Uutiset

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.

Kim ÖmossaKim Ömossa Molpesta perusti oman yrityksen ja ryhtyi kokopäiväiseksi ammattikalastajaksi marraskuussa 2023. Hän päätti siis tehdä tärkeimmästä harrastuksestaan työtä, jota hän tekeekin mielellään seitsemänä päivänä viikossa.

On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.

Kim ÖmossaKim, joka on vasta 20-vuotias, on alun perin kotoisin Närpiöstä, mutta on asunut Molpessa jo muutaman vuoden ajan. Kalastus on ollut hänen tärkeä harrastuksensa lapsesta asti.

– Perheellä on huvila täällä Molpessa, ja aloitin siellä heittokalastuksen jo kolmevuotiaana, hän muistelee.

Hänellä on koulutus turvallisuusalalta ja on kokeillut myös useita muita töitä ja ammatteja, mutta tajusi viime vuonna, että kalastus onkin se, mitä hän haluaa tehdä kokopäiväisesti.

– Viihdyn parhaiten tässä työssä. On suuri vapaus pystyä hallitsemaan omaa ajankäyttöään, vaikka ammattikalastajana olenkin erittäin riippuvainen säästä. Yritystoiminnan on pyörittävä ympäri vuoden, riippumatta kelirikosta ja vallitsevista sää- ja tuuliolosuhteista, hän toteaa.

Kiinteitä työaikoja ei ole, mutta yleisesti ottaen ammattikalastajat kalastavat kesäisin päivittäin, seitsemänä päivänä viikossa.

– Talvella en kuitenkaan käy joka päivä kokemassa verkkoja, Kim lisää.

Hän kalastaa sekä verkoilla, rysillä että iskukoukulla. Talvella tärkein saalis on hauki, keväällä ja syksyllä siika ja kesällä ahven.

Kim toimittaa kaiken saaliin Maalahdessa sijaitsevalle Mereva-tukkumyyntiliikkeelle, jossa kalat jalostetaan ja myydään edelleen ympäri maata.

– Siian tulee olla valmiiksi perattua, mutta muu saalis toimitetaan kokonaisena.

Kimillä on myös ajatuksia oman jalostuksen ja myynnin kehittämisestä tulevaisuudessa, mutta hän on toistaiseksi jäänyt miettimään asiaa. Oman venevajan hän osti kuitenkin jo muutama vuosi sitten Molpesta, kun taas veneellä on laituripaikka Korsnäsissä.

K Fishing 7Kim omistaa oman venevajan, jossa hän säilyttää osaa verkoista ja pyydyksistään. Ajatuksia yrityksen kehittämisestä jalostuksen ja myynnin osalta on, mutta Kim ei ole vielä – vasta viiden kuukauden yrittäjäuran jälkeen – tehnyt mitään päätöksiä sen suhteen.

Alkuaika yrittäjänä on sujunut odotusten mukaisesti. Saadakseen toiminnan käyntiin oikealla tavalla Kim kääntyi Startian ja VASEKin puoleen, jossa häntä palveli yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl.

– Olen saanut erittäin hyvää apua Startiasta ja Kjelliltä. Haimme starttirahaa, ja hän auttoi minua myös hankkimaan tarvittavat luvat toimia ammattikalastajana. Kun minulla on kysyttävää, kynnys soittamiseen ja yhteydenottoon on matalalla, Kim jatkaa.

Nydahl huomauttaa, että Kimillä oli hyvät perustiedot jo ennestään sekä myös kalusto, mutta niitä on myös uusittava jatkuvasti. Ala on tänä päivänä hyvin haastava Suomessa, pääasiassa erilaisten ulkoisten tekijöiden kuten hylkeiden ja merimetsopopulaatioiden vuoksi.

– On täysin mahdollista elättää itsensä tällaisella yritystoiminnalla, mutta se vaatii erittäin paljon aktiivisuutta. Kesäisin verkot on laskettava joka ilta auringonlaskun aikaan ja ne on koettava heti aamunkoitteessa. Ja vaikka tuulee, on työt tehtävä, sillä muuten tulee heti tulonmenetyksiä. On välttämätöntä, että viihtyy ulkoilmassa, ja niinhän Kim tekee, Kjell toteaa.

K Fishing 10Talvella hauki on tärkein saalis, kun taas kevään ja syksyn aikana saadaan siikaa ja kesällä ahventa. Kaiken saaliin Kim toimittaa tukkumyyntiliike Merevaan Maalahdessa, jossa kala jalostetaan ja myydään edelleen ympäri maata.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand /bySand
Suomennos: VASEK

 

 

Tagit: