Maailmanperintö neljänä herkullisena ruokalajina

29.08.2016

Varldsarvsmenyn 14 600pxKun Spotlight High-Low Coast -hankkeessa mietitiin kuinka maailmanperintöalueen 10-vuotisjuhlaa voitaisiin juhlistaa, nousi esiin ajatus maailmanperintömenyystä. Neljän ruokalajin menyy, jonka ruokalajit on valmistettu Merenkurkun saariston ja Korkearannikon raaka-aineista ja jonka on toteuttanut ansioitunut ja tunnettu kokki.

Tehtävään valituksi tuli ahvenanmaalainen, tv:stäkin tuttu Michael Björklund, joka on valittu sekä Ruotsissa että Suomessa vuoden kokiksi . Hän on myös tullut viidenneksi kansainvälisessä Bocuse d’Or-kokkikilpailussa. Ahvenanmaalaiset tuntevat Björklundin Mickenä ja Ahvenanmaan Kastelholmassa sijaitsevan Smakbyn perustajana. Smakbyssä toimii sekä krouvi, viinatislaamo että puoti.

Taitavat tuottajat

Varldsarvsmenyn 29 600pxBjörklund on uransa aikana panostanut pohjoismaisen ruoan ja raaka-aineiden esiin nostamiseen. Koska hän rakastaa uusia haasteita, sopi tehtävä hänelle kuin valettuna.

– Merenkurkun ja Korkearannikon maailmanperintöalueita ympäröivä seutu on melkein kuin toinen kotini, ja olen uskomattoman vaikuttunut kaikista taitavista yrittäjistä ja tuottajista, joita toimii alueella, hän kertoo.

Juuri pientuottajien roolia nostaa mielellään esiin myös projektipäällikkö Peter Källberg VASEKilta. VASEK on yksi hankkeen rahoittajista ja osatoteuttajista.

– Olemme valtavan iloisia siitä, että paikalliset yrittäjät saavat tuotteidensa kautta mahdollisuuden osallistua menyyn toteuttamiseen, Källberg toteaa.

Kuin kaunis taulu

Varldsarvsmenyn 20 600pxMichaelin laatimaan menyyhyn, joka julkistettiin M/S Wasa Expressillä Uumajassa elokuun lopussa, kuuluu raaka-aineita, joiden työstämisestä hän pitää, mutta jotka ovat osittain uusia myös hänelle. Yhtenä esimerkkinä on hapansilakka.

– Niin kutsuttu keittiömestarin tervehdys voi monille olla se ensimmäinen kontakti hapansilakkaan, ja se onkin mukavan mieto sellainen, kun Ulvön hapansilakanpalanen tarjoillaan sileän perunapyréen, punasipulin, vispatun crème fraichén ja ruskistetun voin kanssa, Michael selittää.

Alkuruoka on kaunis kuin taulu ja koostuu Bergön nieriästä valmistetusta tartarista Västerbotten-juustokermapedillä. Annoksen kruunaa Maalahden limpusta tehdyt krutongit, kurkku- ja tomaattisiivut sekä siianmäti, joka tulee Merenkurkusta, Ritgrundin majakkasaarelta.

Marjoja jalostetussa muodossa

Varldsarvsmenyn 27 600pxWasalinellä menyyn esittelyyn osallistui Björklundin lisäksi hankkeen edustajia, mediaa ja laivan henkilökuntaa, ja kaikki olivat yhtä innoissaan hyvästä ruoasta. Pääruokakaan ei jättänyt ketään kylmäksi.

– Meillä on naudan sisäfilettä ja mureaksi keitettyä naudan poskilihaa Nordingråsta, kantarellimuhennosta, vihannesragu porsaankyljen ja Raippaluodon karpalosiirapin kera. Tämä tarjotaan puikulaperunakompotin kanssa, Björklund kertoo.

Ateria huipentuu jälkiruokaan, joka on Vallgrundin tyrneistä valmistettu mousse vadelmasorbetin, suklaarouheen ja kinuskikastikkeen kera.

Uusia kävijöitä houkuttelemassa

Ainutlaatuinen menyy on tarjolla M/S Wasa Expressin à la carte-ravintolassa syyskuun ajan, ja projektin parissa työskentelevät toivovatkin sen houkuttelevan monia uusia matkustajia sekä Korkearannikolle, Merenkurkun saaristoon että Vaasaan ja Uumajaan.

–Spotlight High‐Low Coast-hankkeen myötä tulee matkailuyritysten toiminta ja toiminnan markkinointi Merenkurkun alueella kasvamaan, Peter Källberg lisää.

VASEKin hallinnoiman hankeosion osalta toiminnan pääpaino on seudun matkailuyritysten kehittämisessä ja tukemisessa.
– Jatkossakin tullaan hankkeessa luomaan enemmän uusia mahdollisuuksia tähän. Tulemme syksyn aikana etsimään yrittäjiä, jotka yhdessä ruotsalaisten yritysten kanssa voivat luoda tuotepaketteja, jotka houkuttelevat vierailemaan yhteisellä seudullamme, Källberg kertoo.

 

 

Intrerreg BA FI RGBMerenkurkun neuvoston hallinnoima Spotlight High–Low Coast -hanke saa EU-rahoitusta INTERREG Botnia-Atlantica-ohjelman kautta. VASEK on hankkeessa yhtenä osatoteuttajana.

Hanke on valtionrajat ylittävä maailmanperintö- ja matkailuhanke, joka pyrkii luomaan tuotepaketteja ja markkinointimateriaaleja vierailijoiden houkuttelemiseksi Korkean Rannikon/Merenkurkun saariston maailmanperintöalueelle ja sen lähiseuduille kestävällä tavalla.

 

[contact_member,name=Peter Källberg,id=19,details=Name]

 

 

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand, BySand



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää