Vi kan lämna över vår planet till kommande generationer enbart genom att samarbeta

31.05.2022

DSC6935 2En delegation på cirka 50 personer från Groningen, Nederländerna besökte Vasa den 19 maj. I delegationen ingick regionala ministrar, Groningens borgmästare, verkställande direktörer och andra personer i ledande ställning. Besöket ordnades av provins Groningen och dess huvudort och stad Groningen, och genomfördes tillsammans med finländska partners och Nederländernas ambassad i Finland. Syftet med besöket var att stärka samarbetet mellan länderna, särskilt inom områdena förnybar energi, transport och utbildning.

Delegationen besökte även Göteborg, Stockholm, Luleå och Helsingfors. Som värdar för besöket i Vasa stod Vasa stad, Österbottens förbund, Österbottens handelskammare, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Teknologicentret Merinova. Programmet för besöksdagen bestod av bland annat temadiskussioner och företagsbesök.

DSC6651Vasas stadsdirektör Tomas Häyry

DSC6673Groningens borgmästare Koen Schuiling

Under förmiddagen ordnades program på Hanken i Vasa. Programmet inleddes med hälsningstal av stadsdirektör Tomas Häyry, Vasa stad, och borgmästare Koen Schuiling, Groningen. Därefter höll vd Stefan Damlin (på bild nedan), Vasa Elektriska, tal om den gröna omställningen ur ett finländskt perspektiv samt om EnergySampo-samarbetet i Vasa.

DSC6743

– Utmaningarna med den globala uppvärmningen och de stigande energipriserna är bekanta för många samtidigt som energimarknaden förändras i en snabb takt. Med hjälp av EnergySampo-ekosystemet kan vi däremot arbeta tillsammans på systemnivå och inte bara inom våra egna enskilda områden. Vi kan också jobba med FoU tillsammans och skapa pilotprojekt på global nivå. Inget företag löser dessa problem på egen hand, förklarade Damlin.

Patrick Cnubben, New Energy Coalition, presenterade Groningens så kallade Hydrogen Valley-modell för en integrerad väteekonomi som stöder utvecklingen mot ett vätebaserat samhälle. Hydrogen Valleys, som är sammankopplade, byggs för tillfället upp i hela Europa och lämpliga samarbetspartners söks även i de nordiska länderna.

I en av de fem olika temadiskussionerna diskuterades vätgas och carbon capture samt hur de kan utnyttjas i energisystem och inom industrin. Under diskussionen som leddes av Matti Malkamäki, Hycamite fick gästerna även höra mer om regionala pilotprojekt. I och med att vätgasindustrin utvecklas i en så pass snabb takt för tillfället, vore det viktigt för finländska och nordiska aktörer att bli mer synliga på den europeiska arenan. Samarbete med exempelvis Groningens Hydrogen Valley skulle därmed kunna skapa möjligheter för detta.

DSC6867Nordic Battery Belt-temagruppen diskuterar

VASEKs utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim ledde en diskussionsgrupp med temat Nordic Battery Belt, det vill säga energilagring och utvecklingen av batteriindustrin i Finland, Sverige och Norge. Gästerna introducerades också till Karleby Industripark och GigaVaasa-området. ”Vi kanske inte är så pass rörda att det kommer tårar, men vi är mycket imponerade av det arbete ni har gjort med att bygga batterivärdekedjan. Ni är inte längre i startgroparna utan ni är faktiskt på gång på riktigt”, kommenterade en av delegaterna.

Anna Måtts-Fransén, logistikexpert på VASEK, ledde den tredje diskussionsgruppen med temat gröna alternativ för mobilitet. I gruppen presenterades och diskuterades former för mobilitet inom Kvarkenregionen och god praxis utifrån dem. Representanterna från Groningen-delegationen presenterade utvecklingen av digital mobilitet och såg många möjligheter till samarbete inom området för koldioxidneutral mobilitet - många av dem helt konkreta. Den elektrifierade flygindustrin och gränsöverskridande samarbete diskuterades också. ”Tekniken eller dess brister hindrar inte längre den gröna omställningen, men det är viktigt att den tekniska utvecklingen stöds politiskt och ekonomiskt. Lagar och regler ska inte hindra utvecklingen”, var något som sades under diskussionen.

I den fjärde gruppen var temat humant kapital, det vill säga konkurrens av expertis, utbildning och kunskapsfördelning, samt samarbete och delning av expertis. Under ledning av Mikael Hallbäck, direktör för Österbottens Handelskammare, identifierade gruppen att regionerna – både Groningen och Österbotten – hade väldigt likartade idéer om livslångt lärande och lärandekultur. På vardera orten finns även Energy Academy-verksamhet och inom gruppen hann man redan fundera på nästa steg i samarbetet, samt komma överens om återbesök.

Landskapsdirektör Mats Brandt, Österbottens förbund ledde en egen temagrupp för att diskutera internationella och regionala samarbetsmöjligheter samt hur man kan använda andras erfarenheter i gränsöverskridande samarbeten. Under diskussionen fick delegaterna bekanta sig med det samarbete som pågår mellan regionerna Umeå och Vasa, eftersom städerna delar ett gemensamt Kvarken - hav, kust och natur. Utöver detta har städerna ett gemensamt hamnbolag samtidigt som man håller på att inleda samarbete även på en strategisk nivå.

DSC6884

Efter temadiskussionerna och lunchen besökte delegationen Wärtsilä Smart Technology Hub. Därefter hade delegaterna möjlighet att besöka VEBIC och Brändö campus, Citec, Danfoss och GigaVaasa eller Westernergy.

Både arrangörerna och delegaterna var mycket nöjda med dagen, både vad gällde diskussionerna som fördes och nätverkandet. Kaisa Penttilä, Hanken och Triinu Varblane, Merinova och de andra i arrangörsteamet fick ett stort tack för de lyckade arrangemangen. För att kunna bemöta utmaningarna med energiomställningen och framtiden behöver vi samarbete, en vilja att föra diskussioner och ta steget framåt bort från fossila bränslen.

"Vårt mål är att överlämna planeten till framtida generationer, inget mindre är tillräckligt" och alla kunde inte annat än att hålla med.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera