Omistajanvaihdosneuvonta

OSV neuvojatVuoden aikana yritysneuvojat olivat mukana auttamassa 132 omistajanvaihdoksessa. Päätökseen asti vietiin 81 vaihdosta. Omistajanvaihdosasiakkaita oli yhteensä 266, ja kontakteja näiden kanssa kirjattiin 455.

Neuvonnassa pantiin merkille, että yhä useampi yritys myydään ennen omistajien eläköitymistä. Luopuva yrittäjä perustaa näissä tapauksissa usein uuden yrityksen tai siirtyy yrittäjäksi toiseen, ostamaansa yritykseen. Tämä avaa enemmän mahdollisuuksia yrityskaupoille seudulla.

Yritysneuvojien asiakkailleen painottama tosiasia on, että kannattaville yrityksille ostaja löytyy nopeammin. Tämän vuoksi neuvonnassa panostettiin yrityksen myyntikuntoon laittamiseen – ja sen aloittamiseen ajoissa. Haasteena omistajanvaihdoksissa on edelleen hiljaisen tiedon välittäminen ostajalle ja muun muassa olemassa olevien vuokrasopimusten pituudet.

 

Työtä tehtiin Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen puitteissa. Hanke saa rahoituksensa (500 000 euroa) Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta ja sitä toteuttavat Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus ajalla 1.4.2017–31.12.2019.