PAV 3 600pxNicklas Nordström, Mikael Antell samt Kenneth Kull är tre av de fyra, nya delägarna i PAV Oy Ab som tidigare gick under namnet Petalax Elbyrå. Kenneth fungerar som VD och arbetade innan som projektchef i 15 års tid.

Med snart 50 verksamhetsår bakom sig har Petalax Elbyrå, numera PAV Oy Ab, skaffat sig många ben att stå på. Arbetsfältet omfattar hela landet, men även marknaderna utomlands. De senaste åren har varit händelserika med både generationsväxling och grundandet av ett dotterbolag i Norge.

Petalax Elbyrå grundades 1967 och drevs i många år av paret Karl-Gustav och Solveig Nordström. Elbyrån verkade redan då inom många sektorer i hela Österbotten, Finland och övriga världen. Företaget har idag omkring 30 anställda.

Under 2014-2015 hade tiden kommit för att lämna över till den yngre generationen, och sönerna Nicklas och Christoffer samt mångåriga medarbetarna Kenneth Kull samt Mikael Antell blev nya ägare.

– Kenneth och Mikael hade varit anställda i många år med egna specialområden. Deras kompetens är viktig och arbetsfördelningen mellan oss tre som arbetar i företaget föll sig naturlig, förklarar Nicklas.

Kenneth fungerar som VD och ansvarar för vägbelysningssektorn, Mikael ansvarar för kraftverk och energisektorn medan Nicklas sköter administrationen.

PAV 11 600px

PAV 13 600px
Företaget är en av de största på vägbelysning i landet, men genomför även andra typer av elinstallationer i regionen. Här bland annat belysningen på Elisa Stadions parkering samt belysningen i rondellen vid Bock´s Corner i Vasa.

Företaget gör elinstallationer, främst åt städer, kommuner, myndigheter och byggföretag i hela Österbotten, bygger vägbelysning i hela landet samt genomför olika kraftverks- och energiprojekt i både hemlandet, Sverige och Norge. Då det gäller vägbelysning är företaget en av de största i landet på både service och nybyggnation, och ELY-centralen är den största kunden. Den här sektorn omfattar även trafikljus, fiber- och styrteknik.

Elproduktion och -distribution är det tredje stora benet som företaget står på. Energiprojekteten blir allt viktigare och trion tror att de förnybara energikällorna – sol, vind och vatten – är framtidens energikällor.

– Ett projekt här i Österbotten är bland annat Svalskulla vindpark i Närpes, berättar Kenneth.

Företaget har sedan 1990-talet utfört kraftverksinstallationer åt Wärtsilä och ABB i bland annat Sydamerika, Afrika, Sibirien och Asien och i Sverige har byrån arbetat med vattenkraft sedan 2008.

– Nu är vi även i full gång i Mo i Rana i Norge, berättar Mikael.

Det fleråriga projektet i Norge, ett arbete som görs för ABB Norge, förutsatte att man grundade ett dotterbolag i landet – något som visade sig vara förenat med en hel del byråkrati och säkerhetskrav som inte finns i Finland.

PAV 6 600px
Elproduktion och -distribution är av av PAV:s specialiseringsområden. Det fleråriga vattenkraftsprojektet som görs för ABB i Norge, förutsatte att man grundade ett dotterbolag i landet.

– Det är bra att man prioritetar säkerheten – problemet är att det inte finns en internationell standard, utan att vi måste skaffa nya installationsrättigheter och godkännanden för våra montörer i Norge, då det ligger utanför EU, förklarar Mikael som själv också är på plats vid vattenkraftsremonten.

I samband med grundandet av PAV Norway fick byrån hjälp från VASEK, där Mikael Hallbäck bistod med nyttig information.

– Lämpligt nog pågår projektet Nordic Gateway med fokus på att hjälpa finska företag att nå den norska marknaden just nu vid VASEK också, berättar Mikael, som tror att företaget har en ljus framtid tack vare sin internationalisering och sina höga ambitioner.

VASEK fanns även vid företags sida under generationsväxlingen, som var en relativt lång process.

– Lite speciellt var det eftersom det omfattade både en generationsväxling och normalt aktieköp, men så är det också en styrka för företaget att ha delägare med lång erfarenhet av verksamheten, konstaterar företagsrådgivare Kjell Nydahl, som fungerade som mentor och såg till att aktieägaravtal och alla andra dokument blev korrekta och omfattade allt som sig bör.

 

 

Text: Anna Sand / bySand
Bilder: Anna Sand samt företagets egna bilder