Det nätverksliknande konceptet GigaVaasa tryggar företagens konkurrenskraft långt in i framtiden

IMG 9073riitta

Precis som under tidigare år besökte ett stort antal delegationer Vasaregionen även under 2023 för att lära känna GigaVaasa-området och de möjligheter Vasaregionen erbjuder. Det har förts diskussioner om tomtreserveringar med många olika aktörer.

Målet har varit att locka företag att bli en del av verksamhetsmodellen GigaVaasa. Under året har man utvecklat den interna logistiken i området, sökt synergieffekter inom industriell infrastruktur och utrett behovet av industriexperter samt gett stöd till läroanstalterna i deras förberedelser för att utveckla utbildningen av olika experter.

I synnerhet har man strävat efter att öppna upp ekosystemets struktur, vilka företag som ingår i det idag och i framtiden samt öka kundernas förståelse för vilka fördelar en centraliserad infrastruktur medför om man ansluter sig till konceptet.

I arbetet med kunderna ingick att nå ut till nya kunder och jobba med marknadsföring, arbeta för att avtal ska ingås och skapa nätverk av samarbetspartner. Dessutom var VASEK involverad i kommunikationsarbetet kring publiceringen av investeringsnyheterna.

”Det är en enorm helhet, och vändningarna i världspolitiken kan inte förutsägas, utan spelplanen förändras ständigt."

Tomtreserveringar och rekrytering – det avancerar steg för steg

I början av 2023 offentliggjordes en planeringsreservering för en fabrik för tillverkning av katodmaterial, miljökonsekvensbedömningen av katodfabrikstomten framskred och företagen som reserverat tomter har anställt de första arbetstagarna i Finland och Vasaregionen. I slutet av året gjordes också en ny tomtreservering för en anodmaterialfabrik.

GigaVaasa-området utvecklas i nära samarbete med Merinova, Vasa stad, Vaasa Facilita och Vaasa Parks.

”Medvetenheten om GigaVaasa-området har ökat, särskilt bland invånarna i regionen. Våra kunder uppskattar denna dialog mycket, eftersom de på så sätt får värdefull information om området där de planerar att etablera sig. Även de företag som redan finns i regionen men också de som planerar att etablera sig här, kommer att gynnas av kommunikationen och de evenemang som arrangeras inom ramen för projektet, möten direkt med kunderna."

Väte ger nya krafter

Projektet Vasaregionens nya energiekonomi godkändes hösten 2023 och arbetet inleddes alldeles i slutet av verksamhetsåret när rekryteringen i partnerbolaget nådde mål. Målet med projektet är att öka medvetenheten inom EnergyVaasa-klustret om affärsmöjligheterna inom framtidens energisystem samt främja sektorkoppling för att säkerställa klustrets möjligheter att dra full nytta av energiomställningen. Projektets syfte är att samordna vätgasindustrin och andra nya gröna energiformer för att främja deltagande från företag och aktörer i Vasaregionen i nationella och internationella nätverk, främja samarbete mellan företag och aktörer samt att dela information och kunskap på ett centraliserat och begripligt sätt. Arbetet med att genomföra projektet inleddes i början av 2024.


Smart batterivärdekedja

  • Projektperiod: 1.6.2022–31.12.2023

  • Budget: 68 000 euro (VASEKs andel 2023)

  • Projektparter: Oy Merinova Ab och VASEK

  • Projekt inom ekosystemavtalet

Systemdesign av den koldioxidneutrala Vasaregionens referensmiljö

  • Projektperiod: 1.8.2022 - 31.12.2023

  • Budget: 59 000 euro (VASEKs andel 2023)

  • Projektparter: Oy Merinova Ab och VASEK

  • Projekt inom ekosystemavtalet

Vasaregionens nya energiekonomi

  • Projekttid: 1.9.2023–31.8.2025
  • Budget: 84 972 euro (VASEKs andel)
  • Projektparter: Oy Merinova Ab och VASEK
  • Projekt inom ekosystemavtalet