Suklaaparatiisi0 400pxAtt jobba med choklad är både kletigt och svårt, men också roligt och utmanande. Anne Nymark har specialiserat sig på just detta.

Det har gått fem år sedan Anne Nymark fattade det stora beslutet att gå från fast anställd sjuksköterska till egen företagare inom konditoribranschen. Hon grundade Suklaaparatiisi Oy och byggde om garaget hemma på gården till bageri. Med en ny utbildning i bakfickan och hjälp från VASEKs företagsrådgivning, kastade hon sig ut i en ny bransch.

– Jag hade hunnit jobba i 20 år på hjärtkirurgin på Vasa Centralsjukhus, då framtiden för min arbetsplats plöstligt blev ganska osäker. Samtidigt var jag föräldraledig och tanken på att istället satsa på någon av mina två stora intressen – bakning eller trädgård – dök upp, berättar Anne.

Hon gick en vuxenutbildning till bagare och konditor och under praktiken på ett av Vasas konditorier fick hon ansvar för allt chokladarbete. Där och då föddes passionen för just choklad. Anne beslöt sig för att fördjupa sig i ämnet och gick några specialiseringskurser i Helsingfors.

– Choklad är både svårt, utmanande men väldigt roligt att jobba med, ler hon.

Under studierna jobbade hon kvar på sjukhuset, men hade möjlighet att övergå till dagstidsarbete på polikliniken. När hon dessutom skaffat företagarexamen, beslöt hon sig till sist för att starta eget.

– Jag sökte lämpliga platser för ett konditori men bestämde mig sedan för att bygga om garaget hemma. Det var ingen lätt process – all el och ventilation skulle byggas om, och maskinerna beställdes från utlandet, berättar Anne.

Under processens gång hade hon hjälp från VASEK, både med pappersarbetet, affärsverksamhetsplanen och i form av start- och investeringsstöd. Även nu, flera år senare, finns de goda kontakterna till VASEK kvar.

Suklaaparatiisi4 600px

Efter flera månaders arbete blev de tre olika Världsarvschokladprodukterna klara nu i vår. Anne hoppas att turismen kan bli en ny försäljningsnisch för henne.

Anne har nu i vår tagit fram tre olika produkter för Världsarvet Kvarkens skärgård.

– En tredjedel av min försäljning har varit företagsgåvor, men försäljningsandelen har inte vuxit enligt planerna. Då gäller det att söka nya vägar, och turismen är förhoppningsvis en av dem, hoppas Anne. Idén om världsarvschokladen kom från företagsrådgivare Sari Saarikoski på VASEK. Världsarvet Kvarkens skärgård fyller tio år nu och läget var ypperligt.

– Jag kontaktade Anne som tyckte det var en god idé. Tillsammans har vi gjort upp nödvändiga affärsverksamhetsplaner och ansökningar om utvecklingsstöd från ELY-centralen och Finnvera, marknadsföringsplaner samt kartlagt möjliga återförsäljare, berättar Sari, som deltagit i processen i helheten på ett konkret plan.

Anne har jobbat med produktutvecklingen i ungefär ett halvt års tid.

– Det är frågan om ett tidsdrygt handarbete med många moment, konstaterar hon.

I produktfamiljen ingår chokladpraliner med havtornslikör, försedda med Kvarken-logon, en chokladplatta med torkade havtorn samt ”Rising Stones” – ”stigande stenar”. Dessa vitchokladpraliner symboliserar landhöjningen i Kvarken. Havtornen som används kommer från Petsmo – den lokala aspekten har varit viktig i projektet.

Alla förpackningar är försedda med en kort text på engelska om Kvarken och om havtornsbäret – något som ger produkten ett mervärde. I mars blev förpackningarna, designade i Vasa, klara och nu pågår arbetet med att kontakta alla möjliga återförsäljare, speciellt i Kvarkens skärgård.

– Mottagandet av produkterna har varit positivt, speciellt tack vare de informativa texterna som finns på förpackningarna, konstaterar Sari.

– Chokladen finns redan på några ställen, såsom hotell Astor och Visit Vasa, och förhoppningsvis snart även på Wasaline och även på andra sidan Kvarken, avslutar Anne.

Suklaaparatiisi3 600pxFöretagsgåvorna är en viktig del av verksamheten, och de kan anpassas enligt kundens önskemål. Askarna kan förses med eget tryck och pralinerna tillverkas i olika smaker och former.

Suklaaparatiisi8 600pxAnnes vackra tårtor med choklad har hon själv skapat recepten till och utformat.

 

 

Text: Anna Sand / bySand
Foto: Anna Sand samt Suklaaparatiisis egna bilder