Matalaenergiatalo osattiin rakentaa jo 1990-luvulla

25.02.2015

Joukko rakennusalan ammattilaisia osallistui VASEKin järjestämälle opintomatkalle Pietarsaareen 19.2.2015. Opintomatkan teema oli uusiutuvaa energiaa rakennuksissa. Päivän pääkohde oli IEA5 Aurinkotalo, Pietarsaaressa 1994 järjestetyille asuntomessuille toteutettu talo, joka oli osa IEA:n (International Energy Agency) 14 maassa käynnissä ollutta projektia Solar Heating and Cooling.

Käyntiä Aurinkotalossa pohjusti suunnittelutoimisto Aveconin toimialajohtaja Michael Jungell, joka senaikaisen insinööritoimisto M. Jungellin johdossa oli tehnyt talon LVI-suunnittelun. Jungell sai kuulijoiden herpaantumattoman mielenkiinnon esitellessään Aurinkotalon suunnitelmia ja kertoessaan toteutuneista energian kulutuksen arvoista: talo kulutti valmistuessaan ostoenergiaa noin 20 prosenttia vastaavan normipientalon energiakulutuksesta.Sven Olof Ronnqvist Solhuset

Sven-Olof Rönnqvist selittää vierailijoille Aurinkotalon ominaisuuksia.

Matka jatkui Aurinkotalolle, jossa hankkeen rakennuttajan Ab Alf Slussnäs Oy:n alkuperäinen projektipäällikkö ja talon omistaja Sven-Olof Rönnqvist esitteli talon toimintaa ja tekniikkaa.
– Tämä on kuin yksi tänä päivänä rakennettavista taloista, niin lähellä nollaenergiataloa kuin 1990-luvulla osattiin rakentaa.

Aurinkotalon lämmitysjärjestelmän sydän on kolmen kuution suuruinen, noin neljä metriä korkea lämminvesivaraaja keskellä taloa. Sen lataa joko 6 kW:n maalämpöpumppu, jonka lämmönkeruuputkisto on kaivettu tontilla noin metrin syvyyteen, tai katolla olevat neljä aurinkokerääjää. Lämmitettävää tilaa talossa on yhteensä 270 m2. Lämmönjakojärjestelmä toimii vesilattialämmityksellä, ja jokaisessa huoneessa on termostaatti. Lisäksi keittiötuulettimella on oma ilmastointiaggregaatti. Sähkön tuottamiseen katolla on 45 sähköä tuottavaa aurinkopaneelia, joista saatava maksimiteho on 2kW.

Talo tuntuu ja tuoksuu nenään terveeltä. Talon hiljaisuus johtuu paitsi hyvästä erityksestä ja paksuista seinistä myös talon tiiviydestä: talon vaippaan on tehty vain kaksi läpivientiä, ja kaikki rakennusosien liitokset on huolella tiivistetty. Kaikki tekniikka on talon sisäpuolella. Putket ja kaapelit on koottu niin, ettei seinäpintojakaan jouduttu rikkomaan asennuksen yhteydessä.

– Kaikki alkuperäiset talotekniikkalaitteet on vaihdettu uusiin tekniikan kehittyessä, jatkoi Rönnqvist.  – Jos rakentaisin talon nyt, tekisin sen muutoin aivan samalla lailla mutta lisäisin lämmitysjärjestelmään jäähdytyksen, maakeräimien kautta. Pannrummet2

Mauritz Knuts ja Sven-Olof Rönnqvist Aurinkotalon "pannuhuoneessa".

 

Mahdollisuuksia on monia

Matkassa mukana oli myös Aurinkotalon suunnitellut arkkitehti Andreas Waltermann, joka toimii Vaasan ammattikorkeakoulussa lehtorina. Waltermann kertoi saaneensa talon suunnittelun ohjenuoriksi, että talon katto tulee olla 45 asteen kulmassa ja että omistajat halusivat siihen tiettyjä piirteitä eräästä Vaasassa sijaitsevasta talosta.
– Aivan alusta alkaen mukana oli Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT, jonka mukaan teknologia olisi tässä hankkeessa tärkeintä, talolla ei sinänsä olisi erityisemmin merkitystä. Tiiveyden vaatimus oli silti oleellinen.Solhuset

