West Coast Rib Charter satsar vidare – nu på hydrokoptercharter

25.02.2021

Hydrokopter bild 1West Coast Rib Charters nya hydrokopter, som är tillverkad i Sibirien, är av modellen Sever 750K och det enda exemplaret som hittills sålts till Finland.

Sedan i somras erbjuder Molpe-företaget West Coast Rib Charter som första företag i Österbotten båtutflykter med ribbåt. Nu kan företaget även erbjuda havsutflykter under vinterhalvåret, tack vare sin senaste investering – en hydrokopter.

Bakom företaget står Joakim Nygård och Maria Stenbacka, både med gedigen erfarenhet av skärgården och båtliv. Målgrupperna omfattar både turister, lokalbefolkning, företag och organisationer och man samarbetar med andra lokala företag för att kunna erbjuda helhetslösningar med måltider, bastu och även övernattningar och olika skräddarsydda utflykter enligt kundernas egna önskemål.  

Vid sidan av ribbåten, en nio meter lång Parker 900 Baltic som drivs av två utombordare på 275 hästkrafter vardera och har en maxfart på omkring 53 knop, finns nu alltså också en hydrokopter i företagets flotta.

– Eftersom vi trivs så bra med vår företagsverksamhet och den livsstil det innebär – trots mycket jobb – ville vi försöka göra det till en året runt-verksamhet, förklarar Nygård. Snöskotersafari är ett beprövat koncept i trakten sedan tidigare, men betydligt mer väder- och snöberoende. En hydrokopter kändes därför som ett säkrare kort – med en sådan kan man dessutom färdas på ett helt annat vis i skärgården, utan att behöva oroa sig för isläget, fortsätter han.

De första diskussionerna om investeringen fördes redan i somras, och därefter följde en lång process där flertalet parter har bidragit med expertkunskap.

Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK, har fungerat som vårt allmänna bollplank och har också hjälpt oss med ansökan om investeringsstöd. Via Viexpo fick vi kontakt med Finsk-Ryska handelskammaren samt konsultbyrån Export Maker i Jyväskylä, med kontor också i St. Petersburg, som också har bistått oss i processen, berättar Nygård.

Hydrokoptern, som är tillverkad i Sibirien, är av modellen Sever 750K och det enda exemplaret som hittills sålts till Finland. Farkosten är försedd med en 430 hästkrafter stor V8 Chevrolet-motor och är registrerad för tio personer, det vill säga nio passagerare och chaufför.

Från den uppvärmda hydrokopterhytten får man uppleva skärgården klädd i vinterskrud, och flera färdiga utflyktspaket finns redan att välja på för den som vill uppleva något alldeles extra. Hit hör bland annat utfärd till Fäliskär med vinterfiske och sälspaning, bastu, vinterbad och finsk tapas vid havsbastun Stormlyktan samt Fredags After Work-tur till Bockörens båthus.

  • Läs även: Ny typ av båtcharter erbjuder fartfyllda upplevelser ute till havs
  • Till media: Hydrokopter, bild 1, bild 2. Bilder: West Coast Rib Charter
                                                                                                                                  


‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera