Vaasan seudun supervuosi

VahalummukkaNet 2412

Vuosi 2018 oli aluekehityksen supervuosi, sillä pitkästä aikaa elinkeinoelämän ja erityisesti teollisuuden investoinnit kääntyivät kasvuun. Tämän osoittaa erityisesti seudun suuri ilouutinen, Wärtsilän ilmoittama investointi Smart Technology Hubin eli tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen rakentamiseksi Vaasaan. Noin 200 miljoonan euron investointi poikii kasvua myös muualle alihankintaketjuun, ja vaikuttaa myös liikenteeseen ja logistiikan kehittämiseen.

Omistajan- ja sukupolvenvaihdosten tahti seudulla ja koko Suomessa kiihtyy vuosi vuodelta. Yrittäjäkanta uudistuu, kun yrittäjiä jää eläkkeelle – tai siirtyy muihin tehtäviin – ja uudet yrittäjät tarttuvat ohjaksiin. VASEKin roolina on olla näissä muutoksissa tukena, niin yrityksestään luopuvan neuvojana kuin uuden yrittäjän sparraajana. VASEKin yrityksille ja alkaville yrittäjille suunnatut palvelut vastaavat yrittäjien tarpeeseen maksuttomista ja luottamuksellisista palveluista.

Logistiikan saralla edetään vahvasti viitoitetulla reitillä. Merenkurkun yhteyden kehittämiseen keskittyvä hanke harppasi viime vuoden aikana monta askelta eteenpäin, eikä vähiten laivahankkeen etenemisen ansiosta. Eri hankkeiden rahoituksella on valmisteltu tausta-aineistoja, selvityksiä ja analyysejä koko itä-länsisuuntaisen liikenneväylän kehittämisen ja päätöksenteon tueksi.

Viestinnässä EnergyVaasa ja sen huipputapahtuma EnergyWeek pitivät Vaasan seudun näkyvyyttä kiitettävästi esillä. Ennätysyleisön kerännyt EnergyWeek ja syksyllä seudulle lanseerattu uusi ilme toivat positiivista virettä.

Vuosi 2018 oli VASEKin 15. toimintavuosi. Vaikka vuosi oli tiukka, ja siihen sisältyi suuria taloudellisia haasteita ja muutoksia jo hyvin vakiintuneen toiminnan työtavoissa, on yhtiön liikevaihto kuitenkin kasvanut. Tästä täytyy antaa erityinen kiitos yhtiön koko henkilöstölle, joka on väsymättä puurtanut seudun ja sen elinkeinojen menestyksen eteen.

Tomas Häyry
VASEKin hallituksen puheenjohtaja
Vaasan kaupunginjohtaja