lakipykalaOsakeyhtiössä tarvitaan osakassopimus, mutta mitä siinä pitää olla? Liiketilan vuokrasopimuksen ehdot mietityttävät. Yrityksen sopimuspohjien sisällöstä olisi kysymyksiä. Työsopimuskin pitäisi laatia.

Moneen asiaan yrittäjä tai yrittäjäksi aikova saa vastauksen ja neuvoja VASEKin ja Uusyrityskeskus Startian neuvojilta. Yritysneuvojat eivät kuitenkaan ole juristeja, joten tarvittaessa he suosittelevat asiakkaitaan kääntymään myös lakiasiantuntijan puoleen.

Yrittäjiä huolettaa monesti lainopillisista neuvoista aiheutuvat kustannukset, mutta nyt on tarjolla apua juridisten kysymysten kartoittamiseen ja vieläpä maksutta.

– Lakimiehen sparrausavun tarkoituksena on madaltaa yrittäjien kynnystä ottaa yhteyttä lakimieheen, ja juuri niin se on toiminutkin. Erityisesti sopimusasioissa olemme käyneet monen yrittäjän kanssa lakimiehen pakeilla. Yrityksen elintärkeitä sopimuksia ei pidä koskaan laatia, saati sitten allekirjoittaa, ilman huolellista ja yksityiskohtaista tekstin läpikäyntiä, yritysneuvoja Sari Saarikoski muistuttaa.

– Monesti päädymme yhdessä asiakkaan kanssa yritysneuvonnan yhteydessä siihen, että lakiasiantuntija-apu on tarpeen, mutta meille voi myös lähettää sähköpostia ja kuvailla asia, johon haluaa lakimiehen vastauksen, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl kertoo. – Välitämme asian jollekin yhteistyökumppaneistamme ja sovimme yhdessä ajankohdan tapaamiselle. Yritysneuvoja tulee tarvittaessa mukaan tähän tapaamiseen.

Sparrausavun VASEKin asiakkaille tarjoaa EY:n, KPMG:n, DKCO:n, Fondian, Roschierin ja Näsman & Båskin lakimiehet. Tapaaminen on asiakkaalle maksuton ja sen kesto on noin 30–60 minuuttia. Kaikki tapaamisen aikana annetut neuvot ja mahdolliset ratkaisuehdotukset ovat maksuttomia.

– Monesti puolessa tunnissa ja tunnissa päästään jo pitkälle asian kanssa, ja asiakas voi halutessaan jatkaa saman lakimiehen kanssa asian hoitoa myös pidemmälle. Silloin yrittäjä vastaa itse kustannuksista, Nydahl kertoo.

Tahtipoly1 300pxTähtipöly Oy:n yrittäjä Lenita Kaivonen kävi yritysneuvoja Sari Saarikosken suosituksesta tapaamassa lakimies Christel Finneä Fondiasta.

– Tähtipölyssä on tapahtunut muutoksia sikäli, että yrityksen ”pääpaikka” on nykyään Turussa, jossa toimii toinen perustajista eli Virpi Jumisko, ja minä jatkan itsenäisenä yrittäjänä täällä Vaasassa, mutta myöskin Tähtipöly-nimellä. Ehkä tulevaisuudessa meitä on useampi Tähtipöly-yrittäjä, joten siksikin oli tarpeen käydä läpi kaikki tarvittavat sopimukset huolellisesti läpi.

– Sopimukset olivat alunalkaenkin lakimiehen laatimia, mutta koska ne oli käännetty myöhemmin suomesta ruotsiksi, halusin käydä ne vielä juristin kanssa läpi. Christelin kanssa sain käydä rauhassa läpi sopimuksen kohta kohdalta ja saada varmuuden siitä, että olen ymmärtänyt sopimuksen sisällön oikein, eikä myöhemmin tule mitään tulkintakysymyksiä, Kaivonen kertoo.

– Tunnin aikana sain todella paljon informaatiota ja voin ottaa Christeliin vielä myöhemminkin yhteyttä, jos tuntuu siltä. Tämä yhden kerran maksuton konsultointi oli todella hieno juttu, mutta olisin kyllä ilman sitäkin ottanut lakimieheen yhteyttä, kyllä nämä sopimukset ovat niin tärkeitä! Kaivonen päättää.

 

Lue lisää Lakimiehen sparrausavusta

Lue lisää Pieneläinten hautaustoimisto Tähtipölyn toiminnasta

 

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle