Snickars10 400pxHos mången Österbottning är Snickars Deli’s goda fisk- och skaldjursröror ett stående inslag på bordet under jul, påsk, midsommar och andra högtider. Rörorna, som tillverkas i Norra Vallgrund, säljs från Oravais i norr till Närpes i söder och både recepten och företaget är Dan Snickars livsverk, som efter hans bortgång nu förvaltas vidare av dottern Camilla Snickars.

Camilla, som egentligen är barnmorska och även har en magisterexamen i utvecklingspsykologi, har varit delaktig i familjeföretaget från och till och när en försäljning av företaget blev aktuell, var hon inte beredd att släppa taget om det till någon utomstående.

– Det var en välfungerande verksamhet med säker inkomst. När pappa blev sjuk i höstas låg tillverkningen nere ett tag, men jag och min syster Emma beslöt sedan att rycka in för att få igång produktionen igen. Under vårvintern när utgången stod klar, beslöt jag att köpa företaget, berättar Camilla.

Eftersom hon hade ett eget registrerat företag sedan tidigare, var hon medveten om vilken hjälp man kan få från VASEK, och vände sig därför dit.

– Normalt är jag en sådan som gör allt själv, men nu var det bråttom. Någon generationsväxling var det aldrig tal om – det fanns helt enkelt inte tid för en sådan komplicerad och utdragen process. Jag köpte därför företaget till värderat pris.

– Både från VASEK, Startia, Finnvera , banken och bokföringsbyrån har jag fått bra hjälp och stöd, fortsätter Camilla. Företagsrådgivare Kjell Nydahl gav mig klar och tydlig information, alla har varit vänliga och besluten fattades i snabb takt. Utan rådgivning från VASEK hade jag förmodligen inte sökt om startstöd, men det gjorde jag nu och fick det även beviljat.

Kjell håller med omn att processen gick bra trots omständigheterna.

– Produkterna är mycket bra och vi har funderat en del kring hur man kunde utnyttja detta bättre och marknadsföra dem på ett bredare plan, tillägger han.

.

Snickars8 600px Bistro Vallan ingår i företagsverksamheten och i restaurangen, som har helgöppet, serveras pizza, hamburgare och lax- och räksmörgåsar.

Företagsaffären blev klar i början av maj och två dagar senare gick Camillas far bort. Camilla hade i praktiken då skött verksamheten i flera månader och rutinerna var invanda.

– Två till tre dagar i veckan tillverkar jag rörorna och två dagar kör jag ut produkterna till butiker och till partihandel.

Snickars3 600px I sortimentet ingår fem olika röror: skagenröra, kallrökt laxsallad, kräftstjärtar i chilisås, pastej på varmrökt lax samt ishavssallad. Om och när tiden är mogen finns ytterligare flera andra produkter och recept färdigt utvecklade att komplettera med.

Rörorna utgör merparten av företagets omsättning men på helgerna driver Camilla även restaurangen Bistro Vallan i Norra Vallgrund, som också ingår i verksamheten. Bistro Vallan har öppet fredagar till söndagar och här kan man avnjuta pizza, hamburgermåltider samt räk- och laxsmörgåsar.

– Vi satsar på bra råvaror, helst inhemska sådana, och på menyn finns även ekologiska alternativ.

Snickars5 600pxCamilla jobbar sju dagar i veckan. På vardagarna upptar tillverkning och leverans av rörorna hennes tid, och på helgerna lagar hon mat på Bistro Vallan.

Tillsammans med Kjell har Camilla även funderat på hur restaurangverksamheten kunde utvecklas framöver.

Med arbete sju dagar i veckan blir det inte så mycket fritid över för Camilla, men så var hon också väl införstådd med vad som väntade och att företagande inte är något som följer normala arbetstider. Med en positiv attityd har hon tagit sig an uppgiften med glatt mod, omständigheterna till trots, och Snickars goda röror kommer förhoppningsvis att finnas på våra bord under en lång tid framöver.


Text: Anna Sand/bySand
Bilder: Anna Sand samt företagets egna bilder