CJ0B0089 Virkama 500pxHela 243 nya affärsidéer diskuterades vid Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia under årets första hälft.

– Vi har uppfinningsrika och fördomsfria företagaraspiranter i vår region, något vi är glada över, säger Startias direktör Tommi Virkama.
– Vi har fått höra fantastiskt mångsidiga affärsidéer och det är en oerhört intressant uppgift att hjälpa dem med att gå från idé till handling.

Tre av fyra nya affärsidéer handlade om tjänster. Allt som allt grundades 106 nya företag i Vasaregionen med hjälp av Startia under årets första hälft. I de här företagen finns 140 nya arbetsplatser. Under samma tidsperiod år 2017 grundades 116 företag och de innehöll 189 nya arbetsplatser.

– Utvecklingen tyder på att de höga siffrorna från årets första kvartal jämnar ut sig, fortsätter Virkama. – På lång sikt är antalet grundade företag fortfarande bra. Vi ska komma ihåg att kvaliteten är viktigare än mängden: det som är viktigast är att företagen är framgångsrika.

I hela landet grundades det i januari-juni tre procent fler företag med hjälp av nyföretagarcentralerna än under motsvarande tidsperiod året innan.

30–39-åringar största gruppen företagaraspiranter

Närmare en tredjedel av Startias kunder under årets första hälft var under 30-åringar. Största åldersgruppen som besökte företagsrådgivningen var ändå 30–39-åringarna som utgjorde nästan 29 procent av alla kunder.

Antalet personer under 36 år som grundade företag med hjälp av nyföretagarcentralerna i hela Finland var 50,4 procent. Året innan var motsvarande siffra 47,6, det vill säga 3 procent mindre. I januari-juni grundades flest företag av 26–30-åringar; 18,5 procent av alla.

– Att starta eget företag är kanske inte ett lika stort beslut för de yngre som det är för äldre generationer. Unga ser inte heller företagande som något de ska göra resten av sitt liv. I dag är attityden till företagande mycket mer positiv än tidigare och dessutom har digitaliseringen och internationaliseringen medfört många nya möjligheter, resonerar Jari Jokilampi, vd för Nyföretagarcentralerna i Finland rf.

 

Närmare uppgifter

Tommi Virkama
Tommi Virkama
Startias direktör
+358 400 919 361
Nya företagare

Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s pressmeddelande 29.8.2018 (på finska)

StartiaUYKIns SE 400px

‹ Gå till "Pressrum"