Vasaregionen görs världens lyckligaste plats med hjälp av lyckoforskaren Markku Ojanen

02.10.2020

Markku OjanenVasa har satt som mål att vara världens lyckligaste stad i världens lyckligaste land, det vill säga i Finland. För att uppnå målet som har antecknats i Vasa stads nya strategi, utvecklas stadsbornas lycklighet tillsammans med hjälp av stadens nya lycklighetstränare, lyckoforskare Markku Ojanen, och framstegen uppföljs genom en årlig lyckostudie.

– Finland har än en gång valts till världens lyckligaste land, men det är oklart vilken som är den lyckligaste staden i det lyckliga landet. Vi tror att Vasa har den här platsen att ta. Vi är redan med många olika mätare mätt en livskraftig region, men nu ska vi på riktigt utveckla våra invånares lycklighet”, säger stadsdirektör Tomas Häyry.

De första stegen i att främja lycklighet har tagits idag när Vasa avslöjade regionens nya ”personlig tränare i lycka”, professor emeritus i psykologi och lyckoforskare Markku Ojanen.

– Lycklighet är inte bara på enskilda personens ansvar – den egna livsmiljön, som i detta fall Vasa, spelar en mycket stor roll i den. Jag är verkligen glad över att kunna utveckla vasabornas lycklighet och testa i praktiken vilka är de lyckosmulorna som visas i studiet och som ger lycka på det bästa sättet till människorna i Vasaregionen, säger lyckoforskaren Markku Ojanen.

Vi stannar inte att vänta på lycklighet

Markku Ojanen 2Vasabornas lycklighet börjar utvecklas under hösten på flera olika sätt. Ett av de viktigaste sätten är att vägleda stadsborna att utveckla sig till lyckoexperter i sina egna liv. Bland annat håller Ojanen avgiftsfria online-föreläsningar om lycklighet, där man fördjupar sig i hur människans lycklighet bildas och hur man kan själv utveckla den. Dessutom delar staden praktiska lyckotips producerade av Ojanen i stadens sociala medier, på en webbplats samt i gatubilden. Tips levereras också per post till alla invånare i regionen.

Förutom ett jobba nära vasaborna arbetar Ojanen i stadens organisation i sakkunniguppgifter och hjälper till exempel olika enheter att utveckla sina egna aktiviteter och tjänster ur ett lyckoperspektiv. Ojanen deltar också i planeringen av en årlig uppföljningsstudie för att mäta hur lycklighet har utvecklats hos regionens invånare.

– Många undrar kanske om detta är rätt tillfälle att tala om lycklighet, när världen befinner sig mitt i en kris och människor tvingas begränsa sina egna liv på många sätt. Men vi tycker att den rätta tiden faktiskt är just nu. Nu kan vi verkligen visa världen att lycklighet fortfarande är tillgänglig för oss alla och den kan hittas förvånansvärt nära, som till exempel i en närliggande skog eller i famnen av vår egen älskling. Inget behov att nödvändigtvis fara längre än till havet, sammanfattar Vasa stads kommunikationschef Leena Forsén.

Mera om lycklighet på adressen varldenslyckligastestad.fi 

Företag i Vasaregionen verkställer en gemensam rekryteringskampanj

Företag och aktörer i regionen kommer att inleda en gemensam arbetsgivarimage- och rekryteringskampanj den 19 oktober. Även om många företag har det svårt ekonomiskt, finns det ändå en skrikande brist på specialkompetens inom företagen.

– Det är fantastiskt att företag, trots coronatiden, tittar längre in i framtiden. Företagen tror på att situationen förbättras och förlitar sig på att arbetskraftsbehovet inte försvinner någonstans. Konkurrensen mellan regioner för kunniga arbetstagare kommer inte att minska i framtiden. Det är vad vi måste ta itu med, säger Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs marknadsföringschef Mari Kattelus som koordinerar kampanjen.

Kampanjen kommer att vara helt digital. Kampanjens målgrupp är millennialerna, det vill säga 25–35-åringarna, i de största städerna. Framför allt vill vi nå ut till dem som arbetar inom vårdsektorn, ingenjörer inom olika områden samt ekonomiska experter. Kampanjen är helt digital, så fokusgruppen ser reklam när de rör sig på olika webbplatser och på sociala medier. Eftersom kampanjen når ut till dem som bor någon annanstans, syns kampanjen lokalt väldigt lite.

Konkurrenter rekryterar tillsammans – det händer inte alltid

Sju företag i Vasaregionen har förenat krafterna – ABB, Aktia, Hitachi ABB Power Grids, Vasa sjukvårdsdistrikt, Wapice, VEO och Wärtsilä förlitar sig på kraften i samarbetet. Även om många är konkurrenter är samarbetet fördelaktigt för alla.

– Även om sjukvårdsdistriktet fungerar på en helt annan bransch än andra företag i kampanjen är detta en stor fördel för oss. Jag tror att gemensam marknadsföring ger en mer mångsidig bild av karriärmöjligheterna i regionen än om alla skulle göra det ensamma, säger Heli Masa, kommunikationschef på Vasa sjukvårdsdistrikt.

Dagens anställda värderar inte bara sitt arbete utan också sin fritid och väljer sin boendeort på basis av flera olika faktorer. Medan arbetet fortfarande är det som får en person att flytta, har många andra faktorer blivit viktigare. Vasa vill vara med att erbjuda ett helhetspaket för ett bra liv; arbete som gör skillnad och en trivsam, internationell och mångsidig livsmiljö.

Mera om arbetsgivarimage- och rekryteringskampanjen på adressen jobbaivasa.fi (publiceras 19.10)

 ‹ Gå till "Nyheter"

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera

Projektet ACCESS främjar miljövänliga resekedjor i Vasaregionen

16.11.2020 | Nyheter
Arbets- och näringsministeriet har beviljat Vasaregionens Utveckling Ab VASEK finansiering till ett projekt som ska främja den lokala turistnäringens återhämtning och vara till nytta för hela områdets turism. Projektets hela namn, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, sammanfattar målet: att öka tillgängligheten av Vasaregionens resmål genom hållbara medel.
Läs mera

Företag grundas nu i Vasaregionen lika flitigt som innan coronatiden

09.11.2020 | Nyheter
Åtta procent färre nya företag grundades via Finlands 30 Nyföretagarcentraler under perioden januari-september än under motsvarande period för ett år sedan. På Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har året dock hittills liknat det föregående året, när det kommer till antalet grundade företag.
Läs mera