”Man vet aldrig vem som stiger in”

01.06.2017

Till Kvarkens värdshus i Björkö kan det komma turister till och med sent på kvällen och därför ska företagaren Anne Ojala alltid vara beredd att ta emot gäster. Ojala bor i en byggnad på värdshusets gård, vilket gör det enklare att driva övernattningsverksamhet. Av värdshusets gäster minns hon allra bäst de två unga män som hade blivit överraskade av stormen när de var på väg till Umeå med en trampbåt.

– Man vet aldrig vem som stiger in. Den hårda vinden hade fört de unga trampbåtsåkarna till stranden och de hade blivit upplockade av ett par. De kom kring tio på kvällen och fick direkt gå i bastun. Följande dag fortsatte de sedan färden mot Umeå, minns Ojala.

Anne ojala Merenkurkun majataloFöretagaren Anne Ojala bor i en byggnad på värdshusets gård och är alltid beredd att ta emot gäster.

Kvarkens värdshus har 20 övernattningsplatser, ett mötesrum för ungefär 30 personer och en café-restaurang med 24 kundplatser med möjlighet till ytterligare 16 platser. Största delen av kunderna är inhemska. De besökare som deltar i arbetshälsofrämjande aktiviteter kommer från Vasa med omnejd men annars kommer kunder från hela Finland. Ungefär en femtedel av alla kunder kommer från utlandet, till exempel från Frankrike, Tyskland, Holland och Stor-Britannien.

Blandning av nytt och gammalt

Kvarkens värdshus är en blandning av nytt och gammalt. Huset byggdes på den nuvarande platsen år 1997 men stommen som är från 1890-talet har flyttats till Björkö från Helsingby. Att bygga nytt var ett bättre alternativ än att renovera den gamla byggnaden.

Förutom arbetshälsofrämjande aktiviteter ordnas det ofta födelsedagar, bröllopsdagar samt möhippor och svensexor på Kvarkens värdshus. De sist nämnda har haft till exempel Ojalas kockskola i programmet.

– Jag har arbetat som kock i sex år och är därför stolt över min mat. God mat och service är en av mitt företags styrkor. Kunderna tycker också om värdshusets gamla lantliga miljö.

Merenkurkun majataloKvarkens värdshus byggdes på sin nuvarande plats år 1997 men stommen är från 1890-talet och flyttad till Björkö från Helsingby.

Mångsidig erfarenhet bra grund för företagande

Ojala har studerat inte bara till kock utan också till frisör och på Kvarkens värdshus har hon fortfarande småskalig frisörsverksamhet. VASEK var med och hjälpte när Ojala grundade sin första frisörsalong i centrum av Vasa. Bland annat affärsplanen gjordes i samarbete. När hon köpte Kvarkens värdshus, flyttade hon verksamheten dit. VASEK stödjer företagaren fortsättningsvis genom att hålla kontakt och att sparra henne med utvecklingen av affärsverksamheten.

Ojala har också gått en båtbyggarkurs samt en företagarutbildning i Kuopio. Företagarutbildningen erbjöd en stark grund för företagandet och Ojala var inte rädd för att bli företagare.

– Jag går lätt med i nya saker och vet inte vad det betyder att vara rädd. Skulle företagsverksamheten inte bli framgångsrik, skulle jag alltid kunna fara någon annan stans. Jag har inte ångrat att jag blev företagare och litar på att jag klarar mig. Jag tar en dag åt gången. Jag vill inte göra saker ”sedan när”.

majatalo sisaltaDet finns 24 kundplatser i värdshusets café-restaurang och vid behov får man ytterligare 16 platser.

Kundservice det bästa med arbetet

Företagaren har inga typiska arbetsdagar. Med undantag av en sommarjobbare sköter hon verksamheten själv, det betyder många olika slags sysslor under en arbetsdag. Bland annat ska man laga mat och städa rummen. Det bästa med arbetet är kundbetjäning.

– Jag försöker diskutera med varje gäst. Det är lätt att inleda en diskussion speciellt under frukosten. Ofta börjar kunderna sedan tala sinsemellan och bekanta sig med varandra.

Kvarkens världsarv är en sällsynt skatt som alla nödvändigtvis inte ens vet om. Därför lönar det sig att satsa på marknadsföring av området. Världsarvets 10-års jubileumssommar år 2016 var mycket livlig på Kvarkens värdshus.

– Jag har öppnat en restaurang vid värdshuset som har öppet på helgerna, från fredag till söndag. Den har medfört mycket mer kunder, berättar Ojala.

Text & bilder: VASEK

Läs också andra artiklar:
Molpehällorna, kryssningen till Mickelsörarna, Granösunds fiskeläge, Sommaröhallen, Aava Kertun kotitila, Café & Restaurant SalterietKvarkenturer & Meribjörkö



‹ Gå till "Nyheter"

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera