Yhteistyöhankkeesta käytännön hyötyä logistiikan kehittämiseen

16.12.2015

bild2 600pxVaasan satama

Vaasan kaupunki ja Uumajan kunta saivat viime vuonna NDPTL-rahoitusta satamiensa tehostamisselvitysten tekemiseen. NDPTL on Pohjoisen ulottuvuuden liikenne- ja logistiikkakumppanuusohjelma (The Northern Dimension Partnership on Transportation and Logistics).

Selvityksissä analysoitiin Vaasan ja Uumajan satamaterminaalien ja sataman raideterminaalien tavaravirran vaatimaa lisäkapasiteettia lastaus- ja purkaustilanteissa sekä suunniteltiin, kuinka logistiikka voitaisiin parantaa. Hankkeessa tehtiin myös lähinnä rahoittajille suunnattu esite Vaasan ja Uumajan kehittyvistä satamista. Pian päättyvän hankkeen vastuullinen vetäjä oli Uumajan kunta. Vaasassa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK toimi hankkeen osatoteuttajana.

Hyödyllinen tilankäyttöselvitys

Kvarken Ports -satamayhtiön toimitusjohtaja Matti Esko pitää NDPTL-hankkeessa toteutettua selvitystä erittäin hyödyllisenä. Vaasan satamassa sen avulla löydettiin käyttökelpoinen ratkaisu raideterminaalialueen parantamiseksi.

– Käytännöllisin ratkaisu nousi esiin workshopissa, jossa oli mukana hankkeen toteuttajaosapuolten lisäksi myös sataman käyttäjiä, joilla on käytännön kokemusta satama-alueen logistiikasta. Sataman kehittämissuunnitelmien tekeminen yhdessä sataman käyttäjien kanssa on mielestäni oikea tapa toteuttaa hanketta, Esko sanoo.

Vaasassa on jo tehty päätös kaupungin keskustasta satamaan vievän raiteen kunnostustöiden aloittamisesta vuonna 2016. Asiaa koskeva yhteistyösopimus on myös allekirjoitettu Liikenneviraston kanssa. Kunnostustyö on osa kaupungin logistiikan parantamista.

Toivomuslistalla oleviin kohteisiin on tartuttu

bild1 600pxUumajan satama

Uumajan satamaa on viime vuosina kehitetty voimakkaasti. NDPTL-rahoituksen turvin tätä kehitystyötä on päästy viemään eteenpäin esimerkiksi suunnittelemalla jo pitkään toivomuslistalla olleita raide- ja raaka-aineterminaaleja. Hankkeen aikana on tehty mm. terminaalialueiden ympäristöselvitykset sekä maaperätutkimukset. Terminaalialueiden suunnittelu on edennyt niin pitkälle, että yksityiskohtaiset kustannussuunnitelmat on tehty ja rakennusneuvottelut ovat valmiina.

– Tämän hankerahoituksen turvin olemme päässeet edelleen kehittämään idän ja pohjoisen välistä kuljetusreittiä Norjan rannikolta kohti Venäjää ja Baltiaa. Uumajan ja Vaasan satamat sekä niiden välinen lauttayhteys ovat tärkeitä kehityskohteita tällä multimodaalisella reitillä, toteaa Uumajan kunnan infrastruktuuria kehittävä Isabella Forsgren INABista (Infrastruktur i Umeå Ab).

Forsgren oli marraskuun lopussa Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan Brysselin toimistojen kutsumana Oslossa kertomassa Uumajan ja Vaasan yhteisestä kehittämishankkeesta seminaarissa, jossa keskusteltiin Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuusyhteistyöstä ja sen merkityksestä. Uumajan ja Vaasan hanke on ensimmäinen Ruotsin ja Suomen välinen hanke, jolle on myönnetty NDPTL-rahoitusta.
Hankkeet tukevat toisiaan

NDPTL-hanke on yksi Vaasa ja Uumajan yhteisistä satamaan ja logistiikkaan liittyvistä kehityshankkeista. Se tukee omalta osaltaan Midway Alignment -hanketta, joka tähtää koko Merenkurkun rahtiliikenteen parantamiseen.

– Nämä hankkeet ovat osa strategiaa, joka pyrkii luomaan seudun yrityksille paremmat rahtiliikenne-edellytykset. Pitkäjänteistä kehittämistyötä toteutetaan erilaisten hankkeiden avulla, sanoo VASEKin logistiikka-asiantuntija Anna Måtts.

Hänen mukaansa on luontevaa, että satamaan ja merenkäyntiin liittyviä hankkeita toteutetaan yhteistyössä Uumajan kanssa, koska Vaasan ja Uumajan satamatoimintoja pyörittää yhteinen satamayhtiö Kvarken Ports.

Pohjoinen ulottuvuus kiinnostaa

Pohjoisesta sijainnistamme voi olla hyötyä logististen jatkohankkeiden suunnittelussa, vaikka Vaasan ja Uumajan välinen reitti ei tällä hetkellä kuulu NDPTL:n strategiseen verkkoon eikä joulukuinen sää muistuta kuulumisestamme arktiseen alueeseen. Oslon tilaisuus osoitti, että NDPTL:n kiinnostus Merenkurkun ylittävää reittiä kohtaan on kasvanut.

– Arktisten alueiden esiin nostamisesta on muutenkin tullut selkeä trendi viime vuosina. Siksi ryhmä Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijoita suorittaa hankekurssin, jonka teemaksi on valittu Arktinen ulottuvuus. Kurssin aikana he tutkivat, kannattaako Vaasan seudun olla mukana tässä arktisessa trendissä, VASEKin Måtts kertoo.

ndptl logo whitePohjoinen ulottuvuus (Northern Dimension) on yhteistyötä neljän tasavertaisen kumppanin, Euroopan unionin, Venäjän, Norjan ja Islannin välillä. Maantieteellisesti pohjoisen ulottuvuuden alue kattaa Luoteis-Venäjän, Itämeren ja Euroopan arktiset alueet, mukaan lukien Barentsin alue. Pohjoisen ulottuvuuden tavoitteena on käytännön yhteistyön avulla tukea vakautta, hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueella. Pohjoisen ulottuvuuden liikenne- ja logistiikkakumppanuus pyrkii tehostamaan merkittävien infrastruktuurihankkeita toimimalla alueellisena foorumina kuljetus- ja logistiikkakysymyksissä sekä täydentämällä jo olemassa olevia yhteistyörakenteita. Kumppanuusohjelman rahoitus tulee osallistujamaiden kansallisista budjeteista, EU:lta, kansainvälisiltä sekä kansallisilta rahoituslaitoksilta.

 

[contact_member,name=Anna Måtts,id=16,details=Name]

 

Teksti: Viestintä Oy Prowomedia, Johanna Haveri



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää