DP Apartments 6 600pxDaniel Pokorny, hemma från Österrike men numera bosatt i Korsholm, grundade DP Apartments 2016. Konceptet går ut på att hyra ut högklassiga och moderna, fullt utrustade lägenheter till de som vistas i Vasa antingen kortare eller längre perioder.

Företaget DP Apartments, grundat 2016 i Vasa, har som mål att vara ditt andra hem. Genom att erbjuda moderna och högklassiga hotellägenheter till ett förmånligt pris, kan både företag och privatpersoner hitta en passande lösning för sin vistelse i Vasa – oberoende av om det gäller för ett par dygn eller flera månader.

Daniel Pokorny, hemma från Wien i Österrike, har ett förflutet inom hotell- och restaurangbranschen. När han tillsammans med sin finländska flickvän och parets två barn, fattade beslutet att flytta till Finland för drygt ett halvt år sedan såg Daniel en möjlighet att bli egen företagare inom en bransch som i hans hemland är betydligt mer utbredd än hos oss.

– Jag trivs i Vasa och eftersom jag besökt staden flera gånger tidigare, kunde jag konstatera att mycket har hänt här under det senaste decenniet. Vasa har blivit mer av en metropol, staden växer och utvecklas och de stora företagen som finns här är en enorm tillgång för staden. Att erbjuda tjänster i form av hotellägenheter verkade som en logisk satsning med potential, förklarar Daniel, som är bosatt med sin familj i Solf.

DP Apartments 10Daniel hyr för tillfället ut fyra olika lägenheter, alla nyproducerade i Vasa centrum. Han sköter själv om städningen och välkomnar alla gäster personligen.

Daniels företagsidé går ut på att hyra ut högklassiga och möblerade lägenheter i centrum av Vasa, både till företag och till privatpersoner. Lägenheterna äger han själv, och de är utrustade med allt man behöver för sin vistelse i staden – möbler, tvättmaskin, köksutrustning, TV och självfallet internet.

För tillfället ingår fyra lägenheter i verksamheten, men förhoppningsvis kommer det att bli fler. Daniel har valt nyproducerade bostäder med strategisk placering. Just företagen och deras samarbetspartners är den kundgrupp han i första hand siktar på att fånga upp, även om det än så länge är flest privatpersoner som hyr av honom.

– Jag uppskattar alla mina gäster, men ur verksamhetssynpunkt är det smidigare med företagsgsäter som hyr för en längre tid.

Lägenheterna finns tillgängliga på booking.com, som är en stark partner. Daniel har även marknadsfört sina tjänster direkt till storföretagen i Vasa.

– Att nå ut till de företag som de i sin tur arbetar med, underleverantörer och partners i andra städer, är den största utmaningen, konstaterar Daniel.

Lägenheterna kan hyras för ett dygn upp till flera månader och Daniel ser själv till att välkomna alla hyresgäster personligen.

– Priserna är förmånliga i jämförelse med hotell, och bor man i lägenhet kan man själv laga sin mat, bada bastu då man vill och tvätta sina kläder då det behövs. Jag städar lägenheterna varje vecka, fyller på med vad som saknas och kan vid behov även hämta och skjutsa mina gäster från eller till flyget. Service och gästvänlighet är högsta prioritet för mig.

DP Apartments 8Daniel har själv inrett lägenheterna, som har allt man behöver för sin vistelse i Vasa – TV, internet, köksutrustbing, tvättmaskin och nya, moderna möbler.

På kort tid har han lärt sig bra svenska och nästa mål är nu att även lära sig kommunicera på finska, för att kunna ge bästa möjliga service. God service säger Daniel att han själv också fick på VASEK, dit han vände sig för att grunda sitt företag.

– Jag behövde all hjälp jag kunde få som nyinflyttad i landet och alla på VASEK var väldigt hjälpsamma och trevliga, konstaterar Daniel, och nämner bland andra Mauritz Knuts och Peter Källberg som sina kontakter.

– Jag fick god support och de gjorde både ett jättebra jobb för min skull.

Peter tipsade Daniel om vilka företag och sajter han ska kontakta, och det visade sig ge goda resultat direkt.

– Daniels lägenheter utgör ett bra alternativ inte enbart för företagen, utan även för sommarturisterna. Också försäkringsbolagen kan vara en möjlig kundgrupp. Konceptet är relativt nytt i Vasa men jag tror helt klart att det finns en marknad, och Daniel har alla förutsättningar att lyckas eftersom han har erfarenhet av internationell business och är väldigt ”service minded”, avslutar Peter Källberg, projektchef inom turism på VASEK.

 

 

Text: Anna Sand / bySand
Foto: Anna Sand samt DP Apartments egna bilder