YleisoVaasa Energy Week 2018 började med ett helt nytt perspektiv. Till centrala teman för evenemanget höjdes nu tre C:n, det vill säga Contacts, Cases & Credit (kontakt, fall och heder). Syftet med Energy Week är att föra energibranschens sakkunniga tillsammans, erbjuda dem nya kontakter, nätverk och samarbetspartners. Cases i sin tur betyder sanna historier om framgång, samarbete och innovationer, vilket erbjöds för publiken från och med måndagens Energi- och Miljö seminarium.

Det tredje C:t, som står för Credit (heder), steg fram i år med ett nytt koncept, Energy & Innovation Awards –tävlingen. Med tävlingen söktes årets mest intressanta energilösning och vid prisutdelningen belönades både juryns och publikens favoriter. Juryns val för bästa case var Virta Home –systemet från Virta Ltd. Lokalt kunnande, det vill säga Permanent magnet shaft generator av WE Tech och The Switch, belönades som publikens favorit.

VirtaVirta Home-systemet från Virta Ltd vann Energy&Innovation Awards -tävlingen.

Förutom de tre C:na, lyftes även digitalisering, energilagring och förnybara energikällor som huvudteman. Cyber Security & Digitalization –tillställningen lockade en stor publik och väckte livlig debatt både under evenemanget och även i sociala medier. Energilagring var ett tema för Wind Exchange & Solar -seminariet, och därtill tangerades temat nästan i varje seminarium.

Energy Week önskar att hela Vasa skulle bli medvetet om energiveckan, och den här gången togs evenemanget även ut till stan, på salutorget, i form av Sustainable Driving -tillställningen på onsdag. Denna tillställning lockade ett par hundra nyfikna för att provköra miljövänliga bilar, utforska velocipeder och förundra sig över gasbusstekniken.

Energy Week är en verklig uppvisning på samarbete. Alla veckans evenemang har sina egna separata arrangörsorganisationer som består av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Österbottens Handelskammare, Teknologicentrum Merinova, Österbottens Expo, Vasa Universitet, Helsingfors Universitet (Vaasa unit of legal studies) och Enterprise Europe Network. Även Österbottens förbund och Viexpo har varit inblandade i och med att de erbjuder sina kunskaper. VASEK har haft det huvudsakliga ansvaret för samordningen och kommunikationen för hela evenemangsveckan.

Hanna AlavillamoHanna Alavillamo

Eftersom Vasa stadshus alltid varit fullpackat med folk under de mest hektiska dagarna, likasom alla hotellen i centrum, sattes målet gällande antalet besökare till detsamma som förra året, det vill säga cirka 4100. Detta mål uppnåddes och även överskreds, då det slutliga antalet besökare var cirka 4 500! Ökningen av antalet besökare var tydlig bl.a. i gas- och vindkraftseminarierna, där seminarieutrymmena var fulla, även vid ståplatserna. Förutom detta stora antal besökare var också den stora publiciteten av evenemanget både hemma och utomlands speciellt glädjande, samt mycket positiv feedback från besökare.

Nu är det dags att dra efter andan, men redan nästa månad tar vi en titt på EnergyWeek 2019. Organisationsgruppen är ständigt uppmärksam och med känselspröten på skaft, så att vi kan få de mest intressanta samtalsämnena och pratarna på plats även nästa år. EnergyWeek ordnas åter igen 18. – 22.3.2019.

Bilder från EnergyWeek

Närmare uppgifter:

Hanna Alavillamo
Hanna Alavillamo
Communication & Brand Manager
+358 50 563 8605
EnergyVaasa

‹ Gå till "Pressrum"