Organisera mera!

Rinta4 600pxTarja syr allt från väskor, penaler, kuddfodral och gardiner till specialbeställda inredningsartiklar.

Det är aldrig för sent att förverkliga sina drömmar. Det är Tarja Rinta, 56, från Storkyro ett bevis på. I september grundade hon företaget Rinta Rottingilla, med en verksamhetsidé som förenar all hennes yrkeserfarenhet under ett och samma koncept. Tarja erbjuder tjänster i form av home styling och tuning, inredningsinspiration och -sömnad samt professionella organiseringstjänster för hemmet.

Tarja är i grunden utbildad hobbyinstruktör, men har bland annat arbetat som Näppi-handarbetslärare tidigare. I flera års tid var hon även egen företagare med inrikting på tillverkning av tovade produkter. Arbetsbördan blev dock för stor, motivationen och skaparglädjen försvann och Tarja sökte nya vägar.

– Efter att ha jobbat som tidningsförsäljare några år fick jag drömjobbet som Näppi-handarbetslärare på Vaasan Taitokeskus. Det innebar dock mest kvällsarbete, vilket i sin tur betydde att jag aldrig träffade min familj. Efter tre år sade jag upp mig och sökte istället till en inredningsutbildning. Samtidigt gick jag även en kurs i Helsingfors och blev professionell organiserare, berättar Tarja.

Summan av hennes skolning och yrkesrefarenhet bildade efter detta ett bra koncept för ett nytt, eget företag, med olika tjänster som stöder varandra. Tankarna tog fart förra våren, Tarja kontaktade VASEK och i september grundades hennes nya firma.

– Visst var det skrämmande i början - jag inser att det är en utmanande bransch och att start up-skedet kommer att vara lite trögt. Fler av mina tjänster är nya här i området, och det finns föreställningar om att de endast är till eller utnyttjas av rika människor, vilket är helt fel, konstaterar Tarja.

– Dessutom har man rätt till hushållsavdrag då man anlitar en professionell organiserare, tillägger hon.

Rinta11 600pxTarja är utbildad professionell organiserare och barnbarnens garderob är ett exempel på hur man gör klädförvaringen välstrukturerad och överskådlig.

Hennes egen filosofi är att man ska utnyttja det som redan finns i hemmet – istället för att alltid köpa nytt.

– Mina egna hissgardiner har jag sytt av ett tyg för loppis för fyra euro, och stolsöverdrag har jag gjort av en gammal bordsduk och en spetsduk. Med fantasi kan man åstadkomma stor förändring och en home styling igen kan vara värdefull om man till exempel ska sälja sin bostad. Stylisten ser bostadens potential ur köparens synvinkel och kan ta fram dess bästa sidor inför försäljningen.

Organiseringstjänsterna är i ropet mycket tack vare den japanska städgurun Marie Kondos bok, som sålts i miljoner exemplar och gett upphov till den så kallade KonMari-metoden. Genom att rensa, städa och organisera skpara man ett mer lättstädat, luftig hem och blir samtidigt lyckligare. Enligt metoden har vår fysiska tillvaro stor effekt på vårt psykiska välmående, och har man ett välstrukturerat hem blir även julstädningen mycket enklare.

– I många hem samlas prylarna på hög och ju mer saker vi har desto svårare blir det att ta tag i röran och rensa. Men faktum är att man mår bättre av att strukturera upp sina saker och bara omge sig av det man verkligen behöver och tycker om, menar även Tarja.

Inför julen jobbar hon som bäst med att skapa produkter för försäljning på olika julmarknader och evenemang, hon har hållit temakvällar och företagsevent och väntar på att hemsidan ska bli klar.

– Det har varit en lång process, och marknadsföringen via sociala medier är något nytt som jag nu försöker lära mig, ler hon.

– Tack vare VASEK och företagsrådgivare Antti Alasaari fick jag en bra start med affärsplan och budget samt andra idéer – nu är det bara att försöka nå ut med mina tjänster. Jag förväntar mig inte att bli rik på det här, men jag känner att jag ännu har mycket att ge, asvlutar Tarja.

Rinta9 300pxRinta10 300px
Hissgardinerna hemma i hallen är förstås egen produktion, likaså gardinerna i barnbarnens rum.

 

Text och bilder: Anna Sand / bySand