Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

07.07.2020

Vasco BorralhoVasco Borralho, hemma från Portugal men Malaxbo sedan många år tillbaka, har jobbat inom restaurangbranschen hela sitt vuxna liv. Nu övertar han köttdisken, som Carita Löfmark drivit i Saluhallen, och välkomnar både nya och gamla kunder.

Vid årsskiftet valde Carita Löfmark av hälsoskäl att lägga ned sin köttdisk i Saluhallen. Verksamheten lades ut till försäljning, och nu är en fortsättning av den omtyckta köttdisken äntligen säkrad. Vasco Borralho, ursprungligen hemma från Portugal men Malaxbo sedan tolv år tillbaka, är ny företagare i Saluhallen.

– Det är lite av en dröm som går i uppfyllelse, inleder Borralho, som utbildade sig i restaurangbranschen i Lausanne i Schweiz och har jobbat i branschen i över 25 år.

Mat är hans stora passion och efter åtta år på Solf Gästgiveri har han de senaste åren jobbat på Köttdisken i Malax.

– Jag trivs speciellt med just styckningsarbete och att ta hand om olika köttdelar, fortsätter Borralho, som mest jobbat ”i kulisserna” de senaste åren men besitter en gedigen yrkeskunskap enligt Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK.

Nydahl har fungerat som både medlare, bollplank och rådgivare under processen, som inleddes redan i mars, just när pandemin slog till. Borralho är väldigt tacksam för hans insats.

– VASEK och då specifikt Kjell Nydahl har varit med från dag ett. Jag har fått hjälp med både uppgörande av verksamhetsplan och finansieringskalkyl, föravtal och köpebrev samt andra goda tips på vägen, bland annat kring marknadsföringen.

– Att var företagare i Saluhallen idag är en utmaning, det måste man tillstå, men att det nu kommer in en frisk fläkt är enbart till fördel, tror Nydahl.

Att starta upp ett företag under coronan kan också kännas kontroversiellt, men Borralho ser det som en möjlighet.

– När jag först kontaktades om saken slog jag tanken på eget ifrån mig, men när både jag och min hustru sedan permitterades på grund av coronan, kom jag på andra tankar. Jag har länge funderat på en egen restaurang, men insåg att det kanske är just detta jag ska göra. Efter många år med sena kvällar och nätter känns ett jobb med främst arbete dagtid som värdefullt, och nu får jag chansen att skapa mitt eget arbete. Jag tror dessutom att folk gärna satsar mer på kvalitativa råvaror och god mat under dylika tider, när man inte kan resa som tidigare, fortsätter Borralho.

Under juli görs en ytrenovering vid köttdisken och på sensommaren blir det nyöppning.

– Kött och charkprodukter kommer fortfarande att utgöra grunden i konceptet, men jag ska även komplettera med nya produkter, berättar Borralho.

Hit hör bland annat familjens egen olivolja, som produceras i Portugal på den egna odlingen, egna knivar och skärbräden samt färdiga såser och rätter.

– Dessutom kommer jag att satsa på en personlig kundservice och bjuda på både recept och tips.

Köttdisken ska till en början drivas under namnet by Vasco och tidigare ägaren Carita Löfmark kommer att fungera som mentor under up start-tiden. Responsen har varit enbart positiv och speciellt bland yngre har glädjen över köttdiskens fortsättning varit förvånande stor.

– Köttdisken fyller definitivt en funktion i Vasa och vi hoppas på att både gamla stamkunder och många nya och yngre kunder dyker upp, avslutar Borralho.

 

Ladda ner en mediebild. Bild: Anna Sand/ bySand

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera