Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022

IMG 3174 muokattu TuomasTuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy

Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä.

Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä. Tilaisuudessa käsiteltiin mm. seuraavia aihe-alueita: luvat, varauskanavat ja ehdot, hinnoittelu, asiakaspalvelu, siivous, lisäpalvelut, vastuukysymykset, vakuutukset sekä verotus. Selvittämällä tietyt perusasiat voi vähentää virheliikkeitä.

Kankaalan mukaan kenenkään ei tarvitse väheksyä omaa asuntoaan. Kaikenlaisille mökeille ja asunnoille löytyy kyllä kysyntää:

– Ihmisiä eivät houkuta yksinomaan uudet vuokrauskohteet, joissa on otettu huomioon kaikki viimeisimmät sisustustrendit. Monet valitsevat mieluiten jotain uniikkia. Ideaa jalostamalla voi saada aikaan kannattavaa Airbnb-tyyppistä toimintaa.

Älä myy viidentähden mökkiä, jos todellisuus on toista
 

Hyvään vuokraustapaan kuuluu oleellisesti kolme asiaa: yleinen siisteys, puhtaus sekä turvallisuus.

– Tärkeintä on muistaa, että vuokraaja on sinun vieraasi, joten arvosta hänen aikaansa ja rahallista korvausta. Voit rehellisesti kertoa, että mökki on retro kunhan täytät nämä kolme, painottaa Kankaala. Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että suomalaisen ja ulkomaalaisen asiakkaan odotukset ovat erilaisia.

Jos kohde sijaitsee toisella paikkakunnalla, omistajan on silti hyvä ajoittain käydä paikan päällä tarkistamassa tilanne ja katsoa kohdetta asiakkaan silmin:

– Pitääkö jotain muuttaa, tehdäkö siivous sovitusti? Yksi vinkki on asentaa oveen niin sanottu älylukko. Se helpottaa vieraita, mutta sen kautta voi myös tarkistaa, että siivoukseen käytetään sovittu aika, huomauttaa Kankaala.

Noin prosentin verran vuokraustoiminnasta voi mennä pieleen vieraiden aiheuttamien vahinkojen vuoksi. Kankaalan mukaan tätä ei tule kuitenkaan pelätä, vaan lähteä siitä oletuksesta, että ihminen on hyvä:

– Käy huolellisesti vakuutusyhtiön kanssa läpi, mitä eri vakuutukset kattavat. Turvallisuuden kannalta mökissä on myös hyvä olla palovaroittimen ja sammutuspeitteen lisäksi kansio, jossa on tärkeää tietoa hätätilanteita varten.

 

yleisoa miinus oikea laita

Hinnoittelu, varauskanavat ja yhteistyö
 

Mitä tekijät vaikuttavat hinnoitteluun?

– Mieti mökin sijaintia, kokoa sekä varustetasoa ja vertaa sitä muihin alueen vuokrakohteisiin. Mitä pitäisi sisällyttää hintaan ja mitkä ovat lisäpalveluita? Sisältyvätkö siivous ja vuodevaatteet hintaan? Kuinka paljon voit ottaa esimerkiksi polttopuista? Tavalliset polkupyörät voi sisällyttää vuokraan, mutta sähköpyöristä voi periä lisämaksua.

Jos sinulla on yritys, tulee sinun muistaa GDPR, ja että sinun on ilmoitettava asiasta asiakkaille. Jotkut varauskanavat tarjoavat GDPRää omissa nimissään. Booking.com on kanavista suurin, mutta ei ainoa, joten kanavia ja niiden ominaisuuksia kannattaa vertailla.

– Hyvä asiakaspalvelu generoi usein hyviä arvosteluja kanavissa. Varmista, että olet käytettävissä, jos on jotain, joka ei toimi vieraiden oleskelun aikana. On myös suositeltavaa tehdä yhteistyötä paikallisen matkailuorganisaation kanssa. Heidän kanssaan voit tehdä markkinointiyhteistyötä ja saada vinkkejä alueen tapahtumista, päättää Kankaala.

 

Järjestäjä: Kyrönmaan matkailuhanke. Kyrönmaan matkailuhanke saa rahoitusta Leader ohjelmasta / Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Hankkeesta vastaava organisaatio on Vaasanseudun Kehitys Oy (VASEK).

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää