Matbiten0 600pxUlf Stenlund och Michaela West har öppnat restaurang och delikatessbutik i Korsnäs. Matbiten ligger alldeles invid Strandvägen.

Lokalproducerat ligger i tiden – allt fler köper hellre sin mat direkt över disk för att få inhemsk närmat av god kvalitet. Nu har även korsnäsborna den här möjligheten, sedan Ulf Stenlund och sambon Michaela West öppnade Matbiten i centrum av kommunen för några månader sedan.

Matbiten är en unik kombination av både lunchrestaurang, butik och eventplats. Här kan du inte enbart avnjuta dagens lunch, utan också köpa färsk fisk eller kött i olika former, bröd samt lokalt mathantverk i form av torkade bär, marmelad, vinäger och så vidare. Dessutom fungerar restaurangen som en plats för företagsevent, födelsedagskalas och andra privata evenemang där man vill kombinera umgänge med god mat och dryck.

Ulf och Michaela har lång erfarenhet av branschen. Ulf jobbade i tio år som bartender på Silja Line, och har sedan dess fungerat som K-köpman i 18 år.

– Vi kan det här med livsmedel och handel, och är speciellt intresserade av lokalproducerad mat. Vi tyckte att det borde finnas en marknad för ett dylikt företag i Korsnäs – att vi kunde fylla en funktion. Det fanns sedan tidigare ingen fiskbutik i kommunen, och inte heller något bageri, berättar Ulf.

På VASEK var man av samma åsikt, och företagsrådgivare Kjell Nydahl ställde upp med all behövlig hjälp när företaget skulle grundas och den omfattande processen för att få A-rättigheter och serveringstillstånd beviljade skulle genomgås.

– Det var mycket jobb med det, och extra besvärligt eftersom vi kombinerar en restaurang med butiksverksamhet. Det krävdes till och med intyg över min kompetens från Silja Line, trots att det är så länge sedan jag jobbade där, tillägger Ulf.

Matbiten7 600pxVid Matbiten kan man avnjuta dagens lunch i nyrenoverade utrymmen och samtidigt köpa hem råvarorna till kvällens middag. Matbitens lunchmeny finns på företagets Facebook-sida, och där uppdateras även regelbundet med vilka produkter som finns i delikatessdisken från dag till dag.

Den långa processen visade sig vara värd besväret och i december kunde paret slå upp dörrarna till Matbiten, som ligger bredvid kommungården invid Strandvägen. Luncherna görs från grunden, långt på samma råvaror som säljs i butiken, och varje dag bakas färskt bröd i restaurangköket.

– Vi har valt att satsa på surdegsbröd och bakar både levain, surdegsbaguetter, rågbröd och även pizza på surdegsbotten. Det ger pizzorna en unik touch och varje fredagkväll brukar det vara rusning här, berättar Ulf och poängterar att en välgjord pizza inte ska eller behöver dränkas i olika fyllningar – en god tomatsås och en god ost räcker.

Matbiten8 600pxDagligen hämtar Ulf fisk från lokala fiskare – såväl färsk som rökt – och i disken finns även olika färdiga röror på fisk, som de själva tillreder. Vid sidan om lunch- och butiksverksamheten står företaget även till tjänst med en del catering, samt privata event i olika former.

Ulf och Michaela har redan planer på hur de vill utveckla företaget vidare.

– Utmaningen är kommunens storlek och invånarantalet, men å andra sidan är utbudet unikt, konstaterar företagsrådgivare Kjell Nydahl på VASEK. – Fisksidan har helt och hållets saknats i Korsnäs tidigare, och Matbitens goda pizzor har strykande åtgång på fredagskvällarna.

 

 

Förutom färskt kött och färsk fisk säljs även lokalt mathantverk på Matbiten. 

 

 

Text och bild: Anna Sand /bySand