Under luppen: Malaxföretagen Procons och Nimetech

Utefter Strandvägen söderut, i Malax industriområde, hittar vi Procons och Nimetech. Två företag som drivs av två Malaxbördiga män, far och son Sandqvist. Nästan vägg i vägg driver de varsitt framgångsrikt företag sedan många år tillbaka.

Det var sonen Niklas Sandqvist som var först ute. Väl utexaminerad från skolan, slängde han, enligt sin fars utsago, ryggsäcken i hörnet och utropade målmedvetet "nu skall här bildas företag!". Sagt och gjort, 1993 registrerade Niklas sitt företag och reparerade och underhöll bilar i gamla mejeriet i Malax, nuvarande Malakta. 1995 köpte företaget sin första CNC-svarv och växte i sakta mak.

Niklas Sandqvist förevisar hur hallen har utvecklats genom åren.

Verksamheten utvidgades och fyra år efter starten påbörjades  bygget av den nuvarande hallen, som under årens lopp har utvidgats i flera repriser. Där huserar Nimetech än idag, och anser sig vara en av de ledande företagen inom maskinbearbetning och montering i dagens Finland. Nu omsätter Nimetech 4,6 miljoner euro om året och har sjutton anställa, de flesta bosatta runt omkring i nejden. 

Pappa Leif Sandqvist hade länge tänkt tanken på ett eget företag och letat efter ett passligt objekt. 2002 slog han till och köpte upp Waasan Vanne, verksamma inom cykelindustrin. Innan dess hade Leif arbetat som regionsarnsvarig på Bosch. Resultatet efter några års drömmande blev Procons Oy Ab. Företaget flyttade från Vikby till Malax ett år senare, behändigt nog i grannhuset till sonens företag Nimetech.

Idag ägnar Procons sig huvudsakligen åt rullprofilering, det vill säga skjutdörrsprofiler och profiler för bygg- och elektrotekniska industrin, men tillverkar fortsättningsvis traditionella cykeltillbehör som aluminiumfälgar, stänkskärmar och pakethållare.

Leif Sandqvist visar en ny färg, som snart skall bli skjutdörrsprofil.

Båda två är rörande överens om att det är en stor tillgång att ha varandra som stöd.

 - Vi hjälps åt så gott det går, säger Niklas. Det är bra att ha varandra som bollplank när det är något stort beslut som skall fattas, till exempel.

Så gott som varje dag går de över till varandra. De sitter också i varandras styrelser och gör en hel del business ihop. Det märks att de trivs tillsammans. I synnerhet Leif är synligt stolt över sin son. Trots att Niklas himlar lite skämtsamt med ögonen ibland när pappa vänder ryggen till och svarar i telefon. Humor har de i alla fall gott om.

- Båda två vill vi driva sunda och lönsamma företag. Det är tuffa tider just nu och man måste vara otroligt duktig på det man gör, hela tiden utveckla - och efter hand lämna bort det som inte är lönsamt, säger Leif som i framtiden hoppas kunna slå in sig på den ryska marknaden.

Far och son - ett bra team

Niklas berättar också att den typ av verksamhet han bedriver fordrar mycket kapital, eftersom maskinerna som behövs är otroligt kostsamma.

- Men å andra sidan är det det enda sättet att vara med och konkurrera på marknaden. Och det vill man ju, såklart.

Under alla dessa år som företagare har bägge varit lönsamma - och framför allt starka i regionen. Men samtidigt också väldigt starka tillsammans, som far och son.

VASEK:s Stefan Malm - en sann klippa

När VASEK kommer på tal, är båda två väldigt nöjda med samarbetet. Företagsrådgivare Stefan Malm har hjälpt dem i diverse frågor.

- Stefan har varit en riktig klippa i alla lägen. Han är driftig och aktiv och har alltid ett svar på mina frågor. Han har faktiskt aldrig sagt "nej" eller "jag vet inte" på någon fråga, utan han tar reda på det som vi behöver veta, säger Leif. Och så har han handlett bland annat vid mässor.

- Dessutom har han varit till stor hjälp när det kommer till ansökningar, till exempel mina investeringsansökningar, inflikar Niklas.

Trebarnspappan Niklas i kontoret, där också hans fru jobbar.

Paraplydrink vid Medelhavet

Leif pratar väldigt gott om livet som företagare. Om ungefär tio ser han dock sig själv som en livsnjutande man med paraplydrink i handen. Han är 62 år i dagsläget, men jobbar fortfarande hårt. Runt tio timmar dagligen - och han älskar det. Han ser det som en frihet och önskar att statusen för företagsamhet skulle höjas i samhället.

Leif i sitt rätta element

Om fem år önskar han ändå att det är dags för en yrkes-VD att ersätta honom. Så han får slappna av och avnjuta de där drinkarna under solen. Niklas däremot, han kommer nog inte att ge sig i första taget.

 

 

Text och bilder: Linn Jung, Viestintätoimisto Winglet