Tauon jälkeen entistä suurempi EnergyWeek


VahalummukkaNet 1607

EnergyWeek 2022 maaliskuussa otettiin vastaan suurella mielenkiinnolla, kun tapahtumaviikko päästiin järjestämään ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019. EnergyWeek 2022 kesti koko viikon ja kasvoi siten entistä suuremmaksi, sillä vierailijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja näytteilleasettajapaikat varattiin lähes loppuun.

  • Yli 6 200 tapahtumaosallistujaa yli 30 eri maasta (vuonna 2019: 4 600 vierasta 25 eri maasta)
  • Viikon aikana kuultiin yhteensä 154 puheenvuoroa 31 eri tapahtumassa tai seminaarissa. (2019: 90 puheenvuoroa 21 tapahtumassa)
  • Paikan päällä oli noin 250 näytteilleasettajaa (2019: noin 190)

Yhtä lukuun ottamatta kaikki EnergyWeekin seminaarit järjestettiin englanniksi, ja osa niistä myös näytettiin suorana lähetyksenä netissä. EnergyWeek olisi viettänyt 10-vuotisjuhlavuottaan jo vuonna 2021, mutta tätä merkkipaalua päästiin juhlistamaan vasta EnergyWeekin aikana maaliskuussa 2022.

EnergyWeekin tavoitteena on saattaa alan ammattilaiset yhteen, tarjota heille uusia kontakteja, verkostoja ja yhteistyökumppaneita. Vuoden 2022 teemoina olivat energia ja ympäristö, tuuli ja uusiutuva energia, älykkäät energiaratkaisut, kaasuenergia sekä energian varastointi, joka oli uutuusteema 2022. Energian varastointiin keskittyvänä päivänä käsiteltiin muun muassa akkuteknologioita ja -etablointeja, vetyä, kaasua, synteettisiä polttoaineita ja lämpöä.

EnergyWeek on noin kolmenkymmenen organisaation yhteistyössä järjestämä energia-alan tapahtumaviikko. Järjestelyjen pääkoordinoinnista vastaa EnergyVaasa/VASEK.

Maan ensimmäinen Gold Label -sertifikaatti Vaasan energiaklusterille

VahalummukkaNet 2889EnergyVaasan energiaklusterille myönnettiin keväällä 2022 korkeimman tason ECEI Gold Label -sertifikaatti, joka osoittaa ensiluokkaista ja pitkälle kehitettyä klusterin johtamista. Euroopassa on noin 1 000 klusteria, eli maantieteellistä yrityskeskittymää, jotka ovat muodostuneet saman alan toimijoiden ympärille. Vaasan klusterin Gold Label -sertifikaatti on Suomen ensimmäinen, sekä energia-alan neljäs Pohjoismaissa ja kuudes koko Euroopassa.

EnergyVaasalle kultasertifikaatin saaminen oli pitkän strategisen yhteistyön tulos. Vaasan energiaklusterilla oli jo entuudestaan pronssisertifikaatti, mutta korkeimman kultatason auditointia on työstetty viimeisen vuoden ajan. Kahden auditointipäivän aikana ESCA:n edustajat tutustuivat EnergyVaasaan taatakseen, että klusteria johdetaan systemaattisesti sekä jatkuvasti kehittäen sen toimintaa, strategiaa ja markkinointia. Myönnetty kultasertifikaatti on voimassa kaksi vuotta.

Vieraita, vieraita

EnergyVaasa oli mukana heinäkuussa järjestämässä yhdessä VEBICin kanssa jo kolmatta kertaa ohjelmaa SuomiAreenalla. Tällä kertaa otsikkona oli “Kestävä kehitys, lopetetaanko ilmastoprokastinaatio?” ja paneelikeskusteluun osallistuivat Juha Ripatti Westenergyltä, Henri Kinnunen WOIMA Finland Oy:stä, Sari Kola Merinovalta sekä Kristoffer Jansson VASEKilta, Moderaattorina toimi VEBICin Suvi Karirinne.

EnergyVaasa teki myös yhdessä klusteriyritysten kanssa vientimatkan Norjan Stavangeriin ONS-messuille. EnergyVaasan edustaja kutsuttiin puhumaan Wärtsilä Sustainable Technology Hubin avajaistilaisuuden yhteydessä järjestetyissä kansanväliselle lehdistölle tarkoitetussa aamiaistilaisuudessa.

EnergyVaasa järjesti myös ohjelmaa Wasa Future Festivaalilla yhdessä EnergySammon kanssa, ja samalla viikolla EnergyVaasa sai kunnian esitellä Ruandan ministeriön edustajille energiaklusterin yrityksiä. Tietoa energiaklusterista saivat vuoden aikana myös lukuisat erilaiset delegaatiot kuten esimerkiksi Intian suurlähettiläs Suomessa Raveesh Kumar ja Slovakian suurlähettiläs Suomessa Slavomíra Mašurová.

Vuoden aikana EnergyVaasa-klusterin toimintaa esiteltiin lukuisille niin seudulla vieraileville kuin paikallisillekin opiskelijaryhmille. EnergyVaasa oli mukana Suuntaa tekniikan alalle -tilaisuudessa järjestämällä työpajan osallistuville alakoululaisille.