Taloon erinomaiseen kuntoon silminnähden tyytyväinen Waltermann kertoi käyneensä talossa viimeksi asuntomessuilla 1994. Kahdenkymmenen vuoden aikana hän on vain ajanut sen ohi muutamia kertoja, ja käynti talossa vuonna 2015 onkin positiivinen kokemus.
– Rakennusala kehittyy varsin hitaasti – tämä talohan on juuri sellainen kuin tällä hetkellä rakennettavat talot. Aurinkopaneelit ovat toki nykyään tehokkaampia mutta muutoin tekniikka oli olemassa jo vuonna 1994. Rakenteet ovat kestäneet jopa paremmin kuin mitä suunniteltiin, mihin tiiviydellä on varmasti osansa.

Aurinkotalon reaaliaikaista kiinteistöseurantaa opintopäivään osallistujat saivat seurata Fidelix-rakennusautomaatiojärjestelmän avulla. Lisäksi Sven-Olof Rönnqvist näytti muiden kiinteistöjen seurantajärjestelmiä keskustelun pohjaksi, ja sai omalla innostuneisuudellaan kuulijat pohtimaan eri mahdollisuuksia lämmitysjärjestelmien toteuttamiseksi.

Pilottiprojektit tärkeitä

Päivän aikana tutustuimme lisäksi Euroopan johtavaan radiaattorivalmistajaan Rettig Värme Oy:hyn. Markkinointipäällikkö Mia Högkvist kertoi yhtiön tarjoamista lämmitysratkaisuista yhtiön palvelulupauksen ”oikea lämpö oikeaan paikkaan” mukaan. Tutkimusten mukaan radiaattorit ovat 15 % tehokkaampia kuin lattialämpö, ja pohdimmekin yhdessä radiaattoreiden ja lattialämmön ominaisuuksia ja eroja.

Ohjelmassa oli myös käynti geoenergian kokonaisratkaisuja tuottavaan Rototec Oy:hyn. Rototec osti pietarsaarelaisyritys Geo Drill Oy:n vuonna 2014 ja on tänä päivänä alan markkinajohtaja. Meille yrityksen toimintaa ja käyttämää tekniikkaa esitteli myyntipäällikkö Jonas Fagerholm. Maalämmön hyväksikäytössä kiinteistöjen lämmitystarpeisiin maahan porataan 100–250 metrin syvyisiä reikiä, maaperän koostumuksesta riippuen. – Aina on parempi porata syvemmälle ja vähempiä reikiä, tiivisti Fagerholm.

Fidelix

Opintomatkan osallistujat tutustuvat rakennusautomaatiojärjestelmään.

Opintomatkalle osallistui myös korsnäsiläinen Bjarne Hofman:
– Päivän ohjelmassa kaikki oli kiinnostavaa, kaikesta energiaan liittyvästä saa uutta irti.
Hofman on jo jäänyt eläkkeelle mutta jatkaa työskentelyä alalla kahden miehen yrityksessä AB Hofman Co Oy:ssa. Hän on erityisen kiinnostunut aurinkopaneeleista, joita on myös itse asentanut ja joihin on ollut varsin tyytyväinen.

Kestävä rakentaminen -hankkeen projektipäällikkö Mauritz Knutsin mielestä on yllättävää, että tekniikka ja osaaminen matalaenergiatalojen suunnitteluun ja toteutukseen ovat kuitenkin olleet olemassa jo vuodesta 1994.
– Ajatella, että silti yhä on alan ihmisiä, jotka eivät osaa tehdä talojen rakentamiseen liittyviä perusasioitakaan.
– Minulle opintomatkamme näytti myös pilottiprojektien tärkeyden. Vaikka ne aikanaan voivat vaikuttaa utopistisiltakin, Aurinkotalossa näkyy kiteytettynä pilottiprojektin merkitys. Tavoitteenammehan on juuri rakentaa taloja, joiden tulee olla terveitä ja energiatehokkaita, tässä järjestyksessä.

Lisätietoja

Mauritz Knuts
projektipäällikkö
050 306 84 19

Kestv-rakentaminen-logobanneri-suomeksiwww.jpg



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää