Vätgasnätverket knöt nya kontakter i Vasa

16.11.2021

DSC4007 rajattu2

Den 11 november 2021 samlades det nationella vätgasnätverket i Vasa. Programmet för dagen inkluderade bland annat ett vätgasseminarium i Hankens auditorium som arrangerades gemensamt av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och projektet H2 Ecosystem Roadmap. Presentationerna under seminariet gav upphov till livliga diskussioner och en hel del nya kontakter knöts.

Juha Alopaeus (på bild ovan) från Hitachi Energy presenterade exempelvis en lösning i form av en vätgasbehållare som skulle finnas vid vindkraftsparker. Dessa skulle i sin tur kunna förse grävmaskiner med vätgas som bränsle i stället för diesel – och på så sätt vara bättre för miljön.

DSC4024

Olli-Pekka Aalto (på bild ovan) från Danfoss berättade i sin tur om företagets pågående vätgasprojekt och hur marknaden för vätgas kommer att fortsätta växa. Inom snar framtid beräknas kapaciteten på deras projekt att växa så snabbt att projekt på 250 MW och gigawatt kommer att introduceras. Aalto betonade även att det krävs mycket produktutveckling för att kunna hänga med på denna växande marknad.

DSC4046Kaisa Penttilä och Joakim Berg

Joakim Berg från Wasagroup berättade om företagets målsättning med utsläppsfria byggnader och transporter. I och med att byggnader står för mer än 35 procent av alla CO2-utsläpp, så är byggnader av betydelse för miljön. Wasagroup har för tillfället planerat ett första pilotprojekt för ett containerbaserat vätgassystem som senare skulle kunna skalas upp utifrån byggnadens storlek. Berg bedömer att regleringar kring vätgaslagring och dess storlek kan medföra utmaningar vartefter projektet fortskrider.

DSC4056

Berndt Schalin (på bild ovan) från Flexens berättade om de pågående planerna på att elektrifiera mobiliteten på Åland. Exempelvis skulle skärgårdsfärjor kunna gå på vätgas om resetiden är längre än en timme. För resor som skulle ta mer än tre till fyra timmar blir dock vätgastankarna ombord för tunga.

I slutet av evenemanget inledde Kaisa Penttilä, en av projektledarna för H2 Ecosystem Roadmap-projektet, en diskussion om hur vi kan arbeta tillsammans för att främja utvecklingen av vätgasekonomin – och med den regionens gröna omställning och koldioxidneutralitetsmål.

Reglering och tillståndsfrågor stod högt upp på listan över utmaningar som diskuterades. För att tillstånd ska fungera smidigt och rättvist - både när det gäller områdes- och markanvändningsplanering, är det viktigt att tjänstemännen medverkar i ett tillräckligt tidigt skede av processen. Att dela kunskap ansågs även viktigt för att eliminera missförstånd.

Nästa workshop om vätgas kommer att äga rum i slutet av januari eller början av februari 2022. På projekt H2 Ecosystem Roadmaps webbsida kan du hålla dig uppdaterad.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Hållbarhetsarbete är en fortgående process i turismbranschen

29.11.2021 | Nyheter
26 företagare från hela Österbotten hade samlats 18.11 för att delta i en informationskväll på temat Vad är hållbar och ansvarsfullt utvecklande av Turismen?
Läs mera

Rekryterings- och anställningsfrågor bör hanteras sakligt och öppet

22.11.2021 | Nyheter
DKCO Advokatbyrås sakkunniga Nathalie Myrskog, Aki Aapio och Sofia Saarikko gav deltagarna en järndos av information om rekryterings- och anställningsfrågor vid evenemanget som arrangerades av VASEK och Kust-Österbottens Företagare den 18 november.
Läs mera

Vätgasnätverket knöt nya kontakter i Vasa

16.11.2021 | Nyheter
Den 11 november 2021 samlades det nationella vätgasnätverket i Vasa. Programmet för dagen inkluderade bland annat ett vätgasseminarium i Hankens auditorium som arrangerades gemensamt av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och projektet H2 Ecosystem Roadmap. Presentationerna under seminariet gav upphov till livliga diskussioner och en hel del nya kontakter knöts.
Läs mera

Förhandlingarna om tomterna på GigaVaasa-området fortgår

12.11.2021 | Nyheter
Johnson Matthey myy akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa tulee jatkamaan neuvotteluja uuden omistajan kanssa. GigaVaasa-alueen muistakin tonteista käydään keskusteluja useiden toimijoiden kanssa.
Läs mera

Prao visar arbetslivets olika möjligheter – Prao elevens tankar

12.11.2021 | Nyheter
Hej, jag är en prao elev på Vasaregionens Utveckling VASEK den här veckan.
Läs mera

Vardagslycka – medarbetarnas lycka är också viktigt för företag

11.11.2021 | Nyheter
Hur kan arbete och lycka hjälpa oss att nå framgång? Detta diskuterades på torsdag 4.11 i ett ledarskapsseminarium som anordnades i samarbete med Vasa universitetets Executive Education, Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. Evenemanget lockade representanter från företagsvärlden i Vasa, både på plats i Wasa Innovation Center och på distans.
Läs mera

Lantbruksmaskiner och -byggnader är Johans nisch

09.11.2021 | Nyheter
Det är sen höst och dimman ligger tät över Vörå när vi hälsar på i Johan Asplunds verkstad på Bergbyvägen. Sedan 2007 tillbaka driver han företaget Johans Service med fokus på service och reparationer av i huvudsak lantbruksmaskiner. Största delen av arbetstiden tillbringar han ute på fält, ofta hemma hos kunden, men för två år sedan investerade han i ett...
Läs mera

Nya företag startas aktivt – Nyföretagarcentralerna i Finland rf. uppmuntrar också till ägarskiften

08.11.2021 | Nyheter
Under perioden januari–september grundades det sammanlagt 150 nya företag med hjälp av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, vilket var 6 % mer än under motsvarande period i 2020. Att starta företag från noll är fortfarande det vanligaste sättet att bli företagare, men Nyföretagarcentralerna i Finland rf. uppmuntrar också att överväga som ett alternativ att ta över ett fungerande företag.
Läs mera