Yksi Euroopan ensimmäisistä akkuteollisuuden anodimateriaalitehtaista suunnitteilla Vaasaan

11.01.2022

viistoilmakuva

Havainnekuva tulevasta GigaVaasa -alueesta kokonaisuudessaan. Nyt tehty aiesopimus koskee tonttia, joka on osa tuosta kokonaisuudesta.

Suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advances Materials ovat tehneet tonttivarauksen GigaVaasa-alueelta ja solmineet aiesopimuksen (Memorandum of Understanding) Vaasan kaupungin kanssa akkuanodimateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasaan.

– Olemme erittäin iloisia, että akkuarvoketjumme täydentyy suunnitelmien mukaisesti ja aiemmin solmitut sopimukset houkuttelevat uusia toimijoita alueelle. Synergia- ja ympäristöedut ovat huomattavat, toteaa Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry tyytyväisenä.

Yhteisyritys johtamaan hanketta

Beowulf Miningin sataprosenttisesti omistaman tytäryhtiön Grafintec Oy:n ja intialaisen Epsilon Advanced Materialsin yhteisyritys (Joint Venture) tulee vastaamaan anodimateriaalitehtaan rakentamisesta Vaasaan. Beowulf Mining julkisti Grafintec Oy:n ja Epsilon Advanced Materialsin Joint Venture -sopimuksen 6.12.2021.

Beowulf Mining on Lontoon ja Ruotsin pörsseissä listattu yritys, joka tuottaa akkuteollisuudelle kriittisiä raaka-aineita kuten rautamalmia, grafiittia ja perusmetalleja.

– Syyskuisen Intian matkani ja Epsilonin kanssa käymieni keskustelujen jälkeen oli selvää, että anodimateriaalitehdas on puuttuva palanen GigaVaasa-alueelta. Sain lämpimän ja yhteistyöhaluisen vastaanoton vieraillessani Vaasassa lokakuussa. Olen erittäin tyytyväinen, että olemme ottaneet tämän merkittävän askeleen täydentääksemme GigaVaasa-alueelle muodostuvaa akkuarvoketjua, kertoo Beowulf Miningin toimitusjohtaja Kurt Budge.

– Aiesopimuksen allekirjoittaminen Vaasan kaupungin kanssa on merkittävä askel eteenpäin tuodessamme Eurooppaan teknologiamme ja osaamistamme tuottaa korkealaatuisia anodimateriaaleja litiumioniakkuteollisuudelle. Uskomme, että GigaVaasa-alueen kehittyvässä akkuklusterissa sijaitseva tuotantolaitos antaa meille mahdollisuuden tarjota asiakkaillemme Euroopassa korkealaatuisia ja kestäviä tuotteita, parantaa palvelutasoa ja antaa meille kilpailukykyisen kustannusrakenteen, kommentoi Epsilon Advanced Materialsin toimitusjohtaja Vikram Handa.

Tärkeä toimittaja Euroopan akku- ja akkukennotehtaille

– Suomen akkustrategia on ottanut valtavia harppauksia viime aikoina, ja jälleen meillä on iloinen uutinen kerrottavana. Teollisen mittakaavan anodituotannon saaminen Suomeen jatkaa tätä kehityskulkua, elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi.

— Toivotamme nämä yritykset lämpimästi tervetulleiksi Suomeen liittymään eurooppalaiseen akkuekosysteemiin. Tämän päivän uutinen on merkittävä Suomelle ja Euroopalle kestävän ja joustavan anodimateriaalituotannon kehittämiseksi Euroopan akkuteollisuudelle. Toiminta hyötyy suomalaisen akkuteollisuuden osaamisesta ja kilpailukykyisestä fossiilivapaan sähköntuotannostamme. Tämä vauhdittaa jatkossakin akkuinvestointeja ja työpaikkojen luomista Suomeen ja lisää mahdollisuuksia pohjoismaiseen yhteistyöhön, sanoo Markku Kivistö, Head of Cleantech, Invest in, Business Finland.

Yksi GigaVaasa-alueen suurista tonteista

Tonttivaraus ja yhteistyösopimus hyväksyttiin Vaasan kaupunginhallituksen kokouksessa 13.12.2021. Yrityksen varaama tontti numero 18 sijaitsee lähellä FREYR Batteryn akkukennotehdasta varten varaamaa tonttia.

GigaVaasa-alue on varattu akkuarvoketjun toimijoille ja se tarjoaa saavutettavat ja vihreät energiajärjestelmävaihtoehdot. Teollisuusalue yhdistyy logistisesti rautatie-, maantie- ja satamaverkostoon, mahdollistaen näin kestävät kuljetusratkaisut. Myös lentokenttä sijaitsee aivan sen läheisyydessä.

Vaasan seudulla sijaitsee yli 160 energiateknologiayritystä, jotka mahdollistavat erinomaiset yhteistyömahdollisuudet. EnergyVaasa-energiateknologiaklusterin ja paikallisten korkeakoulujen tiivis yhteistyö auttaa kouluttamaan ammattitaitoista työvoimaa vastaamaan alan tarpeisiin.

Tähän mennessä tapahtunutta GigaVaasa-alueella:

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää