Yvonne2 600pxYvonne Björkholm i Pensala har specialiserat sig på chiliodling. Hon odlar över 1 500 sorter, huvudsakligen i växthus. Fröna sås i september-november och drivs upp inomhus. Vartefter de växer planteras de om i större kurkor, för att slutligen sedan flyttas ut till växthuset eller frilandsodlingen, som sysselsätter Yvonne hela dagarna.

Följer man Jeppovägen i Pensala hittar man en för våra trakter unik och – kan man säga – riktigt ”het” form av växthusodling. Här berättar Yvonne Björkholm historien bakom sin passion och företagsidé med en egen chiliodling.

Yvonne , hemma från Närpes, växthusodlingens rike, har nästan hela livet jobbat i växthus och även själv odlat grönsaker. I vuxen ålder beslöt hon sig för att utbilda sig till trädgårdsmästare. Hon fick sin examen 2008 och ett år senare hittade hon kärleken och flyttade norrut, till Pensala.

Yvonne1 400px– Jag började med att bygga ett litet växthus och odla tomatplantor, berättar Yvonne. Första året bara för eget behov, men sedan också för försäljning. Sedan kom även paprika och chili in i bilden och idag odlar jag enbart chili. Jag har frön till 3 000 olika sorter, men odlar omkring 1 500.

Det är en imponerande siffra. Att det blev just chili förklarar Yvonne med att hon föll för de vackra blommorna och frukterna, som hon såg på nätet då hon egentligen sökte nya tomatsorter.

– Jag gick genast med i olika diskussionsforum och idag är jag medlem i över 50 olika odlingsgrupper och fungerar som administratör för flera av dem. Tack vare nätet har jag lärt mig allt jag vet om chili. Paprika har jag själv odlat i många år, och chili är lika lättodlat.

Yvonne grundade företag 2014 och vände sig under 2016 till företagsrådgivare Sari Saarikoski på VASEK för att få hjälp med att utveckla marknadsföringen och ett bra brand. Det i sin tur krävde nya, strategiska hemsidor.

– Genom ELY-centralens utvecklingstjänster kunde Yvonne sedan ta hjälp av konsultföretaget Herea Oy för att genomföra de konkreta åtgärderna, förklarar Saarikoski.

För verksamheten valdes marknadsföringsnamnet Yvonnes Chilli Delight och Yvonne väntar nu på att den nya hemsidan ska bli klar.

– Då kan jag börja satsa mer på marknadsföring och försäljning till företag och restauranger.

Via nätet följer Yvonne dagligen med och söker nya chilisorter. Hon säljer och byter frön med andra – ofta på andra sidan jordklotet, och har många sorter från bland annat Indonesien, Malaysia och så vidare.

– De är jag helt ensam om i Finland, ler hon.

Hon driver upp plantorna inomhus under hösten, för att sedan plantera ut dem i allt större krukor under vårvintern. Numera har Yvonne fyra växthus och en polytunnel, och fler är på kommande. Planerna är inte blygsamma.

– I sommar ska vi bygga om trädgården så att frilandsodlingen blir större. Dessutom ska vi bygga en gårdsbutik där man kan köpa mina produkter. Om fem år kommer jag förhoppningsvis att vara stor inom branschen, också internationellt sett, förutspår Yvonne.

Yvonne12 600pxChilifrukterna är otroligt vackra och alla smakar olika. Det finns sorter som smakar ananas, mango och äpple. Styrkan mäts i scoville. Paprika, som är mildast har 0 på skalan, medan den starkaste sorten, Caroline Reaper, har en styrka på 2,2 miljoner scoville.

Nya plantor drivs upp till varje ny säsong men någon plantförsäljning har Yvonne inte på grund av den bristande lönsamheten i detta. Istället har hon valt att satsa på fröförsäljning samt försäljning av eget chilipulver, chiliflingor samt chilisalt.

Chili kan användas på många olika sätt i matlagning – till och med i desserter och glass, ocn enligt Yvonne är det en smak och styrka man alltid vill ha i sin mat om man en gång vant sig vid den.

Hon tycker sig se ett ökat intresse även här i Österbotten för chiliodling och användning av de olika frukterna, som finns i alla de färger och former.

Yvonne3 600pxMed så många sorter att välja på, krävs ordning och reda. Yvonne förpackar fröna färdigt för försäljning och hänger påsarna i bokstavsordning på en stor väggtavla gjord för ändamålet. De flesta av fröna säljer hon till andra intresserade privatpersoner utomlands.

 

Text: Anna Sand / bySand
Bilder: Anna Sand och Yvonne Björkholm