Viktigt instrument för utveckling: Botnia-Atlantica

29.01.2019

Kuva2 1420px2

Mauritz Knuts (från vänster), Anna Måtts-Fransén, Stefan Råback, Göran Östberg och Peter Källberg, alla från VASEK, på BA-programmets årskonferens.

I Vasa gick EU-programmet Botnia-Atlanticas årskonferens av stapeln tisdagen 29.1. Under två dagar behandlas teman näringslivets deltagande, resultatkommunikation och framåtblick mot nästa programperiod.

– Botnia-Atlantica är ett mycket viktigt instrument för att fördjupa samarbetet på området som sträcker sig från oss ända till Norge, konstaterar VASEKs vd Stefan Råback. – Förutom logistik och turism finns samarbete inom flera olika branscher. I och med att den nya Kvarkenfärjan nu har beställts, har vi ett långsiktigt förtroende för att ytterligare kunna fördjupa samarbetet och affärsmöjligheterna med och mellan företag i synnerhet.

Botnia-Atlantica 2014–2020 är ett samarbetsprogram som finansierar projekt mellan Sverige, Finland och Norge. Genom samverkan över landsgränser ska programmet bidra till en ökad innovationskapacitet, ett stärkt näringsliv, utvecklade natur- och kulturarv samt goda öst-västliga kommunikationer.

Rätt i tiden

Idag deltar VASEK i tre projekt som finansieras från Botnia-Atlanticaprogrammet. I början av året startade Future Cleantech Solutions som främjar cleantechföretagens möjligheter att utnyttja de möjligheter till affärer, innovationer och samarbeten som följer av de nya investeringar, etableringar och utvecklingssatsningar som planeras och genomförs i regionen.

– Vi är jätteglada över att kunna starta ett projekt som så väl bemöter de behov som de nya etableringarna, och satsningarna, i regionen ger upphov till, säger Mauritz Knuts på VASEK.

Projektet ökar och förbättrar den praktiska informationen om affärs- och samarbetsmöjligheter inom Kvarkenregionen, utvecklar en ny modell som stödjer konkreta gränsöverskridande affärssamarbeten och stödjer utvecklingen av nya och befintliga gränsöverskridande klustersamarbeten.

– Det har varit bra att det finns sådant som möjliggör gränsöverskridande samarbete, det som sker skulle inte annars finnas. Botnia-Atlantica har gynnat oss och näringslivet väldigt mycket, fortsätter Knuts.

Intrerreg BA SV RGBEtt annat pågående BA-projekt är Destination Kvarken som leds av Kvarkenrådet och som ska hjälpa exportmogna små och medelstora företag med fokus på besöksnäring att nå ut till nya marknader för ökad tillväxt och konkurrenskraft. Från VASEK deltar Peter Källberg:

– Destination Kvarken ligger rätt i tiden. Vi har fått feedback från flera utländska researrangörer att man söker nya resmål, och vårt gemensamma område där man kan besöka två länder under samma resa är intressant för dem. När vi nu vet att vi inom kort kommer att få en ny färja över Kvarken ökar intresset ytterligare samt stärker vårt samarbete.

– BA har ur turismens synvinkel sett varit bra för att dels kan man lära av varandra och dels jobba med varandra för att få regionen attraktivare för besökare.

Projektets huvudsakliga mål är att ta fram koncept för gemensamma intensifierade marknadsbearbetningsinsatser och därigenom öka antalet utländska och inhemska researrangörer som tar med området i sitt programutbud. Vidare ska det mediala intresset väckas för destinationen, som kommer att resultera i större synlighet, både hos researrangörer, men även hos slutkund på prioriterade marknader.

Kuva6”Vartenda projekt har drivit utvecklingen framåt”

Det tredje BA-projektet som pågår är MABA II, också under ledning av Kvarkenrådet, som syftar till att underlätta kommande gränsöverskridande infrastrukturinvestering i BA-regionen genom att ta fram underlag för dessa. Från VASEK deltar logistikexpert Riitta Björkenheim.

– Vi är tacksamma för att transport har fått vara ett eget tema i BA-programmet, säger Björkenheim. – Det har gett oss möjlighet att se över olika finansieringsmodeller och har fungerat som utvecklingsplattform, mycket värdefullt.

– VASEK har varit en viktig samarbetspartner för oss i genomförande av projekt, berättar Johanna Häggman, kommunikationsansvarig på Kvarkenrådet. – Under åren har vi haft ett flertal projekt och vartenda av dem har drivit utvecklingen framåt. Den nya färjan, till exempel, är resultatet av arbetet som gjorts i många projekt.


Pågående BA-projekt
Future Cleantech Solutions  
Destination Kvarken  
MABA II  

Avslutade BA-projekt
E12 Atlantica Transport   
MABA    
NLC Nordic Logistics Corridor  
Cleantech Kvarken   
Spotlight High-Low Coast   
Botnia Marketing  
Renoveringscentrum      

 

Botnia-Atlanticaprogrammets webbplats 

 

 

Text: VASEK
Bilder: Kvarkenrådet



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera