Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

07.07.2020

Vasco BorralhoVasco Borralho, hemma från Portugal men Malaxbo sedan många år tillbaka, har jobbat inom restaurangbranschen hela sitt vuxna liv. Nu övertar han köttdisken, som Carita Löfmark drivit i Saluhallen, och välkomnar både nya och gamla kunder.

Vid årsskiftet valde Carita Löfmark av hälsoskäl att lägga ned sin köttdisk i Saluhallen. Verksamheten lades ut till försäljning, och nu är en fortsättning av den omtyckta köttdisken äntligen säkrad. Vasco Borralho, ursprungligen hemma från Portugal men Malaxbo sedan tolv år tillbaka, är ny företagare i Saluhallen.

– Det är lite av en dröm som går i uppfyllelse, inleder Borralho, som utbildade sig i restaurangbranschen i Lausanne i Schweiz och har jobbat i branschen i över 25 år.

Mat är hans stora passion och efter åtta år på Solf Gästgiveri har han de senaste åren jobbat på Köttdisken i Malax.

– Jag trivs speciellt med just styckningsarbete och att ta hand om olika köttdelar, fortsätter Borralho, som mest jobbat ”i kulisserna” de senaste åren men besitter en gedigen yrkeskunskap enligt Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK.

Nydahl har fungerat som både medlare, bollplank och rådgivare under processen, som inleddes redan i mars, just när pandemin slog till. Borralho är väldigt tacksam för hans insats.

– VASEK och då specifikt Kjell Nydahl har varit med från dag ett. Jag har fått hjälp med både uppgörande av verksamhetsplan och finansieringskalkyl, föravtal och köpebrev samt andra goda tips på vägen, bland annat kring marknadsföringen.

– Att var företagare i Saluhallen idag är en utmaning, det måste man tillstå, men att det nu kommer in en frisk fläkt är enbart till fördel, tror Nydahl.

Att starta upp ett företag under coronan kan också kännas kontroversiellt, men Borralho ser det som en möjlighet.

– När jag först kontaktades om saken slog jag tanken på eget ifrån mig, men när både jag och min hustru sedan permitterades på grund av coronan, kom jag på andra tankar. Jag har länge funderat på en egen restaurang, men insåg att det kanske är just detta jag ska göra. Efter många år med sena kvällar och nätter känns ett jobb med främst arbete dagtid som värdefullt, och nu får jag chansen att skapa mitt eget arbete. Jag tror dessutom att folk gärna satsar mer på kvalitativa råvaror och god mat under dylika tider, när man inte kan resa som tidigare, fortsätter Borralho.

Under juli görs en ytrenovering vid köttdisken och på sensommaren blir det nyöppning.

– Kött och charkprodukter kommer fortfarande att utgöra grunden i konceptet, men jag ska även komplettera med nya produkter, berättar Borralho.

Hit hör bland annat familjens egen olivolja, som produceras i Portugal på den egna odlingen, egna knivar och skärbräden samt färdiga såser och rätter.

– Dessutom kommer jag att satsa på en personlig kundservice och bjuda på både recept och tips.

Köttdisken ska till en början drivas under namnet by Vasco och tidigare ägaren Carita Löfmark kommer att fungera som mentor under up start-tiden. Responsen har varit enbart positiv och speciellt bland yngre har glädjen över köttdiskens fortsättning varit förvånande stor.

– Köttdisken fyller definitivt en funktion i Vasa och vi hoppas på att både gamla stamkunder och många nya och yngre kunder dyker upp, avslutar Borralho.

 

Ladda ner en mediebild. Bild: Anna Sand/ bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Webbshopen blev räddningen i krisen

04.08.2020 | Nyheter
Mitt ute i landsbygdsidyllen i Laihela ligger gårdsbutiken Kotopuoti, som Marjo Niemelä nu drivit i två år. Fram tills i våras gjorde hon det på deltid, vid sidan om det ordinariejobbet inom den kommunala barndagvården. Efter en tids alterneringsledighet fattade Marjo beslutet att bli företagare på heltid och därmed också fokusera till 100 procent på sitt drömjobb inom inredning och kundbetjäning.
Läs mera

Utvecklandet av logistik och transportservice kommer upp i full fart igen

03.08.2020 | Nyheter
Idag inleder PM Matias Båsk sitt vikariat som projektchef/logistikexpert på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, efter att ha tagit tjänstledigt från sitt arbete som Korsholms kommuns näringslivschef. Han valdes till uppgiften redan i våras och kommer att fungera på VASEK som logistikexpert och vikariera för projektchefen i MoveIT-projektet 3.8.2020–31.7.2021.
Läs mera

Kunderna återvände - Julia Peltomäki har fullt upp på barberarsalongen igen

31.07.2020 | Nyheter
Julia Peltomäki är ensamföretagare i Vasa centrum på barberarsalongen Basement Barbers. Hon har jobbat som frisör nu i 2,5 år. – Jag har hyrt en stol på Basement Barbers nu i ungefär ett år, så i princip är jag ensamföretagare. Jag trivs väldigt bra med mitt arbete! Jag har alltid varit en hantverksmänniska och velat arbeta med något kreativt där...
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

31.07.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

31.07.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

E Nyman Design fick en intensiv jobbsommar efter en lugn period under coronaläget

23.07.2020 | Nyheter
Elin Nyman jobbar som ensamföretagare inom grafisk design. Hennes uppgift som grafiker är att visuellt presentera budskapet bakom sin kunds produkt eller tjänst.
Läs mera

Blombutiken i Kvevlax återhämtar sig efter coronakrisen

16.07.2020 | Nyheter
Ellinor Lundström har drivit egen blombutik Nigellas blommor och presenter sedan hon var 22 år gammal. I sin blombutik i Kvevlax säljer hon bland annat snittblommor, krukväxter och begravningsbuketter. Hon säljer också handgjorda kort och smycken som hon själv tillverkat samt porslinänglar, nallar och andra leksaker och prydnader, som passar att köpas som present till olika tillställningar.
Läs mera

Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

07.07.2020 | Nyheter
Vid årsskiftet valde Carita Löfmark av hälsoskäl att lägga ned sin köttdisk i Saluhallen. Verksamheten lades ut till försäljning, och nu är en fortsättning av den omtyckta köttdisken äntligen säkrad. Vasco Borralho, ursprungligen hemma från Portugal men Malaxbo sedan tolv år tillbaka, är ny företagare i Saluhallen.
Läs mera