Imagofix3 600pxJarmo åtgärdar även rost- och ytskador samt krockskador på bilarna. Hans erfarenhet sträcker sig över halva livet, trots att han bara är 29 år gammal.

Jarno Ahopelto från Storkyro är inte äldre än 29 år, men har ändå ägnat nästan halva sitt liv åt att måla bilar. I grunden är han utbildad elektronikmontör, men bilbranschen lockade mer och efter yrkesexamen skaffade Jarno utbildning inom både bilmålning och bilinredning. För fem år sedan startade han eget företag och numera är han fullt sysselsatt med Imagofix.

Jarnos intresse för bilar och bilmåleri vaknade redan långt innan han själv hade körkort, och numera har han många års erfarenhet av arbetet. Fokus ligger på just bilmåleri, reparation av krock- och rostskador samt omtjepning av bilar. Tack vare sina kunskaper och sin utrustning kan han även erbjuda andra former av reklamtejpning.

– Inledningsvis var reklamtejpningen större, men idag är det tvärtom – bilmålningen har vuxit, likaså omtejpningen av bilar. Genom att tejpa om en bil kan man byta färg på den helt och hållet utan att göra någon åverkan på dess ursprungliga färg och yta. Den dagen man avslägsnar tejpen, är bilens originalyta som ny, berättar Jarno.

Imagofix1 600pxMålarboxen och hallen byggdes efter att Jarno grundat Imagofix 2012. Med VASEKs hjälp sökte han om investeringsstöd, som han också fick. Nu är det dags att förstora utrymmena och köpa en fem gånger större hall.

I huvudsak är det yrkesbilister, såsom taxiföretagare, och ungdomar, som använder sig av de här tjänsterna. Bland kunderna på reparationssidan finns såväl försäkringsbolag som företag och privatpersoner.

Innan Jarno grundade eget företag arbetade han bland annat med att tejpa lastbilar och långtradare, och syftet är nu att som företagare kunna komma in på den banan igen.

– Den här hallen, som även rymmer målarbox, byggde jag efter att ha blivit företagare, och fick god hjälp av VASEK med att ansöka om investeringsstöd för bygget. Nu har jag vuxit ur den och både hallen och vårt hus är till salu. Jag kommer istället att köpa en hall som är fem gånger större en bit härifrån, och ännu en gång har jag vänt mig till VASEK för deras hjälp, berättar Jarno.

VASEK och främst företagsrådgivare Antti Alasaari har funnits med i alla avgörande skeeden i Jarnos företagsutveckling, ända från starten.
– Jag är väldigt glad åt att de finns och för all hjälp jag fått med pappersarbetet.

Om allt går enligt planerna kommer Jarno snart att kunna ta emot även tunga fordon, också bussar, för målnings- och tejpningsarbeten i den nya, 500 m² stora hallen.
– Arbetsuppdragen finns delvis redan, så det är inget orosmoment, konstaterar han.

Han hoppas kunna utöka verksamheten så att han även kan anställa i framtiden – i nuvarande utrymmen har det inte funnits plats för fler.

Antti Alasaari tvivlar inte på Jarnos kapacitet eller på efterfrågan av hans tjänster.
– Närheten till klustret av bil- och andra fordonsaffärer i Tervajoki är en fördel och Jarno är skicklig på sitt yrke, konstaterar Antti.

Imagofix9 600px

Imagofix10 600pxGenom att tejpa om en bil helt och hållet kan man byta färg på den utan att göra åverkan på originallacken. Det är dessutom billigare än att måla om en bil.

 

Text: Anna Sand /bySand
Bilder: Anna Sand samt privata bilder