Renergi-kiertotalousklusteri syntyi marraskuussa

IMG 4970 Kiertotalous Hirsimaki Ostberg

Toimintavuosi 2018 oli Kiertotalous Mustasaari -hankkeessa työntäyteinen. Kiertotalousklusterin syntymiselle luotiin pohjaa monessa eri tilaisuudessa vuoden aikana – rakennettiin verkostoja ja esiteltiin Vaasan seudun tarjoamia mahdollisuuksia kiertotalousyrityksille sijoittautumiseen.

Merkittävä oli vierailu Västeråsiin Cirkulära Affärer -tapahtumaan lokakuussa. Tapahtumasta saatiin lukuisia tärkeitä kontakteja. Muun muassa Inrego, joka myy käytettyjä ja kunnostettuja tietokoneita, ryhtyi tapaamisen jälkeen suunnittelemaan etabloitumista Vaasaan. Mustasaaren kunta on jo ottanut koululaisten käyttöön 40 Inregolta hankkimaansa käytettyä tietokonetta.

Mustasaaren Lintuvuoren teollisuusalueelle kaavoitetulle kiertotalousalueelle saatiin kesäkuussa ensimmäinen yritys, kun muovin käsittelyyn erikoistunut Lakeudun Ympäristöhuolto varasi tontin. Muutaman muun yrityksen kanssa käydään neuvotteluja sijoittautumisesta alueelle.

Syksyn aikana suunniteltiin yhteistyössä Westenergyn ja Vaasan yliopiston Share-hankkeen kanssa ReThink-seminaaria, joka järjestettiin 19.11. Tilaisuus oli heti menestys, sillä osallistujamäärä tuli täyteen pitkästi ennen ilmoittautumisajan päättymistä. ReThink pureutui selvästi ajankohtaiseen aiheeseen ja niin esityksissä kuin tilaisuuden päättäneessä paneelikeskustelussa todettiin, että kiertotalouden edistämiseen on todella tartuttava heti.

panelistitkaikki Kiertotalous

Seminaarissa myös julkaistiin seudulle syntyvät kiertotalousklusterin nimi Renergi ja lanseerattiin klusterin kotisivut osoitteessa www.renergi.fi.

Hankkeessa on kartoitettu raaka-aineiden materiaalivirtoja ja lisäksi etsitty myös pienyrittäjiä, jotka voisivat olla kiinnostuneita toimimaan seudulle suunnitellussa kierrätyskauppakeskuksessa. Kierrätyskauppakeskuksen ideana on, että siellä toimii vain yrittäjiä, jotka myyvät käytettyjä ja kunnostettuja tai tuunattuja tuotteita tai tuotteita, jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Myytävät tavarat ja tuotteiden raaka-aineet yritykset saisivat paikallisen jäteyhtiön kautta.

 

Kiertotalous Mustasaari -hankkeen toiminta-aika on 1.8.2017–31.8.2019 ja budjetti 200 000 euroa. Hanketta hallinnoi Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja sen rahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahaston lisäksi myös Mustasaaren kunnasta ja VASEKilta.