sali rajattu villasandviken2

Sandviksvillan är i full igång igen nu när Villa Sandviken har öppnat dörrarna i andelslaget KPO:s regi.

Villa Sandviken erbjuder ett brett utbud av tjänster. Där kan man avnjuta brunch, lunch, kaffe, middag eller drinkar. Lokalerna är öppna för alla, och även fester och möten kan ordnas.

Enligt restaurangchef Taina Varttila blev KPO intresserad av Sandviksvillan på grund av dess historiska betydelse och utmärkta läge.
– Villan finns nära centrum men är samtidigt omgiven av natur och dessutom nära havet och idrottsparken, beskriver Varttila.

Betydande historia
Hovrättsassessor Carl Johan Boy lät bygga Sandviksvillan år 1845. Under åren har den besökts av ett flertal berömdheter. På sommarfesten år 1894 var Zacharias Topelius en hedersgäst och bland annat Jean Sibelius uppträdde. Ungefär 5000 Vasabor deltog i sommarfesten, vilket var ungefär hälften av stadens dåtida folkmängd.

villa sandviken

Sandviksvillan byggdes år 1845.

Även den berömda ballerinan Anna Pavlova har besökt Sandviksvillan. Enligt legenden var Pavlova olyckligt kär i en skådespelare och paret träffades i Sandviksparken. Men mannen besvarade inte ballerinans känslor.

– I sin förtvivlan rodde hon ut och försökte dränka sig. Men vattnet var mycket grunt just där så inget allvarligt hann hända, berättar Ann-Marie Hietala, försäljningschef vid Villa Sandviken.

Pavlova och andra historiskt framstående personer är en del av Villa Sandviken: möteskabinetten har fått sina namn efter dem. Pavlova-kabinettet har ett bord med glasskiva och under bordet finns en roddbåt med balettskor i. Färgerna i Sibelius-kabinettet är mörka och som inredningsmaterial har bland annat läder använts.

pavlovasali

Balettskorna och roddbåten i Pavlova-kabinettet påminner om den berömda ballerinan.

Festkänsla i vardagen

Villa Sandviken har öppet året runt. I planerna finns exempelvis kräftskivor och lillajulsfester. I sommar arrangeras musikevenemanget FestiVilla.
– Vi vill återuppleva Villas tradition som arrangör av musikfester, berättar Varttila.

taina varttila villa

Taina Varttila anser att det bästa med Villa Sandviken är de vackra, ljusa och stämningsfulla lokalerna.

Hon berättar att de första veckorna har varit fartfyllda. Speciellt under lunchtid och på första maj och morsdagsbruncherna har det varit mycket folk.
– Vi strävar efter att laga allt vi serverar själv och att använda närproducerade råvaror, säger Varttila.

Det bästa med Villa Sandviken enligt Varttila är de vackra, ljusa och stämningsfulla lokalerna.
– Vi satsar på värdskap. Vi vill ge kunderna en känsla av fest i vardagen, säger Varttila.

Text och översättning: VASEK

‹ Gå till "Nyheter"