liikeideakilpailu palkitut
I mitten Jyrki Koivula (Botnia Fatbikes) samt Kristiina Aalto och Henri Haanpää (Uitonkallio Oy). Till vänster Jari Lönn och till höger Antti Salminen från juryn.

Affärsidétävlingen som ordnades av Laihela kommun, företagarföreningen Laihian yrittäjät ry och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK fick in 17 bidrag. Till vinnare utsåg juryn hästföretagaren Krisse Aaltos (Uitonkallio Oy) idé om en ny slags utfodringsautomat för hästar som kombinerar kraft- och grovfoder.

Juryn var enhällig i sitt val och motiverade valet bland annat med vinnarens branschkunnande och att affärsverksamheten har tydlig tillväxtpotential. Dessutom var juryn nöjd med att idén handlar om produktion av en ny produkt och innovation. Vinnaren får 5 000 euro i prispengar som ska användas till fortsatt utveckling av affärsidén.

– Det var en rolig överraskning för en så här ny företagare, säger Krisse Aalto leende. Hon grundade sitt hästträningsföretag i början av det här året. – Vi fick hjälp vid starten från Nyföretagscentrum Startia och samtidigt tipsades jag om affärsidétävlingen. Jag hade redan en idé om en fodringsautomat men tävlingen gav inspiration till utvecklingen. Min sambo är kunnig inom metallbranschen och han hjälpte mig med funderingar kring produktionsmässiga aspekter.

Andra platsen i tävlingen (2000 e) gick till Jyrki Koivula (Botnia Fatbikes). Hans idé går ut på att erbjuda uthyrning av fatbike-cyklar och guidade cykelturer. Enligt juryn är idén modern och erbjuder möjligheten att utvidga verksamheten på deltid till heltidsverksamhet. Idén utnyttjar Laihelas omfattande nätverk av stigar och är ett bra tillägg till utbudet av motionstjänster i kommunen.

På tredje plats (1 000 e) kom Sanna-Kaisa Mäkelä (Mialo Creative Agency) som erbjuder grafisk planering och kommunikationstjänster. Juryn tyckte om idén därför att den erbjuder tjänster som ökar synligheten också för andra företag från orten.

– Fast prisbeloppen halverades, var det inte på grund av vår kända snålhet, försäkrar Jari Lönn, ordförande för näringssektionen vid Laihela kommun. – Tyvärr skulle ingen av de belönade idéerna möjliggöra företagsverksamhet på heltid genast utan alla handlade om bisyssla eller komplettering på tidigare verksamhet. Därför funderade vi över de ursprungliga prisbeloppen.

– Utvärdering av idéerna var otroligt intressant och emellanåt också utmanande. Förhoppningsvis kommer Laihela att fortsätta ordna affärsidétävlingar i den här stilen eftersom idéerna var mycket intressanta, väl förberedda och motiverade. För grundligt arbete belönar vi med hedersomnämnande idén med namnet Häppeninki Productions, tillägger Startias direktör Tommi Virkama.

Juryn för affärsidétävlingen:
Kari Hytönen, regiondirektör, Finnvera; Mika Niskanen, expert, Tekes; Antti Salminen, ordf. Laihian Yrittäjät Ry, Tommi Virkama, direktör, Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia; Jari Lönn, ordf. för näringssektionen, Laihela kommun. Föredragande är företagsrådgivare Antti Alasaari på VASEK.

Närmare uppgifter

Antti Alasaari
Antti Alasaari
Företagsrådgivare
+358 44 512 6613
Nya företagare, landsbygdsföretagande, metallbranschen Kyrolandet


Juha Rikala
Laihela kommun
050 5489 572

 

‹ Gå till "Pressrum"