Uusyrityskeskukset kohtasivat kesäpäivillä

09.06.2016

Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian kollegaorganisaatiot ympäri Suomen kokoontuivat uusyrityskeskusten kesäpäiville Turkuun 1.–3.6.2016. Suomen Uusyrityskeskukset ry:hyn (SUK) kuuluu 31 alueellista uusyrityskeskusta, joiden henkilökuntaa tapahtumaan osallistui noin 70. Kesäpäivien pääpaino on perinteisesti ollut verkostoitumisessa ja vapaamuotoisissa keskusteluissa.

Potkuri 600pxSUK:n kesäpäiviä isännöi Turun Seudun Kehittämiskeskuksen Yrityspalvelupiste Potkuri.

Startian johtaja Tommi Virkama piti kesäpäivien antia hyvänä:
– Ohjelma ja esiintyjät olivat hyviä, ja jälleen sai oppia uusia asioita muilta uusyrityskeskuksilta. Saimme myös jakaa omaa osaamistamme ja hyviä käytäntöjä.
– Kesäpäivien osallistujat olivat hyvin kiinnostuneita Vaasasta kaupunkina, ehkäpä saamme tänä kesänä paljon uusia vierailijoita eri puolilta Suomea!

Verkosto uusii strategiaansa

Ajankohtaisia kuulumisia uusyrityskeskusverkoston toiminnasta kertoi SUK:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Tsupari, joka kertoi osallistujille meneillään olevasta strategiatyöstä ja tietojärjestelmien kehittämisestä.

SUK:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi oli iloinen siitä, että viimein on alettu pk-yritysten sijaan puhua mikroyrityksistä. Hän kertoi, että perustettujen yritysten määrässä on ollut kasvua ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Trendeinä yritysperustannassa on ollut sivutoimisen ja osa-aikayrittäjyyden lisääntyminen. Lisäksi myös tiimiyrittäjyys, osakkuus ja kevytyrittäjyys ovat nousussa. Uuden sukupolven positiivinen ”draivi” näkyy esimerkiksi NY-yrityksissä. Jari Jokisalo 600px

SUK:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi kokosi uusyritysneuvonnan trendit.

Yhtenä trendinä verkoston toiminnassa on nähtävissä maahanmuuttajien perustamien yritysten määrän kasvu. Tällä hetkellä reilut 10 % verkoston avulla perustetuista uusista yrityksistä on maahanmuuttajataustaisten henkilöiden perustamia.

– Meillä Vantaalla maahanmuuttajataustaisia yrittäjiä on kaikista asiakkaista lähes 40 %, kertoo YritysVantaan yritysneuvoja Laura Manner-Raappana. – Neuvontakielenä on usein englanti, mutta asiakkaalla voi olla oma ystävä tai perheenjäsen mukana neuvontatilanteessa tulkkaamassa. Keväällä järjestämässämme turvapaikanhakijoille suunnatussa yritysneuvontatapahtumassa tulkannut tulkki oli työ- ja elinkeinoministeriön hankkima.

– Vaasan seudulla maahanmuuttajien perustamien yritysten määrän kasvu nähtiin oikeastaan jo viitisen vuotta sitten, ja tällä hetkellä heidän osuutensa on 16–18 %, kertoo Virkama.

Muuttavan väen rakenne ratkaisee

Kesäpäiväläisille arvokasta tietoa muuttoliiketutkimuksesta jakoi kaupunki- ja aluetutkija Timo Aro, joka esityksessään keskittyi seutujen vetovoimadynamiikkaan muuttajien näkökulmasta. Maan sisäisessä muuttoliikenteessä ratkaisevaa ei ole liikkuvan väen määrä, vaan alueelle tulijoiden työmarkkina-asema. Hän esitti, että kuntatalouden näkökulmasta kuntien pitäisikin suunnata markkinointiaan nykyistä panostusta vanhemmille muuttajille, jotta työllisiä niihin saataisiin enemmän.

Aron toteamus ”väestö kasvaa Helsingin ja Vaasan välisen kasvukäytävän vaikutusalueella” oli positiivista kuultavaa Vaasan seudulle. Hän muistutti kuulijoita siitä, että kilpailussa muuttajista tärkeimmäksi jatkossa nousevat mielikuvat ja että menestyjiksi nousevat ne kunnat, jotka pystyvät yhdistämään kovat ja pehmeät vetovoimatekijät.SparkUP 600px

SparkUp kokoaa startup-henkiset ideat ja ihmiset yhteen ja tarjoaa myös esimerkiksi toimistotilaa yrittäjille.

Kesäpäivien osallistujat vierailivat Turun Seudun Kehittämiskeskuksen Yrityspalvelupiste Potkurissa, jossa yritysneuvoja Peter Lostedt kertoi uusyritysneuvonnasta Turun seudulla. Koneteknologiakeskus Turku Oy:ssa tutustuttiin keskuksen tiloihin ja toimintaan johtaja Erkki Virkin johdolla. Päivän energisin vierailukäynti tehtiin startup-yhteisö SparkUpin tiloihin, jossa fasilitaattori Sonja Nylander kertoi yhteisön palveluista ja tilaisuuksista.

Kyrö Distillery vuoden valtakunnallinen uusyrittäjä

Kesäpäivillä palkitaan vuosittain vuoden valtakunnallinen vuoden uusyrittäjä. Tänä vuonna raati oli valinnut uusyrityskeskusten ehdottamien, kahdesta viiteen vuotta toimineiden yritysten joukosta isokyröläisen Kyrö Distilleryyn (Rye Rye Oy). Distilleryn apuna perustamisessa ja myös sen edelleen kehittämisessä on toiminut Startian yritysneuvoja Antti Alasaari:

– On ollut todella hienoa, kun on päässyt alusta asti ja läheltä seuraamaan tätä huikeaa menestystarinaa, jolle saimme kesäpäivillä taas jatkoa. Kyrö Distillery Company huokuu osaamista ja uskallusta, reipasta tekemisen ja eteenpäin menemisen draivia. Yritys antaa myös hyvän esimerkin brändin rakentamisen merkityksestä toiminnan kasvattamisessa.

KDC Antti Tommi 600pxKuvassa vasemmalta Startian Antti Alasaari, Kyrö Distilleryn Miko Heinilä ja Miika Lipiäinen sekä Startian johtaja Tommi Virkama.

– Kaikesta menestyksestä huolimatta omistajilla on jalat maassa ja pilke silmäkulmassa ja he ovat helposti lähestyttäviä. Toiminta säteilee jo nyt monin tavoin positiivisesti alueen kehitykseen ja osaltaan rohkaisee muita yrittäjiä kokeilemaan rohkeasti omia ideoitaan. Uskon ja toivon, että lähivuosina saamme olla palkitsemassa vielä lisää pohjalaisia yrittäjiä, Alasaari jatkaa.

 

Lisätietoja uusyritysneuvonnasta
[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]
Startia logot fi



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää