VasaHundsim6 www
Katja Ylinen har jobbat som djurskötare i 17 år. I vintras sålde hon sitt företag, Djurklinik Saari, för att börja om på nytt.

Djur är livet – åtminstone för Katja Ylinen, som arbetat som djurskötare så gott som hela sitt yrkesverksamma liv. Men efter 17 år var det dags för en förändring. Katja sålde i vintras sin djurklinik, och det enda hon visste var att hon ville jobba med djur även i framtiden. Av en händelse råkade det sig att Vasa Hundsim blev till salu kort därefter, och i somras blev Katja företagets nya ägare.

– Jag kan inte tänka mig ett liv utan djur, konstaterar Katja, som hemma på gården i Karperö har allt från hundar och katter till höns, kalkoner, kaniner och marsvin. Med mera.

Att hitta en arbetsplats med fokus på djur är däremot inte det enklaste, och Katja hade siktet inställt på att fortsätta som företagare i någon form även i framtiden.

– Jag började jobba på Saaris djurklinik redan under min studietid, och blev sedan kvar där i 17 år – de senaste åren som ägare. Efter så många år kände jag att det var dags för en förändring, och valde att sälja företaget, berättar Katja.

Hon vände sig till VASEK och fick hjälp med att hitta en lämplig köpare, göra upp avtal och så vidare.

– Utan VASEK skulle jag aldrig ha klarat det, fastslår Katja. – Jag fick enormt mycket hjälp därifrån och när jag fick höra att Vasa Hundsim var till salu, tvekade jag inte att vända mig till dem igen inför köpet.

VasaHundsim3 wwwVasa Hundsim är öppen alla vardagar och på hemsidan finns bokningskalender. Katja kollar dagligen både klorhalten och pH-värdet i bassängen.

Att börja om med ett nytt företag var för Katjas del inte i sig något stort steg, eftersom hon redan tidigare varit företagare. Istället kan hon nu fokusera på att utveckla sitt nya företag såsom hon vill ha det. Trots att köpebrevet skrevs för bara två månader sedan, har Katja redan konkreta planer på hur hon ska göra detta. Ett steg på vägen är att själv skaffa sig mer kompetens.

– Under höstterminen kommer jag att skaffa mig en företagaryrkesexamen och genomför samtidigt en utbildning vid Suomen Eläinkoulutuskeskus, berättar Katja. – Den kommer att ge mig mer kunskap om hur man skolar djur, men även kring kundbetjäning och annat nyttigt, tillägger hon.

VasaHundsim10 wwwHundsim passar både för hundar med vattenvana och för nybörjare, och även för att rehabilitera hunden enligt veterinärens eller fysioterapeutens anvisningar.

Företaget hon köpt grundades i februari 2017 av Nina Kangasniemi, och det här är första sommaren som simhallen varit öppen. Den är därför ännu inte känd hos alla hundägare i trakten, och Katja är därför inställd på att det kommer att krävas en del marknadsföringsarbete.

– En kundgrupp jag vurmar speciellt för är äldre som har hund, och vars enda sällskap kanske är just hunden. Samtidigt har de kanske inte längre kraft och möjlighet att ge hunden den motion den behöver.

Det här är något som Katja noterade i sitt arbete som djurskötare – att många hundar inte får utlopp för den energi som de har.

– Att nå den här kundgruppen är en utmaning, eftersom de inte är lika tillgängliga via sociala medier, konstaterar Katja vidare.

VasaHundsim5 wwwI simhallen finns både flytvästar och leksaker för hundarna.

Hon är övertygad om att hon även i framtiden kommer att vända sig till VASEK i olika frågor, vartefter företaget utvecklas.

– Jag är mycket nöjd med den service jag fått där. Det är fantastiskt att sådant erbjuds helt kostnadsfritt, avslutar hon.

Antti Alasaari som är företagsrådgivare på VASEK är glad över att VASEK kan hjälpa företag i olika skeden av livscykeln:

– Med Katja har vi både sålt och köpt företagsverksamhet och med Nina har vi förutom startat företag också sålt företagsverksamhet. Nina kommer att fortsätta som företagare och ha kvar hundmassage trots att hundsimmet har tagits över av en annan företagare.

 

Läs mera om VASEKS ägarskiftestjänster

 

Text: Anna Sand
Bilder: Anna Sand samt företagets egna bilder

 

lippu ja tunnuslause svenska 300pxELY LA03 Logo SV B3 RGB 200px 72dpi

Ett planerat ägarskifte -projektet