Pure7 600pxJulia Häkkinen, 26, trivs utmärkt som företagare och butiksinnehavare.

Från de före detta Punnitse & Säästä-butikerna föddes ett nytt koncept – It´s Pure – och i Vasa drivs den relativt nyöppnade butiken av 26-åriga Julia Häkkinen, hemma från Lillkyro. Det är Julias första företag, och efter en lärorik sommar har hon nu hittat sin roll som franchiseföretagare och trivs utmärkt.

It´s Pure är ett koncept som baserar sig på att minst 50 procent av produkterna i affärerna är ekologiska. I sortimentet finns allt från naturgodis, torkad frukt, nötter och dylikt i lösvikt, té och olika smoothies samt kryddor och andra matlagningsprodukter, varav en hel del för olika specialdieter. Här kan du kort sagt köpa hälsosamma delikatesser i alla former.

Konceptet passade utmärkt för Julia, som är utbildad marknadsföringstradenom och gick och funderade på att starta eget när hon blev kontaktad av kedjan.

– Eftersom jag själv inte hade någon egen, bra företagsidé, blev jag intresserad och efter att ha fått mer information kändes det helt rätt, ler Julia.

Pure8 600pxAffären finns i Rewell Center i Vasa och minst 50 procent av utbudet består av ekologiska varor. It´s Pure är föregångare i Finland då det gäller rena och rejäla livsmedel.

Hon fick rådet att vända sig till VASEK för att ansöka om startbidrag och få hjälp med att starta företag, vilket hon gjorde.

– Jag var fullständigt säker på min sak redan innan jag vände mig till VASEK – och kanske lite överdrivet positiv, medger Julia.

– Efter diskussioner med företagsrådgivare Sari Saarikoski lärde jag mig att ifrågasätta saker bättre och se mer realistiskt på mina möjligheter.

Pure4 300pxJulia grundade ett aktiebolag och utgick från kedjans tidigare försäljningssiffror då hon gjorde upp sin affärsplan.

– Det gick smidigt och snabbt och kändes inte som något problem. Det var dock en utmaning att få finansieringen ordnad, eftersom kedjan hade en konkurs bakom sig, var bankerna väldigt skeptiska, detta trots att Punnitse & Säästä-butiken i Vasa gick väldigt bra och var mycket omtyckt, fortsätter Julia.

Det hela ordnade sig ända till slut och i maj kunde hon öppna butiken, som ligger på markplan i Rewell Center i centrum av Vasa.

– Sommaren är inte den bästa tidpunkten att öppna en butik på, eftersom kundströmmarna i staden är mindre då. Men jag fick istället gott om tid att växa in i min roll och lära mig allt som rör till exempel produktbeställningar, konstaterar Julia.

Hon tycker att kunderna hittat till den nya butiken relativt väl och alla åldersgrupper finns representerade bland dem.

– Här finns många delikatesser som inte säljs någon annanstans i Vasa, och speciellt den vitchoklad överdragna laktritsen med olika smaksättningar från Kuusankoski är väldigt populär.

Julia är helt inställd på att få sitt företag att gå bra, för att längre fram i livet kanske starta fler företag. Utgående från den respons hon fått samt kundernas ökande antal, är hon övertygad om att butiken nu är i Vasa för att stanna.

– Jag jobbar hårt för att detta ska fungera – det är ett underbart arbete och jag älskar att få vara min egen chef, avslutar hon.

Pure2 600px
Tésortimentet är stort redan nu, och Julia kommer att utöka det ytterligare. Hon kan till stor del själv avgöra vad hon ska sälja i sin butik.

 

Text och bilder: Anna Sand