Aarrerati4 600pxJoni Moisio har länge haft ett intresse av gamla möbler och saker, och även hemma i det egna huset inreder han med dem. All möbler fräschas upp efter behov. Dessa sängbord har fått en ny, glänsande yta med hjälp av bland annat vax.

Det finns gott om exempel på företag som skapats utgående från en hobby eller passion. Aarrerati i Laihela är ett av dem. Bakom företaget, vars fokus ligger på förmedling och försäljning av antikviteter och vintagemöbler, står Joni Moisio.

Joni, som ursprungligen är hemma från Lillkyro men Laihelabo sedan 2005, är egentligen utbildad fordonsmekaniker. I sju år arbetade han inom branschen, innan han sedan under ett par års tid jobbade på Wärtsilä och därefter på Tervajoen Kiviveistämö.

– Sedan blev det sämre tider och jag blev arbetslös. Läget på arbetsmarknaden var mörkt och jag beslöt mig för att bli företagare och satsa på det som intresserar mig – auktioner, gamla möbler och inredningssaker. För tillfället är det största efterfrågan på möbler från 1950- och 60-talet, berättar Joni.

Joni har alltid tyckt om att arbeta med händerna – någon pappersmänniska är han inte. Därför vände han sig också till VASEK för att få hjälp med att komma igång.

– Utan hjälp därifrån och av företagsrådgivare Antti Alasaari hade det varit svårt. Det är väldigt tacksamt att det finns någon som kan svara på alla frågor man har och som kan hjälpa till med det administrativa, konstaterar Joni, som också är mycket glad för att han beviljades startstöd för ett helt år.

Aarrerati1 600pxEfter att ha gått en företagarkurs i Seinäjoki grundades Aarrerati officiellt i mars 2016. Webbshopen, som tillsammans med Facebook och annonssajterna Tori.fi och Findit.fi utgör den viktigaste försäljningskanalen, sköter Joni själv. De möbler och saker han köper och hittar han på auktioner, via samarbetspartners och genom direkta erbjudanden från privatpersoner – ofta gäller det dödsbon eller dylikt.

– Jag brukar även besöka olika loppisrace som arrangeras i nejden, och sommartid säljer jag även själv mindre saker på olika marknader.

Att lära sig bedöma vad som går att sälja vidare, vad det får kosta och till vilket pris man kan sälja det tar sin tid.

– Många yngre föredrar liksom jag mer retroprylar från mitten av 1900-talet, men även på äldre möbler finns det god efterfrågan. Allt jag köper putsar jag upp och sätter i skick, och eftersom det är ett tidsdrygt arbete försöker jag undvika att köpa möbler som kräver en ordentlig restaurering – såvida det inte är en riktig designmöbel, berättar Joni vidare.

Han byter själv gärna inredning hemma ofta, och de övriga familjemedlemmarna – frun och barnen på sju och nio år – har nu börjat vänja sig vid vintagestilen.

Aarrerati9 600px
Skyltar, affischer, burkar och prylar från gamla bränslestationer är retroriktiga och faller många samlare i smaken.

Möblerna förvarar Joni i ett hyrlager en bit hemifrån, medan han sköter kontorsarbetet hemma vid köksbordet. Drömmen är att i framtiden kunna ha en enhetlig verksamhetspunkt med både lager, butik och kontor, dit folk kan komma och titta och köpa saker direkt.

– Det är ett roligt arbete, men det blir långa dagar och dåligt med semester. Förhoppningsvis kommer ruljansen att öka vartefter min verksamhet blir mer känd, hoppas Joni.

Han sätter stort värde på återbruk och försöker även återanvända så mycket som möjligt i vardagen, såsom förpackningsmaterial och dylikt.

– Gäller det saker som man inte behöver längre, känns det alltid bättre att ge bort än att slänga, avslutar han.

Aarrerati6 600pxGamla emaljskyltar är populära och säljer bra på marknader. Alla mindre saker som Joni säljer finns dock inte i webbshoppen.

 

 

Text och bilder: bySand / Anna Sand