Westfix5 600pxWilliam och Jan-Erik Westerlund hoppas kunna arbeta sida vid sida i familjeföretaget Westfix framöver. Tillverkningen av båtkapell är en viktig del av verksamheten och högsäsongen inleds inom några månader.

Efter att ha tillbringat 14 år i Sverige och där jobbat en stor del av tiden med att tillverka båt- och bilinredning, startade Jan-Erik Westerlund eget i samma bransch då han återvände till hemlandet för 18 år sedan. Under åren har Westfix i Korsnäs betjänat både båtindustrin och otaliga privata kunder.

– Det är en udda bransch och egentligen hamnade jag i den på grund av mitt intresse för amerikanska veteranbilar. Vi flyttade till Sverige för att kunna köpa en häftig bil, förklarar Jan-Erik.

Åren gick, och familjen var alltid ”på väg hem”, som han uttrycker det. När flytten väl förverkligades 14 år senare, kunde Jan-Erik inte längre någon finska, och gav sig i kast både med att lära sig språket samt att gå företagarkurser.

 

Westfix3 600px
Jan-Erik startade företaget hemma på gården i Korsnäs, men verkar nu i före detta Korsnäs Kurscentrals utrymmen. Här finns gott om plats för både tillskärning, sömnad och montering.

Westfix verksamhet är bred och omfattar allt från sömnad, tvätt och impregnering av båtkapell, sömnad av båt- och bilinredning – främst till amerikanska veteranbilar - samt produktion av båtmattor och kapell till båtindustrin i området.

– Botnia Marin har varit vår största kund sedan första början. Det betyder också att båttillverkarnas upp- och nedgångar påverkar vår verksamhet ganska mycket. Just nu går det bra och det känns tryggt att veta, konstaterar Jan-Erik.

Till privatpersoner syr Westfix båtkapell – en nisch som har sin högsäsong på våren. Den kompletteras av bilinredningar, som upptar det mesta av arbetstiden under vintrarna.

Westfix8 600pxUrvalet av material och färger är enormt. Hit kommer bilentusiaster från stora delar av landet och enligt Jan-Erik ökar intresset för att renovera amerikanska bilar ständigt.

De fyra barnen har vuxit upp med företaget och jobbat extra från och till då det behövts. Äldste sonen William valde ändå att utbilda sig inom logistikbranschen och blev färdig chaufför i våras.

– Jag har aldrig förväntat mig att någon av dem ska ta över, så det kom som en överraskning då han efter att ha jobbat några månader i Sverige, återvände hem och meddelade att han vill börja jobba för mig och lära sig yrket, berättar Jan-Erik.

William förklarar sin helomvändning med att chaufförsyrket inte motsvarade hans förväntingar.

– Under tiden i Sverige insåg jag även att det vore väldigt synd om ingen övertog företaget som pappa byggt upp, tillägger han.

Någon utbildning för det är svårt att hitta – det är helt enkelt en bransch man måste lära sig genom arbete. Tanken på en läroavtalsutbildning blev aktuell då Jan-Erik träffade sin mångårige mentor och företagsrådgivare Kjell Nydahl, som hjälpte till redan vi grundandet av företaget för 17 år sedan, och som fungerar som deras kontaktperson på VASEK.

– Vi har fått god hjälp av VASEK vid anställningsfrågor och dylikt under åren, och Kjell kan man alltid vända sig till, konstaterar Jan-Erik.

Kjell konstaterar i sin tur att man nu utreder möjligheterna till en läroavtalsutbildning. Österbottens TE-byrå avgör ifall arbetsgivaren kan beviljas lönesubvention under läroavtalstiden.

Westfix6 600px
Agneta Vesterback är egen företagare och hyrs in efter behov på Westfix. På vårarna när det är mycket syarbete hyrs ytterligare en sömmerska in, och då jobbar även en anställd sömmerska i företaget.

 

Text och bilder: Anna Sand