Aminne2 400pxSommarrestaurangen på Paviljongvägen 21 vid Åminne Folkpark har en ny krögare – Mats Sabel. Mats är veteran i branschen och inleder en ny era med ett helt nytt företag, som fått namn efter restaurangens adress. Mats ser nu fram emot sommaren efter flera månaders renovering och planering.

Efter några slitsamma år på lunchrestaurang Panorama i Vasa, hade Mats i höstas inga andra konkreta planer än att vara ledig och fokusera på återhämtning under en tid. Ödet ville dock annorlunda och när chansen att bli ny krögare i Åminne dök upp, var det ett tillfälle han inte kunde låta gå förbi.

– Ett nytt projekt var precis vad som behövdes, och jag gav mig in i det med energi och glöd, berättar Mats.

Någon brist på inspiration och kreativitet har inte funnits och flitens lampa har lyst här under hela vårvintern.

Mats har själv ytrenoverat restaurangdelen, medan Åminne Folkpark stått för renoveringen av restaurangens kök.

För kundernas del väntar både ny meny och förnyad interiör i ljusa, havsblåa toner och med inslag av marina detaljer i form av rep och lyktor. Själva lokalen hyr Mats av Åminne Folkpark och han har därför ett nära samarbete med dess styrelse.

– Det har fungerat mycket bra, konstatetar Mats, som kommer att fortsätta renovera även nästa vinter om allt går enligt planerna.

Säsongsöppningen hölls på Valborg och det hela gick över förväntan enligt Mats.

– Vi hade bra med folk under helgen och på Morsdag var vi fullbokade. Feedbacken har överlag varit positiv och den konstruktiva kritik vi fått tar vi till oss för att förbättra saker och ting. En utmaning är att det krävs en hel del personal eftersom alla är nya, och alla ska skolas in i sin uppgift.

Även menyn är helt förnyad – det gäller såväl á la carte-menyn som pizzamenyn. Mats har skapat tio nya, mer moderna och även lokalt inspirerade pizzor.

– Som exempel kan nämnas medlehavspizzan samt Åminnepizzan med rökt lax och forellrom. På samtliga menyer har vi tagit in så mycket lokala råvaror som möjligt, berättar Mats.

Aminne5 600pxMats Sabel är ny krögare vid Åminne Folkparks Pub och Sommarrestaurang. Han ser fram emot sin första säsong här och hoppas på fint väder och många gäster.

Även på dryckesfronten har Mats tagit in flera nyheter, baserat på samma lokala tänkande.

Just serveringstillståndet var den största utmaningen i processen med att börja om med ett nytt företag. I övrigt tycker Mats att det mesta löpt smidigt, tack vare hjälp från VASEK och företagsrådgivare Olav Nylund.

– Jag fick hjälp med att göra ansökan om startbidrag samt att hitta de rätta kontakterna. Jag hade dock stor nytta av mina tidigare år inom branschen och känner redan de flesta, ler Mats.

Olav instämmer:
– Mats har lång erfarenhet och hade det mesta på klart redan då han tog kontakt med oss. Senast han grundade ett företag var dock 1987, och även om byråkratin är ungefär den samma, upplevde Mats den som enklare nu eftersom de flesta ärenden kan skötas elektroniskt – till skillnad från då.

– För 30 år sedan var det mycket mer spring med alla papper och stämplar, minns Mats.

 

Aminne10 600pxDet nya företaget har fått namn efter adressen – Paviljongvägen 21. På området pågår som bäst en upprustning av danspaviljongen och för sommarens gäster väntar många nyheter.

Nu hoppas han på en fin sommar och många matgäster.

– Upprustningen som nu pågår vid hela folkparken ger ett positivt nyhetsvärde för området, vilket restaurangen också förhoppningsvis drar nytta av, avslutar Olav.

 

 

Text och bilder: Anna Sand / bySand