Jonas Bygg 3 www
Jonas Lundvall från Korsnäs driver egen byggfirma sedan våren 2017. Han fick en bra start på företagandet med många och omväxlande uppdrag. 

I Molpe hittar vi Jonas Lundvall i färd med att bygga staket. Jonas, 33 och hemma från Taklax i Korsnäs, har arbetat inom byggnadsbranschen sedan 2005 – det senaste året som egen företagare. Det är positiva superlativ som används då han ska beskriva sitt första år som företagare. Jobb råder det ingen brist på.

Jonas jobbade som anställd åt en lokal byggnadsfirma i tolv år innan, men tanken på att starta en egen fanns med hela tiden. Vartefter förfrågningarna och de egna uppdragen ökade, växte den här tanken och i maj 2017 grundades Jonas Bygg Ab.

Jonas Bygg 1 www– Jag har haft ett superbra första år, konstaterar Jonas. Arbetsuppdragen har varit intressanta och omväxlande och jag har varit tvungen att tacka nej till mycket – jobb finns det så det blir över.

Han bygger nytt och renoverar, byter dörrar och fönster, slipar golv och mycket mer.

– Under sommarhalvåret har jag byggt skärgårdsbastur och båtbryggor och fokuserat på sådant som inte kan göras vintertid. Då blir det mer inomhusarbete, och vid sidan om byggnadsarbetet utför jag också fordons- och motorservice åt kunder, berättar Jonas.

Även på fordonssidan är repertoaren bred – han renoverar traktorer och amerikanska bilar, utför besiktningsservice, renoverar släpvagnar, snöskotrar och andra maskiner.

Något företag skulle det inte ha blivit utan VASEK och företagsrådgivare Kjell Nydahls hjälp, tillstår dock Jonas genast.

– Det är Kjells förtjänst att jag kom igång. Servicen som VASEK erbjuder är jättebra och därifrån fick jag all nödvändig information och även hjälp med att ansöka om startstöd. Vi har fortfarande regelbunden kontakt – Kjell är både hjälpsam och trevlig.

Någon anställd har Jonas inte och trots mängden arbete är han bestämd på den punkten.

– Jag tycker det fungerar bäst så här. En stor del av den frihet man har som företagare går förlorad om man anställer, anser han.

Som egen har han full kontroll över det arbete han utför och kvaliteten på det – något han också sätter stor vikt vid.

– Ett välutfört arbete är ett visitkort till nästa kund. Ingen frågar hur länge det tog att bygga något – det intressanta är vem som har gjort det, ler han.

Jonas Bygg 6 www– Servicen som VASEK erbjuder är jättebra och därifrån fick jag all nödvändig information och även hjälp med att ansöka om startstöd, konstaterar Jonas Lundvall, här vid sin paketbil som är den hittills största investeringen han gjort som företagare.

Bäst trivs Jonas då han får bygga upp något nytt och se resultatet av arbetet växa fram. Inredningsarbeten i form av målning och plattsättning överlåter han åt andra, av rent logistiska och praktiska skäl.

– Ska man kakla eller måla borde man ha en skild bil enbart för den utrustningen. Istället har jag valt att samarbeta med andra, lokala entreprenörer, eftersom jag efter så många år i branschen känner de flesta på området. Arbetsdagarna blir långa nog ändå och i den mån jag har någon fritid vill jag tillbringa den med familjen, förklarar Jonas.

Tillsammans med barnen, som är två och fyra år gamla, har han byggt upp en egen lekpark av sten och trä hemma i Taklax, där han också renoverat hemgården som familjen nu bor i. Något tvivel om att Jonas är en händig man, råder det med andra ord inte.

 

Text och bilder: Anna Sand

 Läs mera om VASEKs företagstjänster