Köttdisken - Kauppahalli maalla

30.10.2014

Isabella Asplundin mukaan monet asiakkaat hämmästyvät nähdessään hänen liikkeensä hinnat, jotka eivät ole kovin korkeat.

Lähellä tuotettu ruoka on trendikästä, ja tähän trendiin Isabella Asplundkin tarttui ja avasi Köttdisken-lihakaupan Maalahteen. Alku on mennyt yli odotusten, vaikka kaikki eivät oikein uskoneetkaan ideaan.

Olemme sopineet tapaamisen Isabella Asplundin kanssa keskiviikko-iltapäivään puoli yhdeksi, koska hän on arvioinut, ettei silloin kaupassa ole niin paljon asiakkaita. Se osoittautuu vääräksi arvioksi – asiakkaita saapuu tasaisena virtana, ja kuluu puolisen tuntia ennen kuin pääsemme aloittamaan haastattelua.

– Asiakkaita on ollut koko ajan enemmän kuin olin edes uskaltanut toivoa, Asplund toteaa.

Köttdisken avasi ovensa alkukesästä 2014. Joka päivä tässä pienessä kaupassa tekee ostoksia viidestäkymmenestä sataan asiakasta, viikonloppuisin ja juhlapyhien aikaan vielä enemmän.

Konseptina on myydä korkealaatuista ja tuoretta lähellä tuotettua ruokaa. Lähinnä myynnissä on lihaa, kalaa ja vihanneksia, ja osa tuotteista on myös luomua. Liikeidean Asplund sai, kun hän itse työskenteli kaupassa.

Köttdisken ei tarjoa pelkästään lihaa, vaan myös tuoretta kalaa.

– Monet asiakkaat valittivat, että tarjonta oli yksipuolista ja että kaikki oli valmiiksi pakattua. Olin samaa mieltä heidän kanssaan. Olen aina ollut kiinnostunut hyvästä ruoasta ja olen myös koulutukseltani kokki.

Idea alkoi kehittyä, ja Asplund päätti, että kävi miten tahansa – hänestä tulisi yrittäjä. Hän ei antanut kymmenien tuhansien eurojen investointien pelottaa. Hankittava oli kylmätiskejä, pakastimia, tietokoneita ja muita laitteita. Koko prosessin ajan hän sai apua  VASEKista, muun muassa liiketoimintasuunnitelman ja starttirahahakemuksen kanssa.

– Liikeidea oli jännittävä ja uudenlainen, ja se on juuri ajan hermolla. Isabella on lisäksi tyypillinen yrittäjä: aloitteellinen, tarmokas ja halukas ottamaan riskejä, sanoo yritysneuvoja Mikael Hallbäck VASEKilta.

Köttdiskenin kolmena ensimmäisenä aukiolopäivänä kaupan ulkopuolella kiemurteli jono, joten konsepti näyttää uponneen paikallisiin. Erityisesti lauantaisin moni asiakas tulee matkojenkin päästä.

– Ennen kuin kauppa avasi, moni oli epäileväinen ja sanoi, ettei kauppa tule ikinä kannattamaan. Mutta he ovat saaneet pyörtää puheensa. En kyllä itsekään olisi uskaltanut toivoa näin paljon asiakkaita.


Köttdiskenin ideana on olla kuten kaupat ennen vanhaan. Ruoka on lähituotettua ja pakkaamatonta, joten asiakkaat voivat itse valita kuinka paljon he haluavat. 

Köttdiskenin asiakaat arvostavat eri asioita. Osalle tärkeintä on, että he saavat valita tarkalleen oikean määrän ruokaa, toiset arvostavat luomutuotteita, kun taas joillekin riittää se, että liha on kotimaista.

– Köttdisken täydentää mielestäni tavallisten ruokakauppojen valikoimaa. Minä voin tarjota sellaista, mitä niissä ei ole.

Koska asiakkaita on ollut arvioitua enemmän, on 26-vuotias Isabella Asplund yrittäjänä nyt seuraavan suuren haasteen edessä – hän on palkkaamassa henkilökuntaa ja onkin saanut jo useita hakemuksia.

– Vaikka kauppa on auki kymmenestä kuuteen, olen kuitenkin täällä aamuisin puoli seitsemästä aina iltaseitsemään. Joten on ihanaa, että saan vähän helpotusta työhön, ja lisäksi voimme pitää kauppaa auki myös maanantaisin.

Samanaikaisesti Asplund kehittää myös liiketoimintakonseptiaan. Äskettäin hän lisäsi Köttdiskenin tarjontaan salaattibaarin, ja seuraavana askeleena on tarjota ruokakassia, johon on valittu valmiiksi raaka-aineet ja reseptit aterian toteuttamiseen.

 

Teksti ja kuvat: Mantra Communications
Suomennos: VASEK



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää