös mahdollista laatia erillinen valtakirja pelkästään yrityksen asioille, jolloin parhaiten yrityksen asioista tietävä voidaan valtuuttaa hoitamaan yrityksen asioita.

On tärkeää ymmärtää, että ilman edunvalvontavaltakirjaa sovelletaan holhoustoimilakia, jolloin edunvalvoja voidaan määrätä viranomaisten toimesta.

Kuolemantapaus – Testamentti suojaa yritystä ja perillisiä

– Yrittäjät usein pitävät itseään kuolemattomina, mutta käsi sydämelle: mitä yrityksellesi tapahtuu kuolemasi jälkeen?

Sundback muistuttaa, että ilman testamenttia omaisuus jakautuu perintökaaren mukaan. Testamentilla yrittäjä voi turvata yrityksen jatkuvuuden, välttää perintöriidat sekä vähentää perintöverotusta ja myös estää perillisten puolisoita saamasta avio-oikeutta yritykseen.

Asiakirjojen kohdalla ei kannata säästää

Oikeudellisten asiakirjojen laatiminen ei ole vain varautumista pahimpaan – se on strateginen toimenpide, joka takaa yrityksen ja perheen taloudellisen turvallisuuden.

– Näitä kaikkia mahdollisia tilanteita on mietittävä etukäteen. Suosittelen kaikkia yrittäjiä käymään keskustelemassa asiantuntijan kanssa siitä mitä erilaisia asiakirjoja tarvitaan ja sitten laatimaan asiakirjat ajoissa, Sundback painottaa.

Webinaarin lopuksi nousi esiin kysymyksiä siitä, mitä tällaisten asiakirjojen laatiminen juristilla maksaa. Sundbackin mukaan juristit toimivat tuntiveloituksella ja luonnollisesti jokainen yritys ja asiakirja on omanlaisensa, mutta yleensä testamentin hinta on noin 400–500 euroa ja avioehto sekä edunvalvontavaltuutus kumpikin noin 200–300 euroa.

 Hintojen kuuleminen sai yritysneuvoja Antti Alasaarelta spontaanin reaktion:

– Tämä on kyllä yrittäjältä täysin väärä paikka säästää!

 

Tagit: