VVS3 600pxBenny Mörk och Sebastian Österblad, båda Kosköbor, slog ihop sina VVS-företag Mörk Rör och Österblad VVS i februari 2017. Det nya företaget fick namnet VVS & Värmeteknik Vasa Ab.

I februari 2017 såg ett nytt företag ljuset, då VVS & Värmeteknik Vasa Ab bildades genom en fusion av Mörk Rör och Österblad VVS. Efter fusionen har man hunnit med att köpa upp två andra VVS-företag och växa ur de utrymmen man verkade i, och Benny Mörk och Sebastian Österblad planerar för fortsatt tillväxt.

Företagets historia går tillbaka till 1980, då Bennys far Per-Olof Mörk grundade Mörk Rör hemma i Koskö. Fram till 2006 drev han sin firma hemifrån, med Benny som delägare sedan 1995.

– Jag arbetade själv inom IT under många år, men blev aktiv i firman i samband med att vi flyttade både lager och kontor till Fågelberget 2006, berättar Benny.

Flytten ledde till tillväxt och nyanställningar, men kort därefter kom lågkonjunkturen och permitteringar blev oundvikliga. Benny, som hade utbildat sig till VVS-tekniker, funderade på att fokusera mer på VVS-planering och minska antalet montörer.

Sebastian å andra sidan, som startat eget 2012 som 19-åring, hade för mycket arbete för att själv hinna med, och funderade på att anställa. Han valde istället att kontakta Benny och föreslå en samgång.

– Jag nappade på föreslaget och vi valde att grunda ett helt nytt företag, som köpte upp både Mörk Rör och Österblad VVS. Mörk Rörs anställda flyttade över till det nya företaget och till vår hjälp vid fusionen hade vi företagsrådgivare Kjell Nydahl på VASEK, som jag redan tidigare hade samarbetat med. Han bistod oss i generationsväxlingen, som vi tidigare utfört i etapper, berättar Benny.

VVS5 600px
VVS & Värmeteknik Vasa Ab har numera sitt kontor och lager på Vasklot, där Benny står för VVS-planering, offertberäkningar och fakturering, medan Sebastian fungerar som arbetsledare för montörerna, som rör sig mellan Pörtom i söder och Maxmo i norr.

Efter fusionen dröjde det inte länge innan antalet montörer blev för litet, och senaste sommar var man tvungen att hyra in arbetskraft.

– Vi fick också en bra omfördelning av arbetsuppgifterna oss emellan tack vare fusionen. Benny kan nu fokusera på administration och VVS-planering, medan jag fungerar som arbetsledare och sköter arbetsplatsbesöken ute på fältet, tillägger Sebastian.

Det nya företaget rullade på bra, och i oktober ifjol tog Kjell kontakt för att höra om Benny och Sebastian var intresserade av att köpa upp företaget MJ Rör i Petalax.

– Petalax var ett intressant område och företaget hade redan en egen kundkrets där, så det var vi förstås, konstaterar Benny.

I februari i år kontaktades Benny och Sebastian även av Malax Rör, där situationen var den motsvarande. Ytterligare ett företagsköp genomfördes.

– De före detta enmansföretagarna blev nya montörer hos oss på deras egen begäran, med egen kundkrets på sitt område, och det fungerar utmärkt. Alla trivs inte som egna företagare, men de som en gång varit det är ofta väldigt självgående och driver sig själva, konstaterar Benny och Sebastian.

Verksamhetsområdet sträcker sig nu från Närpes till Vörå kommun och man utför alla typer av VVS-arbeten – allt från mindre servicearbeten och reparationer till större helhetsentreprenader.

– Vi gör även en hel del bergvärmeinstallationer samt rörsaneringar i äldre hus, tillägger Benny.

VVS7 300pxKjell Nydahl, som varit delaktig i alla de nämnda skedena, konstaterar att fusionen och företagsköpen lett till att man byggt upp en kraftig organisation med möjlighet att åta sig även större projekt.

– Utvecklingen som skett de senaste åren är relativt unik, konstaterar Kjell.

Mellan de båda företagsköpen har VVS & Värmeteknik Vasa Ab också hunnit flytta från Fågelberget till Vasklot i Vasa, eftersom de tidigare utrymmena blev för små. Idag finns tio personer på lönelistan och tanken är att de ska bli fler.

– Vi planerar fortsatt tillväxt med samma strategi. Vi är väldigt nöjda med den hjälp vi fått från VASEK och det är enkelt att ta kontakt då man funderar över något, avslutar de.

 
Jan-Erik Sjöberg är en av företagets montörer. Här gör han de sista VVS-arbetena i hotell Astors nya rum, som ska stå klara i maj.

 

Läs mera om ägarskiftestjänster

Läs mera om projektet Ett planerat ägarskifte

 

Text och bilder: Anna Sand

 

ELY LA03 Logo SV B3 RGB 200px 72dpi

 lippu ja tunnuslause svenska 300px