Vi måste genast börja jobba för cirkulär ekonomi

21.11.2018

panelistitkaikkiI paneldiskussionen som leddes av Mari K. Niemi deltog Rurik Ahlberg, Joakim Strand, Maija Alasalmi, Tommi Kajasoja och Susanna Koski. Koski betonade att cirkulär ekonomi inte kan kvitteras med ”sedan när”.

Seminariet ReThink 19.11 tog helt klart upp ett aktuellt ämne eftersom seminariet, som ordnades av Westenergy, VASEK och Vasa universitet, blev fullsatt redan en vecka innan d-dagen.

Suvi Karirinne, nybliven direktör för VEBIC, definierade i sitt inledningsanförande cirkulär ekonomi som såväl teknologi, kundcentrerad verksamhet som hållbar utveckling.

– Ineffektiviteten i den linjära värdekedjan omvandlas med hjälp av cirkulär ekonomi till en cirkulär värdekedja och ett mervärde för affärsverksamheten. Man tar tillvara värdet hos avfallet.

OlliAlhoniemiWestenergys vd Olli Alhoniemi påminde om att Westenergys avfallsförbränning är cirkulär ekonomi när den är som bäst, när avfall som inte duger till återvinning vid förbränningen omvandlas till ånga som driver en ångturbin där energin sedan blir till fjärrvärme och elektricitet. Överblivna bottenslaggen används vid väg- och jordbyggnad.

– Här i trakten samarbetar vi, vilket är nyckeln till framgång. Vi har även dragit nytta av det gedigna forskningsarbete som bedrivs på Vasa universitet.

Ett exempel på detta var studerande från Vasa universitet som presenterade den forskning som gjorts inom ramen för projektet Share. Sanna Korpela hade undersökt användningen av bottenslagg vid vägbyggen ur ett redovisningsperspektiv och Kristian Lehtikangas symbiosen mellan energi- och matproduktion.

– Ekosystemet inom cirkulär ekonomi behövs för att man ska kunna fördela nytta, kostnader och risker. Cirkulär ekonomi måste också generera något under strecket påpekade Karita Luokkanen-Rabetino, forskare vid Vasa universitet.

TommiKajasojaDelete Group Oyj:s koncernchef Tommi Kajasoja (i bilden till vänster) försäkrade att Vasaregionen är ett beaktansvärt alternativ för Delete. Han nämnde faktorer som energiklustret EnergyVaasa, högskolorna och de forskningsmöjligheter de erbjuder samt hamnen i Vasa, eftersom företaget är verksamt även i Sverige.

– När marknaden stöder en expansion, logistiken är i skick och materialflödet omfattar tillräckliga volymer kan man inleda investeringsplaneringen genast, sade Kajasoja när han belyste bolagets kriterier.

Som avslutning på eftermiddagen ordnades en paneldebatt med Innolabs direktör Mari K. Niemi som moderator. I panelen satt riksdagsledamöterna Joakim Strand och Susanna Koski, Tommi Kajasoja, kommundirektör Rurik Ahlberg och utvecklingschef Maija Alasalmi från Vasa stad. Hon plockades från publiken till panelen som ersättare i stället för stadsdirektör Tomas Häyry som fått förhinder.

– Enligt Wärtsiläs Jaakko Eskola utgör Vasaregionen världens bästa modell för samarbete, eftersom det är sinsemellan konkurrerande men samarbetande företag och högskolor som samarbetar, svarade Strand på Niemis fråga om varifrån man ska få draghjälp i skapandet av ett kluster för cirkulär ekonomi.

Ahlberg påpekade att man för närvarande bara håller på att bygga klustret och att det faktiskt måste byggas eftersom de sällan uppstår av en slump:

– Det behövs litet tur, lite skicklighet och kunnande samt åratal av hårt arbete. Hos oss har vi produktionsinriktad industri så den volym som ett kluster behöver finns. Regionen har just det som krävs.

Niemi frågade Kajasoja vilka saker han med en utomståendes ögon skulle säga att Vasaregionen ännu borde förbättra. Enligt Kajasoja borde regionen ännu mera högljutt lyfta fram sina framgångar och göra cirkulär ekonomi till en sak för hela regionen:

– Ett kluster byggs inte enbart i powerpoint- och slipskretsar. Också de små företagen måste engageras för att friskt våga försöka.

Koski betonade att cirkulär ekonomi inte är något man kvitterar med ”sedan när”, utan det är nu vi måste ta tag i saken:

– Energiklustret har kanske förblivit en något abstrakt sak för en del, men cirkulär ekonomi och miljöfrågor ger en naturlig kontaktyta som en del av folks vardag. Den ideala situationen är att cirkulär ekonomi blir en del av vasabornas tänkesätt.

Strand erinrade att det inte är bara i energiklustret man jobbar mot klimatförändringarna:

– Den cirkulära ekonomin i regionen borde speglas mot ett globalt ekologiskt fotavtryck. Detta tänkesätt delar vi med energiklustrets aktörer. Vi är alla ambassadörer för detta och även små firmor som blir en del av klustret har möjlighet att nå ut i världen.

Kajasoja uppmanade deltagarna att föra detta vidare i form av en dialog och Alasalmi påminde om att det skulle vara bra om cirkulär ekonomi skulle finnas alldeles i början av kommunernas och städernas strategier för att frågan ska gå framåt. Niemi prisade även Vasaregionen för att man är van att samarbeta och få folk att sätta sig vid samma bord.

GoranOstbergGöran Östberg projektchef för projektet Cirkulär ekonomi Korsholm berättade att klustrets nyligen öppnade webbplats finns på adressen www.renergi.fi. Innehållet på webbplatsen kommer att anpassas enligt hur klustret utformas. ”Det finns många nya idéer inom projektet cirkulär ekonomi, men en långsiktig finansiering behövs för att saker och ting ska kunna fås framåt med fart.”

yleisoSalen i Westenergy var fylld till sista plats. Följande seminarium om cirkulär ekonomi planeras redan, och cirkulär ekonomi är också ett av de teman som behandlas på Vaasa EnergyWeek i mars.

 

[contact_member,name=Göran Östberg,id=39,details=Name]

 

EU EAKR SV vertical 20mm rgbhavkraftEU 2014 2020 rgbliitonlogo kaksikielineni300RGB



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera