Vätgasnätverket knöt nya kontakter i Vasa

16.11.2021

DSC4007 rajattu2

Den 11 november 2021 samlades det nationella vätgasnätverket i Vasa. Programmet för dagen inkluderade bland annat ett vätgasseminarium i Hankens auditorium som arrangerades gemensamt av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och projektet H2 Ecosystem Roadmap. Presentationerna under seminariet gav upphov till livliga diskussioner och en hel del nya kontakter knöts.

Juha Alopaeus (på bild ovan) från Hitachi Energy presenterade exempelvis en lösning i form av en vätgasbehållare som skulle finnas vid vindkraftsparker. Dessa skulle i sin tur kunna förse grävmaskiner med vätgas som bränsle i stället för diesel – och på så sätt vara bättre för miljön.

DSC4024

Olli-Pekka Aalto (på bild ovan) från Danfoss berättade i sin tur om företagets pågående vätgasprojekt och hur marknaden för vätgas kommer att fortsätta växa. Inom snar framtid beräknas kapaciteten på deras projekt att växa så snabbt att projekt på 250 MW och gigawatt kommer att introduceras. Aalto betonade även att det krävs mycket produktutveckling för att kunna hänga med på denna växande marknad.

DSC4046Kaisa Penttilä och Joakim Berg

Joakim Berg från Wasagroup berättade om företagets målsättning med utsläppsfria byggnader och transporter. I och med att byggnader står för mer än 35 procent av alla CO2-utsläpp, så är byggnader av betydelse för miljön. Wasagroup har för tillfället planerat ett första pilotprojekt för ett containerbaserat vätgassystem som senare skulle kunna skalas upp utifrån byggnadens storlek. Berg bedömer att regleringar kring vätgaslagring och dess storlek kan medföra utmaningar vartefter projektet fortskrider.

DSC4056

Berndt Schalin (på bild ovan) från Flexens berättade om de pågående planerna på att elektrifiera mobiliteten på Åland. Exempelvis skulle skärgårdsfärjor kunna gå på vätgas om resetiden är längre än en timme. För resor som skulle ta mer än tre till fyra timmar blir dock vätgastankarna ombord för tunga.

I slutet av evenemanget inledde Kaisa Penttilä, en av projektledarna för H2 Ecosystem Roadmap-projektet, en diskussion om hur vi kan arbeta tillsammans för att främja utvecklingen av vätgasekonomin – och med den regionens gröna omställning och koldioxidneutralitetsmål.

Reglering och tillståndsfrågor stod högt upp på listan över utmaningar som diskuterades. För att tillstånd ska fungera smidigt och rättvist - både när det gäller områdes- och markanvändningsplanering, är det viktigt att tjänstemännen medverkar i ett tillräckligt tidigt skede av processen. Att dela kunskap ansågs även viktigt för att eliminera missförstånd.

Nästa workshop om vätgas kommer att äga rum i slutet av januari eller början av februari 2022. På projekt H2 Ecosystem Roadmaps webbsida kan du hålla dig uppdaterad.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera