Herman2 600pxHerman Fogelberg från Södra Vallgrund har erbjudit olika friluftstjänster som bisyssla i många år, men sedan årsskiftet är han egen företagare på heltid. Vintertid ligger fokus på skidpatrullering i svenska fjällen, sommartid på kajakförsäljning och -uthyrning.

Det är en vacker sommarmorgon ute i Kvarkens skärgård, och Herman Fogelberg är i färd med att lossa kajaker från sin trailer vid Sommarösund i Södra Vallgrund. Här har han med sitt företag Education & Outdoor Service sin fasta punkt under sommaren, då fokus ligger på paddling och guidning. Samtidigt är det den första sommaren som han är företagare på heltid.

Herman har i många år sysslat med friluftstjänster som bisyssla vid sidan om sitt läraryrke och rektorskap, men då hans arbetsplats – skolan i Södra Vallgrund, lades ned, började tanken på att bli heltidsföretagare att växa sig allt starkare.

– Det som blev avgörande var lagändringen som gjorde det möjligt att få startstöd även om företaget inte är nygrundat – det räcker med att man övergår till att vara heltidsföretagare. Då man tidigare haft en fast månadslön och dessutom tio veckor sommarsemester, är det självklart att ekonomin varit en tröskel, ler Herman.

Herman5 300pxHan besökte VASEK under en Öppet Hus-dag och fick genast blodad tand för sina idéer.

– Jag mötte ett väldigt engagerat gäng där som trodde på och uppmuntrade mig. När jag senare hade ett möte med företagsrådgivare Olav Nylund, förstärktes känslan av bra service och jag har fått mycket bra hjälp från deras sida, konstaterar Herman.

– Det krävs både mod, visioner och ett grundligt förarbete när man sadlar om från arbetstagare till företagare, fortsätter Olav. – Med bra planering och rätt attityd kommer man långt. Vi hjälper gärna till när någon har en företagsidé i skrivbordslådan och man ska inte tveka att ta kontakt.

Från och med årsskiftet är Herman alltså företagare på heltid med Kvarken Kayak Center som marknadsföringsnamn. Han erbjuder föreläsningar inom utomhuspedagogik, friluftsliv och Världsarvet Kvarkens skärgård, guidade turer alla årstider – på skidor, på långfärdsskridskor, med cykel, till fots eller med kajak samt även skolning och kurser i utförsåkning, friluftsliv och segling.

Vintertid ligger fokus på skidåkning och Herman fungerar då som skidpatrullör i Hemavan-Tärnaby i svenska fjällen. Sommartid ligger tyngdpunkten på uthyrning av kajaker, samt framöver även kanoter och kanadensare.

Herman10 600pxFörutom kajaker hyr Herman även ut SUP-bräder samt ordnar guidade turer. Han importerar och säljer kajaker av svenska märket Melker, som han är ambassadör för.

– Jag importerar, säljer och hyr ut kajaker av det svenska märket Melker, som jag är ambassadör för i Finland. Jag ordnar även guidade turer – vi har fantastiska paddlingsvatten här och med kajak tar man sig enkelt fram till ställen man inte når med motorbåt, konstaterar Herman, som själv paddlat i 25 års tid.

– Det är en rofylld motionsform som alla kan lära sig, och inte så väderberoende som man kan tro. Tält, sovsäckar och mat får man enkelt med sig och man får uppleva alla naturelement på nära håll – havet, fågellivet och faunan. Att paddla är som att vandra på fast på vattnet, brukar min fru säga, fortsätter Herman.

Uthyrningen sker i huvudsak från Södra Vallgrund och Vasa, men allt är möjligt enligt överenskommelse.

– Jag är med i Visit Vasas online-bokningssystem, och även därifrån har jag fått mycket bra bemötande, säger Herman.

Vid Sommarösund erbjuder han även SUP-brädor för uthyrning, och ytterligare ett ben han kan stå på är de massagetjänster han erbjuder, eftersom han sedan några år tillbaka även är utbildad massör.

Herman13 600pxHerman ordnar även guidade kajakturer och anser att vi i våra trakter har fantastiska paddlingsvatten. – Med kajak tar man sig enkelt kan fram till ställen man inte når med motorbåt.

 

Text: Anna Sand / bySand
Foto: Anna Sand samt privata bilder