Vasaregionen samarbetar med studerande i Umeå

08.02.2019

OS 0659 600pxVasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK utvecklar tillsammans med arbetsgivare i Vasaregionen ett samarbete med studentföreningen Finlandssvenska Nationen i Umeå. Som ett resultat av detta ordnas evenemanget Karriärsitz i Umeå lördag 9.2, då representanter för ABB, Wärtsilä, Vasa centralsjukhus, Vasa stad och VASEK marknadsför arbets- och praktikmöjligheter åt finländska studerande i Umeå.

Ifjol inledde Nina Hautio från stadsutvecklingen vid Vasa stad och Olav Nylund från VASEK ett samarbete med de finlandssvenska studenternas nation vid Umeå universitet. På hösten kom också rekryterare från ABB, Wärtsilä, Vasa centralsjukhus och Vasa stad med i samarbetet.

– Vi har som mål att locka ny arbetskraft till regionen, arbetskraft som motsvarar företagens och organisationernas behov. Att höja regionens livskraft och konkurrenskraft är även en av målsättningarna i Vasaregionens livskraftsstrategi 2016–2020. Tanken är att den samarbetsmodell som vi nu utarbetar med studentföreningen i Umeå skall utgöra en grund för oss att utveckla ett liknande samarbete med studentföreningar i andra högskolor, berättar Hautio.

Umeå universitet har ca 350 finländska studerande.

– De är eventuella återflyttare till Vasaregionen. Dessa studerande inom medicin, teknik, IT, ekonomi samt marknadsföring och kommunikation vill vi nå ut till för att berätta om arbetsutbudet inom olika branscher, fortsätter Nylund.

– Detta samarbete ger Vasa centralsjukhus en möjlighet att tillsammans med andra stora arbetsgivare i Vasaregionen marknadsföra våra mångsidiga och utmanande arbetsmöjligheter på bred front, säger Kerstin Granlund, HR-utvecklingschef på Vasa centralsjukhus, och fortsätter;

– Vi vill också erbjuda studerande möjligheter till sommarjobb och praktikplatser samt på längre sikt utexaminerade sakkunniga arbetsplatser i vår mångprofessionella organisation.

Anne Lindell, serviceansvarig för rekryteringsservicen vid Vasa stad kommenterar:

– Att utveckla samarbete med högskolorna är viktigt för oss och det är även en del av vårt personalprogram. Vi förväntar oss att det här kommer att vara en årligen återkommande samarbetsmodell.

Läs mera om Karriärsitzen inkommande vecka på Vasa stads och VASEKs hemsida.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera

Projektet ACCESS främjar miljövänliga resekedjor i Vasaregionen

16.11.2020 | Nyheter
Arbets- och näringsministeriet har beviljat Vasaregionens Utveckling Ab VASEK finansiering till ett projekt som ska främja den lokala turistnäringens återhämtning och vara till nytta för hela områdets turism. Projektets hela namn, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, sammanfattar målet: att öka tillgängligheten av Vasaregionens resmål genom hållbara medel.
Läs mera

Företag grundas nu i Vasaregionen lika flitigt som innan coronatiden

09.11.2020 | Nyheter
Åtta procent färre nya företag grundades via Finlands 30 Nyföretagarcentraler under perioden januari-september än under motsvarande period för ett år sedan. På Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har året dock hittills liknat det föregående året, när det kommer till antalet grundade företag.
Läs mera