Susankirppis2 600pxAtt gå på loppis har alltid varit ett stort intresse för Susanna ”Susa” Jokinen från Tervajoki. När ett ”eget” loppis öppnade på orten för ett antal år sedan, var hon väldigt glad över det och har vid sidan om sitt arbete som skolgångsbiträde fungerat som extra hjälp vid loppiset. När verksamheten sedan skulle säljas, stod Susa inför ett vägskäl. Skulle hon ta över och bli egen företagare?

Valet var inte speciellt svårt.
– Platsen var välbekant för mig och jag fick tips av en vän om att kontakta VASEK, vilket jag gjorde. Därefter hände allt ganska snabbt, berättar Susa, som är en glad och öppenhjärtlig person.

Eftersom hon inte varit företagare tidigare, var det mesta nytt för henne, men tack vare företagsrådgivare Antti Alasaari löpte allt smidigt.

– Jag fick hjälp med att skaffa FO-nummer, söka startstöd och allt annat som ska göras på förhand. Det kändes nästan som om det enda jag behövde göra, var att köra till Vasa och besöka VASEK – resten sköttes där, vilket jag är mycket tacksam för, fortsätter hon.

Susankirppis9 600pxHär säljs allt från kläder till husgeråd, inredning, leksaker och till och med verktyg. Loppiset har 51 försäljningsplatser och Susa ser själv till att de är städade och prydliga.

De första månaderna har gått bra tycker Susa, som var beredd på att företagandet skulle innebära mer jobb än vad de sex timmars skoldagarna gjort.

– Visst är jag mera bunden nu, och något tio veckors sommarlov – som jag hade tidigare – blir det förstås inte tal om i år, ler Susa, som det första året som företagare är tjänstledig från arbetet på skolan. Tanken är ändå att loppiset ska vara hennes fasta arbetsplats i fortsättningen.
– Det går inte att ”leka” företagare, det här är på riktigt, ler Susa.

Antti Alasaari tvivlar inte på Susas förmåga att lyckas.
– Susa brinner för det här, hon har en stark tro på sig själv och njuter av sitt arbete. Dessutom är hon en glad och vänlig person som behärskar kundbetjäning, säger Antti.

Susankirppis5 600pxLoppiset med de 51 hyllorna höll stängt i februari medan ägandebytet skedde, och när Susa öppnade upp igen var kön till borden lång. Nu löper verksamheten smidigt och försäljningsplatserna byter säljare ganska ofta.

– Det är bra, eftersom vi har många stamkunder som kommer hit ofta. Då är det viktigt att nya produkter bjuds ut, så att hyllorna inte ser likadana ut vecka efter vecka, förklarar Susa.

Här säljs allt från barnkläder och kläder för vuxna till glas och porslin, böcker och leksaker, inredningsartiklar och annat. Alla åldersgrupper finns i kundkretsen.
– Många äldre är ofta på jakt efter Arabia-porslin eller glas, medan tonåringar mest köper kläder, berättar Susa.

Hon håller själv ordning i hyllorna för kundernas räkning, som således inte behöver köra till loppiset var och varannan dag för att städa sin försäljningsplats.
– Det har varit uppskattat av många.

Susan planerar att förbättra provrumsmöjligheterna samt barnens lekrum vid loppiset – båda två viktiga ur serviceaspekt. Här finns dessutom ett minicafé där man kan dricka kaffe och läsa dagens tidning i samband med att man gjort dagens fynd.

Susankirppis3 600pxPå loppiset har barnen ett eget lekrum, något som Susa tycker är viktigt.

 

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK