Hovisepissä omistajanvaihdos sujui jouhevasti

17.12.2014

Vaasaan 1960 perustetussa kello- ja kultasepänliike Oy Hovisepät Ab:ssä on juuri tapahtunut omistajanvaihdos. Aikaisemmin liikkeen omistivat sisarukset Matti Luoma-Aho ja Katariina Heikkinen, mutta Katariina päätti myydä oman osuutensa liikkeestä veljelleen ja aloittaa sairaanhoitajan opinnot.

Molemmat sisarukset ovat työskennelleet liikkeessä nuoresta asti. Heidän vanhempansa Pirkko ja Juhani Luoma perustivat liikkeen yhdessä Heikki Riskun kanssa nykyisen Rewell Centerin tiloihin. Vuonna 1964 avattiin toinen liike paikkaan missä Hovisepät toimii vielä tänäänkin.
- Muistan kun pienenä poikana toimin liikkeiden välisenä lähettinä. Se oli Vaasan torin kulta-aikaa. Tori oli täynnä myyjiä ja puikkelehdin kojujen välissä, Matti muistelee.

Matti Luoma-Aho (oik.) on kiitollinen kaikesta saamastaan avusta Hoviseppien omistajanvaihdoksessa. Kjell Nydahl laati tarkan aikataulun, jonka mukaan omistajanvaihdos eteni.

Katariina opiskeli jonkin aikaa Helsingissä ennen kun tuli Hovisepille töihin. Matti aloitti työt liikkeen puolella jo 18-vuotiaana, vaikka unelmoikin merimiehen ammatista.
- Vesi on aina ollut lähellä sydäntäni. Olen sukeltanut, veneillyt ja armeijassa kuuluin laivastoon. Armeijan aikana huomasin kuitenkin, että haluan jatkaa vanhempieni yritystoimintaa ja niinpä päädyin tänne.

Matti ja Katariina pyörittivät liikettä yhdessä noin kuusi vuotta heidän vanhempien jäätyä eläkkeelle. Kun Katariina kertoi halustaan irtaantua yrityksestä, Matille liikkeen jatkaminen yksin oli melkeinpä itsestäänselvyys.

Tarkkaan laadittu aikataulu helpotti prosessin etenemistä

Konsultoinnin asiantuntija EY (Ernst & Young) teki Hovisepistä arvonmäärityksen, ja VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahlin kutsuttiin mukaan EY:n ja Hoviseppien palaveriin ulkopuoliseksi tukihenkilöksi.

Kjellin avulla tehtiin tarkka aikataulu, jonka mukaan omistajanvaihdoksessa tulisi edetä. Kjell oli Matin mukana myös pankkikierroksella miettimässä rahoitusmahdollisuuksia ja vinkkasi eri alojen asiantuntijoista, joita kannattaisi hyödyntää.
- Aluksi minulla oli orpo olo jatkaa yritystä yksin, enkä tiennyt missä järjestyksessä omistajanvaihdoksen tulisi edetä. Kjellin ansiosta osasin jäsennellä asiat oikeaan järjestykseen ja sain paljon käytännön vinkkejä. Omistajanvaihdos ei olisi mennyt näin hyvin ilman apua! Matti toteaa.

Paljon omistajanvaihdoksia nähnyt Nydahl tietää, että keväällä 2014 alkanut Hoviseppien omistajanvaihdos eteni oikealla tavalla.
- Meillä ei ollut kiire viedä prosessia eteenpäin. Kaikki tehtiin ajallaan ja lopputulos meni nappiin. Näissä asioissa ei kannata hosua, sillä silloin jää helposti jotain huomioimatta, Kjell muistuttaa.

Uutta annettavaa toisella alalla

Syyskuussa sairaanhoitajan opinnot aloittanut Katariina kertoo olevansa onnellinen opiskelija.
- Nuorena en paljoakaan miettinyt muita vaihtoehtoja, sillä kasvoin yrittäjäperheessä ja aikuistuessani osasin jo paljon koruista. Vasta paljon myöhemmin aloin pohtia mistä yrittäjäperheen lapset saavat motivaation jatkaa perheyritystä, Katariina miettii.

Ajatus sairaanhoitajan ammatista kypsyi kesän aikana, sen jälkeen, kun hän oli jo päättänyt luopua Hovisepistä.

- Hovisepistä oli vaikea luopua, sillä perheyrityksessä on tietenkin tunteet mukana. Toisaalta kaikesta pitkäaikaisesta on varmasti tavalla tai toisella vaikea luopua. Opiskellessani olen huomannut, että valinta, jonka tein, oli oikea, sillä suhtaudun opintoihini intohimoisesti. Kun olen sairaanhoitaja, voin viedä työn minne päin maailmaa tahansa.

Jää nähtäväksi jatkaako Hovisepät vielä kolmannessa sukupolvessa. Matilla on kaksi poikaa, jotka molemmat jo työskentelevät liikkeessä.

Katariina Heikkinen päätti myydä oman osuutensa Hovisepistä veljelleen ja aloittaa sairaanhoitajan opinnot. Hänkin kiittelee VASEKin Kjell Nydahlia omistajanvaihdoksen sujuvuudesta.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää