Superstark2 600pxCarolina Beijar från Kvevlax och Daniel Grimseid från Bergen, Norge, öppnade eget träningscenter i Smedsby i höstas. Här ligger fokus på funktionalitet och teknik och inga traditionella gymmaskiner finns i hallen. Den ”monkey bar” som syns på bilden har Daniel själv konstruerat.

I höstas inledde nygrundade Superstark Gym sin verksamhet i Smedsby, Korsholm. Samboparet Carolina Beijar och Daniel Grimseid, som träffades på ett Crossfit-center i Norge, valde att göra business av sin egen hobby när de flyttade tillbaka till Finland.

– Vi konstaterade att det inte fanns något gym här i trakten som passade oss, och började då fundera på att starta eget, berättar Daniel, hemma från Bergen och med lång erfarenhet av både styrketräning och Crossfit.

Crossfit är en effektiv och mycket varierande träningsform där konditions- och styrketräning kombineras med fokus på funktionell styrka.

– I takt med att vi i vår vardag blir allt mer stillasittande, blir också träningen allt viktigare för att våra kroppar ska hålla. Sömn, rätt kost och träning är A och O för att vi ska fungera, ha energi och ett gott humör och i längden är endast konditionsträning inte tillräckligt – vi behöver även styrka och koordination, förklarar Daniel.

Superstark6 600pxFörutom skivstänger och viktplattor för traditionell styrketräning – marklyft, knäböj och bänkpress – ingår i utrustningen bland annat traktordäck, släggor, en löparbana samt olika redskap som paret själva ritat och konstruerat – såsom ”stenar” och ”stockar”.

Han och Carolina har samma mål med sin egen träning som med sitt gym: träning för en funktionell kropp – inte för utseendets skull.

– Det är däremot en bonus man får på köpet, ler Carolina.

Paret ägnade sommaren åt att planera sin verksamhet och efter att ha gjort upp en lista med olika punkter och frågor, vände de sig till VASEK för att komma vidare.

– Vi gick igenom allt med företagsrådgivare Kjell Nydahl och fick även tips kring marknadsföringen, hemsidan och användingen av sociala medier av informatör Johanna Hietikko-Koljonen, berättar Carolina.

Budget och finansieringsplan gjorde paret själva upp, och gick sedan igenom allt på VASEK innan de ansökte om startbidrag och lämnade in övriga papper.

– Vi fick ett positivt bemötande där och det var tacksamt att få bolla sina idéer med någon utomstående. TE-byrån beviljade oss startbidrag, däremot blev vi tvungna att lyfta banklån för införskaffning av all utrustning, då Finnvera inte godkände vår låneansökan, berättar Carolina vidare.

Superstark10 600pxSuperstark Gym finns inhyrt i en stor hall på Gammelstadsvägen i Smedsby. Dagligen drar Daniel omkring fem olika ledda pass, så kallade woddar (workout of the day).

Det som paret upplevde som svårast var kontakterna till myndigheter och kommun och de krav som ställdes från deras håll.

– Att vi behövde bygglov för att starta en ny form av verksamhet i den hall vi hyr kom som en överraskning, och den processen tog två månader i anspråk. En hälsogranskning av lokalen skulle också genomföras, vilket vi inte varit medvetna om. Det hela löste sig ändå bra och i oktober kunde vi öppna gymmet.

Nu satsar paret allt på att bygga upp en kundkrets och öka antalet medlemmar. De poängterar att de inte är någon traditionell Crossfit-box, eftersom medlemmarna också kan träna på egen hand här.

– Stämningen är jättebra och och gemenskapen en viktig del av träningen, konstaterar de.

Företagsrådgivare Kjell Nydahl tror på deras koncept.

– I Smedsby finns från tidigare inget gym, och Daniels och Carolinas träningscenter kan inte heller jämföras med de klassiska gym som finns i Vasa. Crossfit och funktionell träning ligger i tiden – nu gäller det bara att marknadsföra sig kraftfullt, tillägger Kjell.

Superstark banneri 970px Crossfit som träningsform efterliknar de fysiska utmaningar som mötte våra förfäder. Grundprincipen är konstant varierade funktionella rörelser utförda med hög intensitet för att uppnå lika stor förmåga i rörlighet, kondition, uthållighet, styrka , snabbhet, explosivitet , smidighet, koordination, precision och balans.

 

Text: Anna Sand / bySand
Bilder: Anna Sand / bySand och Superstark Gym